Pestovanie, spracovanie a výsledná kvalita kávy z Juhovýchodnej Ázie sa posúva míľovými krokmi napred. Indonézski kávoví producenti sú toho príkladom. Pražiareň Coffeein zaradila do ponuky dve kávové novinky, ktoré odzrkadľujú prácu jedného z najšikovnejších farmárov na ostrove Jáva. Kávy Flowertron a Argopuro Anaerobic ochutnáte na filtri, ale aj espresse. Poďte sa zoznámiť s ich príbehom.
Jáva Flowertron: hybridný fermentačný experiment, ktorý musíte ochutnať
Farmár Mas Muhlis je známym experimentátorom a jeho spracovateľská stanica pod sopkou Argopuro pripomína malé laboratórium. Flowertron je vlajkovou loďou, ktorá odráža jeho pokrokový prístup k spracovaniu kávy. Vzniká z odrôd červená caturra a Lini S-795, ktoré podstúpili poriadne dlhú dvojitú fermentáciu. Čerešne najskôr 72 hodín fermentovali za prístupu vzduchu (aeróbna fermentácia), a následne ďalších 160 hodín v uzavretých nerezových nádobách bez prítomnosti kyslíka (karbonická macerácia). Znie to šialene? Chuť to len potvrdzuje.
Káva ako likér
Flowertron je neuveriteľne komplexný. V chuti aj vôni akoby spájal všetky chute, ktoré v káve môžu vzniknúť. Aróma svetlého praženia určeného na filter je krásne ovocná, zatiaľ čo stredné praženie prepája sladkosť s ovocnosťou. Či už ochutnáte verziu určenú na filter, alebo tú na espresso, v káve nájdete výraznú “likérovosť”. Mne pripomenula višňový likér s plným a ťažkým telom. Ten dopĺňa jemná kvetinovosť, sladkosť čokolády a acidita červeného ovocia. Rovnako ako filter, tak aj espresso zanecháva na jazyku dlhú a sladkú dochuť likéru a čokolády.
Flowertron pripomína koláč, ktorý si dáte s cieľom osladiť si deň. Chcete si ho pripraviť správne? Odrazte sa od receptov, ktoré som pri ochutnávke využil ja.
Recept Flowertron espresso
Pomer (ratio): 1:2,5
Teplota extrakcie: 92°C
Tlak: 9 barov
Čas extrakcie: 27 až 30 sekúnd
Recept Flowertron filter – Hario V60
16 g —> 240 ml (90°C)
22 klikov na mlynčeku Comandante (stredné mletie)
0:00 – 0:30 60 ml (rýchly krúživý nálev a následný “blooming”)
0:30 – 1:00 80 ml (krúživý nálev)
1:00 – 1:15 60 ml (krúživý nálev)
1:15 – 1:30 40 ml (nálev do stredu)
finálny čas extrakcie: cca 2:30
Jáva Argopuro Anaerobic: káva ako dezertné víno
Muhlisova práca však nespočíva len v pestovaní kávy. Jeho družstvo Walida združujúce 500 farmárskych rodín revitalizuje krajinu, ktorú zasiahol požiar v roku 2018. Výsadba kávovníkov a stromov je len jednou časťou jeho misie – ďalšou je vzdelávanie detí v regióne prostredníctvom agrolesníckej školy, ktorú Muhlis spolufinancuje. Popri tom sa venuje inováciám v oblasti spracovania kávy a produkcii perfektných lotov.
Rovnako ako Flowertron, aj táto káva pozostáva z odrôd červená caturra a Lini S-795 a je pražená na espresso aj filter.
Argopuro Anaerobic je taktiež spracovaná experimentálnou metódou. Čerešne fermentujú 36 hodín v anaeróbnom prostredí a následne sa sušia pomaly pri zvýšenej vlhkosti. Tento proces si vyžaduje neustálu kontrolu a drobnohľad, inak by mohlo dôjsť k znehodnoteniu čerešní. Výsledok však stojí za to! Sami uvidíte.
Ako chutí?
Argopuro Anaerobic je ako sladké dezertné víno s kúskami karamelu, vanilkovými tónmi a nádychom rumu. Kávu si môžete kúpiť v dvoch rôznych stupňoch praženia (stredné praženie na espresso a svetlé na filter). V oboch formách chutí sladko, komplexne a funky. Jej vôňa mi pripomína ovocné cukríky. Telo kávy je na espresse aj filtri plné a chute výrazné, no napriek tomu jemné a elegantné. Dochuť je dlhočizná, rumová s jemným kakaovým podtónom.
Jáva Argopuro Anaerobic je extrémne sladká a poriadne funky. Chuťou očarí hlavne milovníkov kávových experimentov, výrazných chutí a plného tela. Aj v tomto prípade sa môžete riadiť receptami, ktoré som si pre vás pripravil.
Recept Argopuro Anaerobic espresso
Pomer (ratio): 1:2,5
Teplota extrakcie: 92°C
Tlak: 9 barov
Čas extrakcie: cca 25 sekúnd
Recept Argopuro Anaerobic filter – Hario V60
17 g —> 250 ml (92°C)
23 klikov na mlynčeku Comandante (stredné mletie)
0:00 – 0:30 60 ml (rýchly krúživý nálev a následný “blooming”)
0:30 – 1:00 80 ml (krúživý nálev)
1:00 – 1:15 60 ml (krúživý nálev)
1:15 – 1:30 50 ml (nálev do stredu)
finálny čas extrakcie: cca 2:30
Príbeh a priamy kontakt s farmárom
Obe tieto kávy sú dôkazom, že v šálke môžete ochutnať nielen skvelé chute, ale aj príbeh, vášeň a tvrdú prácu farmárov. Príbeh farmára Muhlisa v Coffeeine poznajú veľmi dobre. Osobne ho totižto navštívili a naučili sa viac o jeho živote a práci. Či už siahnete po Flowertrone s likérovým nádychom alebo po funky Argopuro Anaerobic, máte istotu, že vás káva posadí na zadok. Vďaka dvom stupňom praženia si na svoje prídete ako fanúšik espressa, ale aj ako maniak do filtrovanej kávy. Takže, ktorý z týchto dvoch pokladov spod sopky Argopuro ochutnáte ako prvý?
PS: Pri objednávke na eshope coffeein.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10 a podporíte tak aj našu tvorbu.