pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zdravie

Káva a pečeň; zachránime ročne státisíce životov?

Ladislav Király Od Ladislav Király
28. júna 2021
Káva a problémy s pečeňou

Vedeli ste o tom, že káva by len v súvislosti s ochoreniami pečene vedela ročne zachrániť státisíce životov?

Share on FacebookShare on Twitter

Pitie kávy má pozitívny vplyv na mnoho ľudských orgánov a mnoho aspektov nášho zdravia. Ale čo káva a pečeň? Existujú pozitíva aj v tomto smere? Štúdia publikovaná v Alimentary Pharmacology and Therapeutics naznačuje, že áno. Jej záver je zrejmý: ak by sme všetkých ľudí tohto sveta prinútili piť viac kávy, podarilo by sa nám výrazne znížiť počet úmrtí, za ktoré môžu problémy s pečeňou. Vplyv kávy na pečeň je markantný.

Situáciu monitorovali výskumníci z Austrálie. Tí si detailne posvietili na dáta z množstva rôznych výskumov týkajúcich sa kávy a jej vplyvu na pečeň. Prišli na to, že vypitie viac ako dvoch šálok kávy denne môže pomôcť pri ochrane pred ochoreniami pečene.

Káva a pečeň: Zabránime státisícom úmrtí?

„Ak sa vplyv kávy na úmrtnosť spojenú s problémami s pečeňou potvrdí aj pri klinických testoch, tak zvýšenie spotreby kávy na viac ako dve šálky denne môže z hľadiska celej svetovej populácie pomôcť predísť státisícom úmrtí spôsobených problémami s pečeňou,“ napísala k téme káva a pečeň jedna z autoriek štúdie Sarah Gardnerová pracujúca na jednotke transplantácie pečene v nemocnici v austrálskom Austine.

Gardnerová spolu s kolegami svoje slová rozšírila: „V porovnaní s tými ľuďmi, ktorí kávu vôbec nepijú, vykazujú tí, ktorí pijú dve až tri šálky denne, o 38 percent menšie riziko vzniku HCC (hepatocelulárny karcinóm, pozn. autora) a o 46 percent menšie riziko úmrtia spôsobené chronickým ochorením pečene (CLD). Ak jednotlivci pili štyri a viac šálok denne, tak riziko vzniku HCC kleslo o 41 percent a riziko úmrtia spôsobené CLD o 71 percent. Ostatné podobné štúdie hlásili zníženie rizika o veľmi podobnú úroveň.“

Čísla „zachránených“ by boli gigantické

Tím austrálskych výskumníkov však zašiel ešte ďalej. Začal skúmať, aký vplyv by mohlo mať zvýšené pitie kávy na celosvetovú úmrtnosť spôsobenú problémami s pečeňou. Využili dáta z roku 2016, ktoré zahŕňali 194 krajín a dospeli ku gigantickým číslam.

V roku 2016 zomrelo kvôli problémom s pečeňou celkovo 1 240 201 ľudí, pričom až 452 861 úmrtiam by sa pri potvrdení pozitívneho vplyvu kávy dalo predísť. A to v prípade, ak by sme zabezpečili, že každý človek tohto sveta vypije denne aspoň dve šálky. Ak by sme však ľudí prinútili vypiť aspoň štyri šálky denne, pomohlo by to v spomínanom roku 2016 predísť 723 287 úmrtiam.

Rozhodujúcou látkou nie je kofeín

„Káva vašej pečeni jednoznačne pomáha,“ uviedol hepatológ Douglas Dieterich pre Fox News. „Táto štúdia demonštruje jej vplyv vo väčšej škále, ako tie predchádzajúce.“

„Mechanizmus, ktorým káva pomáha chrániť pred ochoreniami pečene, zatiaľ nebol jednoznačne potvrdený. Avšak ukazuje sa, že ochrannou látkou nie je kofeín,“ píšu autori štúdie. „Z mnohých látok nachádzajúcich sa v káve sú po stránke vplyvu na choroby pečene najviac študované diterpeny a kyselina chlorogenová.“

Káva a pečeň: Chce to kvalitnú kávu…

Záver výskumníkov je jednoduchý. Káva je ľahko dostupnou a relatívne bezpečnou „zdravotnou intervenciou“ s obrovskými možnými následkami a výraznou pomocou pri znižovaní úmrtnosti. Až takéto pozitívne to je, ale austrálski vedci otvorene priznali aj určitú opatrnosť. Na definitívne potvrdenie ich záverov bude potrebné vykonať ešte ďalší výskum.

Jedna vec v každom prípade platí: ak kávu, tak určite kvalitnú. Na toto si dajte pozor, vyhnite sa instantnej káve, ideálny však nie je ani zalievaný „turek“, ktorý je v našich končinách taký obľúbený. Nebojte sa priplatiť pár eur, kvalitatívny rozdiel bude enormný a určite ho oceníte.

NÁŠ TIP: Skúste zájsť napríklad na tento KÁVOVÝ ESHOP a o chvíľu máte doma ozaj dobrú kávu: https://eshop.blogokave.sk/.

Prepojenie kávy a pečene potvrdila aj ďalšia štúdia

Keďže káva patrí medzi najpopulárnejšie nápoje tohto sveta a problémy s pečeňou sú pomerne bežné, téme „káva a pečeň“ bolo zasvätených mnoho rôznych štúdií. Napríklad aj tá, ktorá vznikla pod dohľadom vedcov z univerzít v Southamptone a Edinburghu. Podľa nich káva takisto pomáha znížiť riziko vzniku chronických problémov s pečeňou.

Ako podklad pre svoju štúdiu využili celkovo 494 585 ľudí z britskej biobanky a jednotlivé prepojenia skúmali počas obdobia 10,7 roka. Až 78 percent účastníkov pilo mletú alebo instantnú kávu s kofeínom či bez neho, pričom 22 percent (109 767 ľudí) kávu nepilo vôbec. Uvádza stránka BMC Public Health.

V priebehu skúmaného obdobia bolo odhalených 3 600 chronických problémov s pečeňou a 301 ľudí na ne zomrelo. Zaznamenaných bolo 5 439 prípadov steatózy pečene a 184 prípadov hepatocelulárneho karcinómu, teda druhu rakoviny pečene.

Káva ako prevencia pred chronickými chorobami pečene

A teraz to najzaujímavejšie: ľudia, ktorí pili kávu, mali o 21 percent nižšie riziko vzniku chronickej choroby pečene, o 20 percent nižšie riziko steatózy pečene a o 49 percent menšie riziko úmrtia na chronické ochorenie pečene. Najlepšie výsledky dosiahli ľudia, ktorí pili klasickú mletú kávu a nie instantnú. Čo je zaujímavé, kahweol a cafestol nachádzajúce sa v káve majú benefity aj pre pečeňové problémy zvierat.

„Káva je ľahko dostupná a benefity, ktoré sa nám objavili, ukazujú, že môže ponúknuť potenciálnu prevenciu pred chronickými chorobami pečene,“ uviedol autor štúdie Dr. Oliver Kennedy. „Cenné by to mohlo byť hlavne v krajinách, kde majú ľudia nižšie príjmy a horší prístup k zdravotnej starostlivosti.“

Káva pomáha aj alkoholikom, znižuje riziko cirhózy pečene

Cirhóza pečene spôsobená nadmernou konzumáciou alkoholu si ročne na svete vyžiada vraj až 300 000 ľudských životov. Pre všetkých milovníkov alkoholu nachádzajúcich sa medzi našimi čitateľmi však máme aj dobrú správu; ak pijete kávu a máte normálnu hmotnosť, cirhóza pečene sa u vás vyvinie s omnoho menšou pravdepodobnosťou. Káva a pečeň sú kamaráti.

Toto je jeden z kľúčových nálezov novej štúdie z dielne Centenary Institute, teda nezávislej organizácie zaoberajúcej sa lekárskym výskumom, patriacej pod University of Sydney. Odborníkom z tohto zoskupenia pomáhali aj experti z konzorcia GenomALC a závery sú ozaj zaujímavé.

Káva a pečeň: Ak mal problémy otec, ste v rizikovej skupine

Štúdia ako taká sa zaoberala identifikovaním rizík spojených s cirhózou pečene u veľmi aktívnych fanúšikov alkoholických nápojov. Skúmali sa viaceré súvislosti a vedci chceli prísť na to, ako by bolo tieto riziká možné znížiť. Nesú sa káva a pečeň skutočne na jednej vlne?

„Naša štúdia ukázala, že riziko vzniku cirhózy je omnoho vyššie u jednotlivcov, ktorých otec bol chronickým užívateľom alkoholu a zomrel na problémy s pečeňou,“ uviedol doktor John Whitfield, ktorý je autorom štúdie publikovanej v American Journal of Gastroenterology.

Káva znižuje riziko vzniku cirhózy výraznejšie, čaj len minimálne

A teraz to najdôležitejšie z pohľadu nás, kávičkárov: „Súčasne sme prišli na to, že u vysoko-rizikových konzumentov alkoholu, ktorí súčasne konzumovali aj kávu, bola zaznamenaná menšia pravdepodobnosť vzniku cirhózy. Taký čaj znižoval toto riziko len marginálne.“

Správa hovorí aj o tom, že z vysoko-rizikových konzumentov alkoholu napokon dostane cirhózu pečene spôsobenú nadmernou konzumáciou alkoholu „len“ približne 10 až 15 percent, no ak sa tak stane, do jedného či dvoch rokov môžu zomrieť.

Najlepší liek? Skoncovať s alkoholom…

Určite sa netreba uspokojiť s nasadením kávy ako protizbrane, pretože najdôležitejšie je obmedziť množstvo požívaného alkoholu, avšak doktorka Devanshi Sethová otvorene priznala, že pre mnohých alkoholikov je to veľmi ťažké a k tomuto kroku sa nedokážu dopracovať.

Rovnaký názor má aj Vanessa Hebditchová z British Liver Trust, ktorej slová cituje The Guardian: „Je dôležité, aby ľudia zdravie svojej pečene nezlepšovali len pitím kávy. Súčasne treba obmedziť alkohol a cvičením a správnou stravou si udržiavať optimálnu váhu.“

Ďalší zo spoluautorov štúdie, Timothy Morgan, pripomenul aj to, že o zvýšenie rizika vzniku cirhózy pečene sa starajú napríklad aj obezita a cukrovka. „Vysoko-rizikoví konzumenti alkoholu, ktorí majú v strednom veku aj cukrovku, sú obzvlášť náchylní na vznik cirhózy,“ skonštatoval.

Množstvo úmrtí na problémy s pečeňou rastie

Doslova alarmujúca správa prišla z britskej spoločnosti British Liver Trust. Tá tvrdí, že množstvo úmrtí vyvolaných problémami s pečeňou neustále rastie. „Od roku 1970 ich počet stúpol o 400 percent.“

„Každý deň zomrie len na území Veľkej Británie na ochorenie pečene viac ako 40 ľudí,“ konštatuje spomínaná skupina prostredníctvom stránky thehill.com. „To je v ostrom kontraste s inými smrteľnými chorobami, napríklad s ochoreniami srdca alebo rakovinou. V týchto prípadoch ostali počty úmrtí stabilné, prípadne dokonca klesli.“

Niekoľko ďalších odporúčaní k téme káva a pečeň

Celkovo je dôležité posvietiť si na viacero vecí. „Odporúčame opatrenia ako udržanie si zdravej telesnej hmotnosti, ale aj intenzívnu liečbu cukrovky, prípadne pred-cukrovkových stavov, ako aj zvýšenie spotreby kávy,“ skonštatovala profesorka Sethová, podľa ktorej by tieto protiopatrenia mohli mať zásadné dôsledky a zachránili by mnoho životov.

A ako sme už spomínali: ak si chcete kávou zdravotne pomôcť, stavte na kvalitnú kávu. Vyhnite sa najlacnejším kávam, prípadne bežným pultovým instantným kávam. Vyhľadajte si špecializovanú pražiareň a kávu si doprajte bez mlieka a cukru. Potom budú jej zdravotné vplyvy najmarkantnejšie.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: káva a pečeňkáva a zdraviePozitívne vlastnosti kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Apelgren Jordt Coffee

Apelgren Jordt Coffee: Prosperujúca kaviareň s nezvyčajnou pomocou pestovateľom

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL