Exkluzívne

Kávový festival v Bratislave: Luxusný program za pár drobných

V dňoch 12. a 13. augusta sa v Bratislave uskutoční dvojdňový kávový festival Two Coffee Champs Slovakia. Okrem technických kávových súťaží ako Comandante Cup a Aeropress Championship sa návštevníci môžu tešiť aj na veľké množstvo prednášok a workshopov. Kávový festival v Bratislave ponúkne poriadne nabitý program.

„V cene vstupenky návštevníci dostanú možnosť zúčastniť sa vzdelávacích prednášok, workshopov, kurzov s odborníkmi zo sveta kávy na rôzne témy, ako aj cuppingov s kávovými expertmi,“ povedal pre Blog o káve člen organizačného tímu festivalu Mário Adamčík.

Tri prednášky a jeden workshop

„Prvou podmienkou je zakúpiť si vstupenku, vďaka čomu sa následne otvorí možnosť zarezervovať si miesto vo vybranom programe. Každý účastník sa môže prihlásiť maximálne na tri prednášky a predstavenia kníh a na jeden workshop,“ skonštatoval Adamčík. „Prednášky sú obmedzené na 40 ľudí, predstavenia kníh na 30 a workshopy na 10.“

Piatková vstupenka je v predaji za 15 eur, sobotňajšia za 25 eur a permanentku na oba dni si viete zakúpiť za 30 eur. Spraviť tak môžete prostredníctvom stránky goout.net, kde si viete „vyklikať“ aj svoj sprievodný program.

Za neveľa peňazí veľká hodnota

Organizátorom ide o to, aby návštevníkom za dostupný peniaz ponúkli čo najväčšiu hodnotu. „Doslova za pár eur je možné dozvedieť sa skvelé veci a absolvovať kurzy, ktoré inak stoja aj stovky eur,“ pripomenul Mário Adamčík. „Presne toto je náš hlavný cieľ. Bežným ľuďom ponúknuť možnosť nasať obrovské množstvo kávových informácií, nabrať praktické zručnosti a ešte aj poochutnávať úžasné kávy z takmer tridsiatich pražiarní.“

Program prednášok a workshopov na festivale Two Coffee Champs Slovakia

12. august 2022

PREDNÁŠKY

14:00 – Market Report by Algrano (Boris Mayer)

Ceny predstavujú nepochybne veľkú tému, či už sa bavíme o káve alebo o čomkoľvek inom. Chcete dostať odpoveď na to, koľko dostávajú zaplatené farmári? Čo si máme predstaviť pod termínom FOB? Alebo sa chcete dozvedieť viac o aktuálnych trendoch a trendoch, ktoré očakávame?

15:00 – Prečo sú filtre nastavené zle? (Adrián Krišák)

Adrián Krišák napísal už niekoľko slovenských kníh o filtrovanej káve a predovšetkým o vplyve vody na filtrovanú kávu. Zaujíma Vás s akými najčastejšími chybami sa v kaviarenských prevádzkach stretol? Ako sa majú správne používať filtre na úpravu vody a čomu je lepšie sa vyhnúť?

16:00 – Výberová káva a jej udržateľnosť v Indonézii (Luka Ondrišák)

Luka je Slovák žijúci v Indonézii, kde už od roku 2012 vedie Direct Trade projekt.  Zaujíma vás ako Mas Muhlis spolu s jeho tímom budovali komunitu spokojných kávových farmárov, spoločne založili agro-lesnícku školu a pestovaním výberovej kávy prinavrátili prírode jej biodiverzitu? Poďte si vypočuť jeho inšpiratívny príbeh o priateľoch na Jáve.

17:00 – Po stopách čaju (Jozef Zajac a Milica Jahelková)

Počas svojej čajovej kariéry Jozef Zajac a Milica Jahelková absolvovali školenia v Ázii u popredných výrobcov čaju. V Číne zložili štátnu skúšku o odbornej znalosti a správnej príprave čajov. V Nepále boli členmi komisie hodnotenia čajov. Bohaté vedomosti o čaji uplatňujú v Japonsku pri vývoji vlastného čaju. V Bratislave prevádzkujú špecializovanú predajňu, Čajový Dom. Formou prednášky sa s vami podelia o svoje vedomosti, zážitky a skúsenosti.

18:00 – Severské moderné vnímanie kávovej kultúry (Tuomas Merikanto)

Severské krajiny sú známe kvôli ich výbornej kvalite vody, čo je hlavná zložka kávy a našej radosti z nej. V severských krajinách slúži káva ako prostriedok k sociálnej interakcii a vytvára pohodové moderné prostredie. Výberová káva okolo seba združuje komunity a je to jeden z dôvodov, prečo je tamojšími ľuďmi tak oceňovaná. Chcete sa dozvedieť viac o severskom chápaní kávovej kultúry? Nevynechajte prednášku fínskeho hosťa Tuomase Merikanta.

WORKSHOPY

14:00 – Latte Art s Bayreestom  (Dávid Štefánik)

Chcete si vyskúšať, ako správne napeniť mlieko? Vyskúšať si ako pripraviť latte art? Pod vedením Bayreestu sa dozviete aj to, aké základné vzory zvládnete pripraviť i u vás, v pohodlí domova. Preskúmajte správne techniky a naučte sa maľovať mliekom.

15:30 – Príprava aeropress so svetovým víťazom (Tuomas Merikanto)

Tuomas Merikanto, fínsky barista pracujúci v Kahiwa Coffee Roasters a posledný majster zo svetového šampionátu v príprave AeroPressu, priletí na náš workshop a podelí sa s vami o víťazný recept zo svetového šampionátu. Chcete si recept pod jeho vedením vyskúšať? Alebo vás zaujíma, ako o receptoch premýšľa? Príďte na workshop jedného z porotcov sobotnej súťaže.

17:00 – Latte Art s Bayreestom (Dávid Štefánik)

Zaujíma Vás typický vzor, ktorý Bayreesta pripravuje a chcete sa ho naučiť? Ste barista, ktorý sa chce stále v latte art zlepšovať? Príďte si osviežiť základné pravidlá penenia mlieka a pozrite sa na zložitejšie vzory v príprave latte art. Na záver workshopu Vás čaká latte art Throwdown proti ostatným účastníkom tohto kurzu.

13. august 2022

PREDNÁŠKY

10:00 – Prečo by sme mali budovať vzťahy s producentmi a farmármi (Boris Mayer)

Cesta kávy je reťazec. Reťazec, ktorý je prepojený a jednotlivé články sa musia vzájomne spájať a dopĺňať. Jednou z častí tohto reťazca je aj vzťah medzi producentom a farmárom. Predovšetkým vo výberovej káve je tento vzťah dôležitý. Ale prečo to tak je? A prečo by sme tento vzťah mali budovať?

11:00 – Čo všetko ovplyvňuje cenu kávy? (Terezka Prejdová)

Prečo cena kávy stále rastie? Koľko stojí cappuccino a koľko balíček zrnkovej kávy? Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo všetko má vplyv na cenu kávy. Počas celej „ kávovej cesty” vznikajú najrôznejšie náklady a pôsobia rôzne cenotvorné faktory. Nahliadnite do zákulisia tohto zložitého procesu a zistite, čo všetko môže mať vplyv na cenu vašej šálky kávy.

12:00 – Káva z honduraského pralesa do šálky (Peter Szabó)

Peter Szabó, autor knihy Cesta kávy, sa vydal na cestu do Hondurasu. Príďte sa pozrieť a vypočuť si príbeh divoko rastúcej gejše, ktorá pochádza z hlbín honduraského pralesa. Túto kávu následne môžete aj ochutnať v stánku pražiarne COFFEEIN.

13:00 – Zoznámte sa s mlynčekom Comandante (Lukasz Galecki)

Zaujíma vás čo stojí za značkou Comandante a prečo na kvalitnom mletí kávy záleží? Či už ide o technológiu mlynčeka alebo sa chcete spýtať, ako svoj mlynček udržať v čo najlepšej kondícii, určite navštívte prednášku Lukasza Galecki, odborníka a manažéra značky Comandante.

14:00 – Prečo je servis viac ako vaša káva? (Ľuboš Rácz)

Čo všetko je vlastne servis? A môžeme chápať výberovú kávu iba ako vedľajší produkt nášho servisu? To nám zodpovie Ľuboš Rácz, ktorý so svojim barom Záhir získal v roku 2014 ocenenie najlepšieho baru na Slovensku. Minulý rok sa navyše zaradil medzi 50 best discovery a na svojom konte má viac ako 33 rokov skúseností v gastronómii. Príďte si vypočuť i o tých najmenších detailoch, ktoré ovplyvnia to či sa k nám hosť vráti alebo nie.

15:00 – Aeropress Film – PREMIETANIE (European Coffee Trip)

Čo všetko stojí za jedným z najkultovejších kávovarov AeroPress? A čím si získal svoje publikum? AeroPress si na celom svete pripravuje milióny ľudí doma, v prírode, ale pokojne aj v lietadle. Alan Adler, vynálezca AeroPressu, sám povedal: „Nikdy som sa nezmieril s faktom, že káva musí chutiť iba horko.” A preto sa rozhodol pre výrobu prototypu vo svojej garáži. Čo nasledovalo, že nás to doviedlo až sem, o 18 rokov neskôr, kedy sa tu všetci stretávame v snahe nájsť toho najlepšieho v príprave AeroPressu na Slovensku?

18:00 – Senzorika – kľúč k odomknutiu tajomstva chuti kávy (Valerian Hrala – cez telemost)

V kávovom remesle je senzorika mystická, intimidujúca a často zanedbaná. Považovaná len za niečo, čo je pre Q Graderov. Valerian vám prezradí, prečo si pri senzorike môžete dať jazyk do skrine, prečo je Váš mozog hlavným ochutnávacím orgánom a naučí vás „Valerianovu jógu”, ktorá vám zmení život pri ochutnávaní hocičoho, čo si dáte do úst. Valerian Hrala je kávový veterán pôsobiaci ako riaditeľ a AST SCA tréner senzoriky a praženia v Boot Coffee Campus v Kalifornii. Okrem toho je zakladateľom slovenskej pražiarne kávy Green Plantation.

KNIHY                                                

9:30 – Filtrovaná káva – PREDSTAVENIE KNIHY Petry Střeleckej     

Petra Střelecká prepadla výberovej káve práve vďaka filtrovanej káve v roku 2011 v Londýne. Od tej doby sa prípravou kávy intenzívne zaoberá a rozhodla sa jej venovať aj celú knihu. Príďte si od Petry vypočuť prečo knihu napísala a čo všetko sa v nej dočítate. Petra vám knihu na miesta aj rada podpíše!

12:00 – From Nerd to PRO – PREDSTAVENIE KNIHY Patrika Rolfa  

Po desiatich rokoch práve v kávovom priemysle sa Patrik rozhodol podeliť sa o svoju cestu a jej najdôležitejšie lekcie v knihe From Nerd to PRO – a coffee journey. V tejto prezentácii bude zdieľať svoje skúsenosti, ktoré formovali jeho kroky v kávovom priemysle a možno prezradí aj to, čo bude nasledovať.

WORKSHOPY

9:00 – Moderné espresso a starostlivosť o zariadenie (Filip Beňo)

Ako sa pripravuje espresso v moderných kaviarňach? Ktoré faktory ovplyvňujú chuť výsledného produktu zo všetkých najviac a na čo si dať pozor? Príďte na workshop vedený Filipom Beňom a dozviete sa všetko potrebné.

10:30 – Senzorické ihrisko (Industra, Brno)

Príďte sa s nami zahrať na ihrisko chutí. Pripravíme pre vás ochutnávku základných chutí v rôznych koncentráciách, budete si môcť vyskúšať aké ťažké pre vás bude ich rozpoznať. Pridáme aj ochutnávku niekoľkých umelých aróm a chutí, ktoré poznáte z cukroviniek. Spoznáte, ktoré to sú?

12:00 – Kávové alkoholické drinky (Jokes Aside)

Či trávite leto na chate alebo doma na záhrade či balkóne, počasie nahráva k pohode s kokteilom na lehátku. Na workshope si pripravíme tri kávové klasiky: Negroni arabica, Iced Irish coffee a Espresso Martini. S pár ingredienciami a prázdnou fľaškou si ide ľahko pripraviť premixy hotových drinkov, ktoré stačí uložiť do chladničky.

13:30 – Latte Art (Filip Beňo)

Či chcete zlepšiť svoje ranné pokusy o cappuccino alebo vás zaujíma, prečo je vo vašom mlieku toľko bubliniek, na tomto workshope sa spoločne s Filipom Beňom zameriate na nacvičenie tej správnej techniky napenenia mlieka a latte art.

16:30 – Úvod do prípravy filtrovanej kávy (Industra, Brno)

Láka vás príprava filtrovanej kávy u vás doma ale netušíte, ktorá pomôcka by pre vás bola tá pravá? Pozrite sa na nákup tých správnych zrniek. Radi by ste sa dozvedeli, ktoré informácie o káve sú pre vás dôležité? Príďte sa s Petrou porozprávať o možnostiach prípravy kávy doma tak, aby sa naplnili všetky vaše očakávania.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close