nedeľa, 15 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Káva a krátke zdriemnutie: Odporúčanie vedcov na krízu na nočnej zmene

Ladislav Király Od Ladislav Király
30. augusta 2020
Únava počas nočnej zmeny

Austrálski vedci sa zaoberali otázkou, ako najlepšie prekonať únavu počas nočnej zmeny. (Foto: Pexels)

Share on FacebookShare on Twitter

Vedci z rôznych kútov sveta už riešili všetky možné otázky. Odborníci z University of South Australia si teraz posvietili na to, ako zvládnuť kritickú krízu a nástup únavy počas nočnej zmeny. Tvrdia, že kombinácia kávy a následného krátkeho zdriemnutia je to najlepšie, čo môžete spraviť.

Všetko to znie veľmi jednoducho a mnohí z vás možno povedia, že počas nočnej zmeny nemajú šancu si zdriemnuť. Ak niekto pracuje napríklad pri páse, tak si sotva bude môcť odskočiť. Avšak minimálne pre ľudí, ktorí majú „home office“, by sa tieto odporúčania mohli hodiť.

Narušené spánkové vzorce

„Zmenoví pracovníci sú z pohľadu spánku často zanedbaní, pretože majú narušené a nepravidelné spánkové vzorce,“ povedala vedúca štúdie, doktorka Stephanie Centofantiová, ktorej slová cituje Science Daily.

„V dôsledku toho bežne využívajú viacero rôznych stratégií, vďaka ktorým chcú počas nočnej zmeny podporiť svoju bdelosť, pričom medzi ne patria napríklad aj pokusy o zdriemnutie, prípadne pitie kávy. Treba si však uvedomiť, že obe tieto veci majú svoje nevýhody.“

Nepríjemná spánková opitosť

„Vieme, že mnoho zamestnancov si počas nočnej zmeny pospí – sú totiž takí unavení,“ pokračovala Centofantiová. „Nevýhoda však spočíva v tom, že môžu zažiť spánkovú opitosť, teda akýsi grogy-pocit po prebudení. Ten môže mať vplyv na ich výkon a náladu až hodinu po spánku.“

„Mnoho ľudí v záujme udržania sa v bdelom a čulom stave užíva kofeín. Ale opäť platí, že príliš veľké množstvo kofeínu môže škodiť spánku i celkovému zdraviu. Ak si kávu dáte po tom, ako si pospíte, potrvá dobrých 20 až 30 minút, kým nastúpi jej účinok. Vytúženého efektu sa teda dočkáte až so značným časovým oneskorením.“

Riešením je „kofeínové zdriemnutie“

Existuje však aj kombinácia oboch týchto činností a aj keď to možno na prvý pohľad znie čudne, funguje to. Najskôr si treba dať kávu a za okamih, kým nastúpi jej účinok, je ideálne zaľahnúť a zdriemnuť si.

„Kofeínové zdriemnutie môže byť veľmi vhodnou alternatívou,“ zdôraznila Stephanie Centofantiová. „Vďaka vypitiu kávy pred krátkym spánkom môžu zamestnanci nočných zmien využiť výhodu 20 až 30-minútového zdriemnutia, po ktorom práve nastúpi účinok kofeínu. Je to win-win situácia.“

Pilotná štúdia priniesla úspech

Vedci zo spomínanej univerzity vykonali aj pilotnú štúdiu, v rámci ktorej pozorovaným ľuďom dali 200 miligramov kofeínu, čo je ekvivalent dvoch šálok kávy a následne im o 3:30 v noci umožnili na 30 minút si zdriemnuť.

Porovnávali ich s placebo-skupinou, ktorá si len myslela, že dostala kofeín, ale v skutočnosti ho nedostala. Nuž a výsledok bol vraj celkom zrejmý a prvá skupina zaznamenala omnoho lepšie výsledky týkajúce sa výkonu, ako aj zaznamenanej čulosti.

Doktorka Centofantiová je s týmito výsledkami spokojná a ňou navrhovanú alternatívu považuje z pohľadu pracovníkov nočných zmien za sľubnú. Teraz sa však chce vrhnúť do testovania výsledkov štúdie na väčšej skupine ľudí, vďaka čomu by dosiahla presnejšie výsledky.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: zaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Fika - kávová prestávka vo Švédsku

Fika: Prečo je pre Švédov taká dôležitá?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL