piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Preso, presso, espresso alebo expreso? Ako je to správne?

Ladislav Király Od Ladislav Király
28. mája 2024
espresso v bielej šálke - presso

Foto: Shutterstock

Share on FacebookShare on Twitter

V slovenskej kávovej realite je stále pomerne bežné používanie slova presso. Prídete do kaviarne, opýtate si kávu a dostanete protiotázku: veľké alebo malé presko? Takto nejako to chodí a aj keď sa pomaly učíme, že zamýšľaný nápoj je predsa espresso, nie je to ešte úplne samozrejmé. Položme si otázku: je v poriadku objednať si presso?

Espresso je v skutočnosti pomerne malé a obsahuje len 25 až 30 mililitrov nápoja. Široká slovenská kávová obec tomu možno celkom nerozumie a očakáva, že malé presko by malo mať okolo 60 mililitrov a veľké pokojne aj deci. Inak predsa kaviareň kradne.

Bavili sme sa aj na tom, že presso je taká „slovenská káva na štýl espressa, ktorá nemá presne definovanú veľkosť“. Približne taká je realita. Ale pozor: aj keď si zo slov preso či presso robíme srandu, oni skutočne existujú.

Náš tip: doprajte si najkvalitnejšiu kávu, aká je na trhu dostupná – máme pre vás zľavové kódy.

espresso - príprava
Foto: Shutterstock

Espreso a espresso

Stačí sa pozrieť do slovníkov Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV, kde nájdeme viacero perál. Obľúbený kávový nápoj je definovaný slovom espresso, ale správne je aj espreso s jedným S. Tieto slová opisujú kávu, prístroj na varenie kávy, ale aj malú kaviareň. Tak hovoria pravidlá nášho pravopisu.

V Slovníku súčasného slovenského jazyka z roku 2015 však nájdeme aj ďalší bonus. Okrem slov espreso a espresso z neho vykúka aj slovo expreso. Tu sú spomínané pojmy definované ako:

 1. káva pripravená v špeciálnom kávovare s vrstvou jemnej peny.

2. kávovar, v ktorom sa čierna káva pripravuje vylúhovaním pretlakovou parou.

3. malá kaviarnička s rýchlou obsluhou, kde sa podáva najmä káva.

Preso a presso

Poďme však ďalej, lebo expreso nie je všetko. Krátky slovník slovenského jazyka z roku 2003 prináša aj slovo „preso“, ktoré opisuje „kávu vylúhovanú pretlakovou parou“, prípadne „malé reštauračné zariadenie“.

V Synonymickom slovníku slovenčiny z roku 2004 a v Ortograficko-gramatickom slovníku z roku 2016 je okrem slova preso aj presso s dvoma S. Neskôr spomínaná lexikálna databáza (OGS) síce ešte nie je kodifikovaná, ale je vypracovaná v súlade s koncepciou Slovníka súčasného slovenského jazyka. Je to akási predpríprava slov na budúce zaradenie do slovníka. Presso si teda razí svoju cestu.

espresso
Foto: Shutterstock

Ako sa skloňuje slovo preso?

A aby sme vám neostali nič dlžní, vyťahujeme zo slovníka aj návod, ako treba slovo „preso“ (a rovnako aj presso) skloňovať:

Jednotné číslo:

1. (jedno) preso         

2. (bez) presa 

3. (k) presu     

4. (vidím) preso         

6. (o) prese    

7. (s) presom  

Množné číslo:

1. (štyri) presá

2. (bez) pres   

3. (k) presám 

4. (vidím) presá         

6. (o) presách

7. (s) presami

espresso v šálke a vedľa položená lyžička
Foto: Shutterstock

Čo na to jazykovedný ústav?

So žiadosťou o detailnejšie ozrejmenie týchto slov sme oslovili aj samotný jazykovedný ústav. Tu je odpoveď bez redakčných úprav:

Slová presso, preso sú hovorové výrazy, ktorými sa označuje kávový nápoj espresso/espreso (porov. Synonymický slovník slovenčiny, 2004; Ortograficko-gramatický slovník, 2016; Krátky slovník slovenského jazyka, 2003; Slovník cudzích slov, 2005).
Citované slovníky sú spolu s ďalšími príručkami sprístupnené na našej stránke slovnik.juls.savba.sk.
S pozdravom
Mgr. Silvia Duchková
za jazykovú poradňu JÚĽŠ SAV

Je v poriadku objednať si presso?

Takže je správne pýtať si presso? Áno i nie. Slovník to síce pozná a de facto povoľuje, ale uvedomelý kávičkár vie, že nápoj tohto typu nesie názov espresso. Platí aj to, že ak v ponukovom lístku kaviarne či baru nájdete „presso“, pravdepodobne tam o káve veľa nevedia.

Náš tip: objednávajte si kávu zo slovenských pražiarní, ponúkame vám zľavové kódy.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: zaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Verticcio - zamestnanci pražiarne

Verticcio oslavuje sedem rokov: Cesta je cieľ a cieľ je cesta

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL