sobota, 5 júla, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
Blog o káve
No Result
View All Result
Home Predstavujeme nové kávy

Jáva Flowertron a Jáva Argopuro Anaerobic: Coffeein predstavil experimentálne novinky

Filip Lörinc by Filip Lörinc
25. januára 2025
Jáva Flowertron a Jáva Argopuro Anaerobic od Coffeeinu
Share on FacebookShare on Twitter

Pestovanie, spracovanie a výsledná kvalita kávy z Juhovýchodnej Ázie sa posúva míľovými krokmi napred. Indonézski kávoví producenti sú toho príkladom. Pražiareň Coffeein zaradila do ponuky dve kávové novinky, ktoré odzrkadľujú prácu jedného z najšikovnejších farmárov na ostrove Jáva. Kávy Flowertron a Argopuro Anaerobic ochutnáte na filtri, ale aj espresse. Poďte sa zoznámiť s ich príbehom. 

Jáva Flowertron: hybridný fermentačný experiment, ktorý musíte ochutnať

Farmár Mas Muhlis je známym experimentátorom a jeho spracovateľská stanica pod sopkou Argopuro pripomína malé laboratórium. Flowertron je vlajkovou loďou, ktorá odráža jeho pokrokový prístup k spracovaniu kávy. Vzniká z odrôd červená caturra a Lini S-795, ktoré podstúpili poriadne dlhú dvojitú fermentáciu. Čerešne najskôr 72 hodín fermentovali za prístupu vzduchu (aeróbna fermentácia), a následne ďalších 160 hodín v uzavretých nerezových nádobách bez prítomnosti kyslíka (karbonická macerácia). Znie to šialene? Chuť to len potvrdzuje.

Jáva Argopuro Flowertron od Coffeeinu
Jáva Argopuro Flowertron.

Káva ako likér

Flowertron je neuveriteľne komplexný. V chuti aj vôni akoby spájal všetky chute, ktoré v káve môžu vzniknúť. Aróma svetlého praženia určeného na filter je krásne ovocná, zatiaľ čo stredné praženie prepája sladkosť s ovocnosťou. Či už ochutnáte verziu určenú na filter, alebo tú na espresso, v káve nájdete výraznú “likérovosť”. Mne pripomenula višňový likér s plným a ťažkým telom. Ten dopĺňa jemná kvetinovosť, sladkosť čokolády a acidita červeného ovocia. Rovnako ako filter, tak aj espresso zanecháva na jazyku dlhú a sladkú dochuť likéru a čokolády. 

Flowertron pripomína koláč, ktorý si dáte s cieľom osladiť si deň. Chcete si ho pripraviť správne? Odrazte sa od receptov, ktoré som pri ochutnávke využil ja.

Jáva Argopuro Flowertron od Coffeeinu - zrná

Recept Flowertron espresso

Pomer (ratio): 1:2,5
Teplota extrakcie: 92°C
Tlak: 9 barov
Čas extrakcie: 27 až 30 sekúnd

Recept Flowertron filter – Hario V60

16 g —> 240 ml (90°C)
22 klikov na mlynčeku Comandante (stredné mletie)

0:00 – 0:30 60 ml (rýchly krúživý nálev a následný “blooming”)
0:30 – 1:00 80 ml (krúživý nálev)
1:00 – 1:15 60 ml (krúživý nálev)
1:15 – 1:30 40 ml (nálev do stredu)
finálny čas extrakcie: cca 2:30

Jáva Argopuro Flowertron od Coffeeinu - filtrovaná káva

Jáva Argopuro Anaerobic: káva ako dezertné víno

Muhlisova práca však nespočíva len v pestovaní kávy. Jeho družstvo Walida združujúce 500 farmárskych rodín revitalizuje krajinu, ktorú zasiahol požiar v roku 2018. Výsadba kávovníkov a stromov je len jednou časťou jeho misie – ďalšou je vzdelávanie detí v regióne prostredníctvom agrolesníckej školy, ktorú Muhlis spolufinancuje. Popri tom sa venuje inováciám v oblasti spracovania kávy a produkcii perfektných lotov. 

Rovnako ako Flowertron, aj táto káva pozostáva z odrôd červená caturra a Lini S-795 a je pražená na espresso aj filter.

Argopuro Anaerobic je taktiež spracovaná experimentálnou metódou. Čerešne fermentujú 36 hodín v anaeróbnom prostredí a následne sa sušia pomaly pri zvýšenej vlhkosti. Tento proces si vyžaduje neustálu kontrolu a drobnohľad, inak by mohlo dôjsť k znehodnoteniu čerešní. Výsledok však stojí za to! Sami uvidíte. 

Jáva Argopuro Anaerobic od Coffeeinu - zrná
Jáva Argopuro Anaerobic.

Ako chutí?

Argopuro Anaerobic je ako sladké dezertné víno s kúskami karamelu, vanilkovými tónmi a nádychom rumu. Kávu si môžete kúpiť v dvoch rôznych stupňoch praženia (stredné praženie na espresso a svetlé na filter). V oboch formách chutí sladko, komplexne a funky. Jej vôňa mi pripomína ovocné cukríky. Telo kávy je na espresse aj filtri plné a chute výrazné, no napriek tomu jemné a elegantné. Dochuť je dlhočizná, rumová s jemným kakaovým podtónom. 

Jáva Argopuro Anaerobic je extrémne sladká a poriadne funky. Chuťou očarí hlavne milovníkov kávových experimentov, výrazných chutí a plného tela. Aj v tomto prípade sa môžete riadiť receptami, ktoré som si pre vás pripravil. 

Jáva Flowertron a Jáva Argopuro Anaerobic od Coffeeinu - espresso

Recept Argopuro Anaerobic espresso

Pomer (ratio): 1:2,5
Teplota extrakcie: 92°C
Tlak: 9 barov
Čas extrakcie: cca 25 sekúnd

Recept Argopuro Anaerobic filter – Hario V60

17 g —> 250 ml (92°C)
23 klikov na mlynčeku Comandante (stredné mletie)

0:00 – 0:30 60 ml (rýchly krúživý nálev a následný “blooming”)
0:30 – 1:00 80 ml (krúživý nálev)
1:00 – 1:15 60 ml (krúživý nálev)
1:15 – 1:30 50 ml (nálev do stredu)
finálny čas extrakcie: cca 2:30

Jáva Argopuro Anaerobic od Coffeeinu - espresso

Príbeh a priamy kontakt s farmárom

Obe tieto kávy sú dôkazom, že v šálke môžete ochutnať nielen skvelé chute, ale aj príbeh, vášeň a tvrdú prácu farmárov. Príbeh farmára Muhlisa v Coffeeine poznajú veľmi dobre. Osobne ho totižto navštívili a naučili sa viac o jeho živote a práci. Či už siahnete po Flowertrone s likérovým nádychom alebo po funky Argopuro Anaerobic, máte istotu, že vás káva posadí na zadok. Vďaka dvom stupňom praženia si na svoje prídete ako fanúšik espressa, ale aj ako maniak do filtrovanej kávy. Takže, ktorý z týchto dvoch pokladov spod sopky Argopuro ochutnáte ako prvý?

PS: Pri objednávke na eshope coffeein.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10 a podporíte tak aj našu tvorbu.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Tags: Coffeein
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Next Post
veľké presso na druhú

Veľké presso na druhú: Kávu sme v moka kanvičke uvarili na dvakrát, ako to dopadlo?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Uncategorized @sk
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Jednoducho káva od Goriffee - príprava espressa na La Marzocco

    Jednoducho káva: Pražiareň Goriffee nasadila espresso zmes za 7 €

    4. júla 2025
    Barista Roasters - akcia - espresso za euro

    Výberové espresso za 1 €: Taký je júl v kaviarňach Barista Roasters v Lučenci

    4. júla 2025
    Idylika - produkty siete Me Gusta

    Pražiareň Idylika nie je len o Martine – jej kamenné obchody nájdete aj v Žiline vo VOYAGE a Rajeckých Tepliciach v PENSIONE RELISH

    3. júla 2025
    Summertime Coffee od READY AFTER - espresso

    Summertime Coffee: Pražiareň READY AFTER predstavila nový letný hit

    4. júla 2025
    Kolumbia Supernatural od Barista Roasters - nalievanie kávy do šálky

    Kolumbia Supernatural od Barista Roasters: Paranormálne supernaturálna káva plná exotiky

    1. júla 2025
    Venezuela Santa Cruz de Mora od Barista Roasters - espresso

    Top kávový tip: Obrovská hodnota od Barista Roasters za menej ako 25 €/kg

    30. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Uncategorized @sk
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Jednoducho káva od Goriffee - príprava espressa na La Marzocco

    Jednoducho káva: Pražiareň Goriffee nasadila espresso zmes za 7 €

    4. júla 2025
    Barista Roasters - akcia - espresso za euro

    Výberové espresso za 1 €: Taký je júl v kaviarňach Barista Roasters v Lučenci

    4. júla 2025
    Idylika - produkty siete Me Gusta

    Pražiareň Idylika nie je len o Martine – jej kamenné obchody nájdete aj v Žiline vo VOYAGE a Rajeckých Tepliciach v PENSIONE RELISH

    3. júla 2025
    Summertime Coffee od READY AFTER - espresso

    Summertime Coffee: Pražiareň READY AFTER predstavila nový letný hit

    4. júla 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    No Result
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL