streda, 19 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Exkluzívne

Jedna káva, štyri rôzne chute

Ladislav Király Od Ladislav Király
9. marca 2022
jedna káva štyri rôzne chute degustačný set káv
Share on FacebookShare on Twitter

Tentoraz vám prezradíme niekoľko zákulisných faktov o spracovaní kávy a ponúkneme zaujímavý tip na kávu spracovanú štyrmi rôznymi spôsobmi. Aby ste mohli porovnávať. Viete si predstaviť o akú chuťovú zmenu sa dokáže postarať metóda spracovania? Jedna káva, štyri rôzne chute.

Mysľou sa preneste do Guatemaly, kde dvaja farmári v bezprostrednej blízkosti, v rovnakom prostredí a rovnakej pôde, pestujú rovnakú odrodu kávovníkov. Následne ručne pozbierajú len dozreté kávovníkové čerešne, spracujú ich rovnakou metódou a pripravia na export. Na to, aby sme skonštatovali, že vzorka od farmára A bude rovnaká ako vzorka od farmára B, nemusíme byť raketoví vedci. Lebo bude.

Za všetkým je snaha odlíšiť sa

Úspech na trhu si však žiada odlíšenie od konkurencie a farmári prišli na spôsob, ako to spraviť. Ukázal im ho Sasa Sestic, ktorý v roku 2015 vyhral baristické majstrovstvá s kávou spracovanou karbonickou maceráciou. Teda úplne neobvyklým spôsobom, vďaka čomu z nej vytiahol jedinečné chute. Porota bola okúzlená.

Medzi farmármi sa rozniesol chýr, že vďaka novým metódam a výraznejšej fermentácii dokážu z kávy dostať viac. Mnohí sa toho chytili a začali experimentovať. Spôsob spracovania, spôsob fermentácie, dĺžka fermentácie, kvalita vody, teplota, jednoducho všetko možné. Zlepšia tak chuť kávy.

Degustačný set, ktorý musíte mať

A teraz tá najlepšia správa: slovenská pražiareň kávy Coffeein sa pustila do unikátneho projektu. Z guatemalskej farmy El Peñón nachádzajúcej sa v regióne Huehuetenango získala skvelú 88-bodovú kávu spracovanú štyrmi rôznymi metódami.

Spracovanie bolo rozdelené na štyri časti, pričom jednu časť miestni kávoví experti spracovali suchou metódou (natural), jednu polomokrou (honey), jednu anaeróbnou fermentáciou a jednu naturálnou karbonickou maceráciou.

A vy sa k ochutnávke všetkých štyroch môžete dostať len za 22€. Presne toľko totiž stojí degustačný set dostupný ako svetlé i tmavé praženie.

jedna káva štyri rôzne chute
Jedna káva, štyri rôzne chute: degustačný set z Guatemaly.

Čo je to fermentácia?

„Fermentácia je prirodzený proces – chemická reakcia, ktorá začína v každej kávovníkovej čerešni ihneď po zbere,“ informuje Coffeein. „K začiatku fermentácie je potrebná voda a cukry, pričom tých má každá čerešňa požehnane. Kvasnice, baktérie a iné mikroorganizmy začnú požierať a metabolizovať cukry a kyseliny v čerešni, vďaka čomu začne rozklad na iné kyseliny a alkohol. Tento proces rozkladu cukrov vo výraznej miere ovplyvňuje chuť kávy.“

„K fermentácii môže dochádzať v aeróbnom alebo anaeróbnom prostredí. V oboch prostrediach sa darí iným baktériám a mikroorganizmom, a tým pádom fermentácia prebieha inak v aeróbnom a inak v anaeróbnom prostredí. Aby toho nebolo málo, tak dĺžku a intenzitu fermentácie výrazne ovplyvňuje aj teplota, v ktorej sa tento proces deje,“ dodáva Coffeein.

Viac sa o fermentácii dozviete v našom článku „Fermentácia kávy ako rozšírenie chuťových profilov“, prípadne v špecializovanom článku „Kontrolovaná fermentácia kávy“ na webe Coffeeinu.

Najsladšia káva z Guatemaly

Späť k degustačnému setu a k tomu, na čo sa pri guatemalských kávach z regiónu El Peñón môžete tešiť.

„Farmár Ivan Ovalle je posadnutý cukornatosťou svojich čerešní,“ informoval nás majiteľ pražiarne Coffeein Peter Szabó. „Neustále používa analyzátor cukornatosti a svojich zberačov neprestajne školí, aké čerešne zbierať. Nič, čo nie je dokonalé, sa nedostane na spracovanie. El Peñón tak produkuje tie najsladšie kávovníkové čerešne v Guatemale.“

Kliknite si na www.coffeein.sk a dozviete sa viac. Môže mať jedna káva štyri rôzne chute? Objednajte si degustačný set.

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: Coffeein
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Flavor Wheel - kruh chutí

Čo je to Flavor Wheel a ako ho používať?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee instantná káva jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL