pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Káva ako hnojivo na paradajky: Skvelý krok alebo fáma?

Ladislav Király Od Ladislav Király
28. mája 2024
káva ako hnojivo na paradajky

Je káva dobrá ako hnojivo na paradajky? Pozrime sa na tému detailnejšie... (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Dá sa použiť káva ako hnojivo na paradajky? Môže to byť pre rastliny prínos? Hovorí sa o tom veľmi často a mnoho ľudí to považuje za overený a nepriestrelný recept na silné rastliny s množstvom zdravých a chutných plodov. Ale je to skutočne tak? Alebo je všetko komplikovanejšie?

Vieme, že kávový odpad obsahuje mnoho živín a minerálov, ktoré môžu rastlinám pomôcť. Aj preto sa veľa ľudí začalo zaoberať otázkou, ako ho vhodne využiť. Keď ho vyhodíme, mieri len na skládky, kde neprináša žiadny osoh. Ale ak by sme ho vedeli zužitkovávať, mohla by mať káva nové a veľmi zaujímavé využitie.

„Kávový odpad je v záhradách využívaný ako organické hnojivo, ktoré sa pridáva hlavne k rastlinám milujúcim kyslosť,“ píše stránka themodemag.com. „Obsahuje totiž živiny, ktoré sú pre rastliny dôležité, napríklad draslík, dusík, vápnik, železo, fosfor, chróm a horčík.“

Náš tip: kupujte kvalitnú kávu zo slovenských pražiarní – ponúkame vám množstvo zľavových kódov.

Čím pomôže kávový odpad?

Paradajka je pomerne náročná plodina. Vyžaduje si jednak veľké množstvo výživy, ale okrem toho aj dostatočnú ochranu pred chorobami a škodcami. Keď sa pozrieme na odborné záhradkárske stránky, pri príprave pôdy pre paradajky píšu o potrebe hnojív na báze fosforu a draslíka, ale aj o potrebe organických hnojív a dusíka. A káva vzhľadom na svoje zloženie v tomto skutočne vie pomôcť.

káva ako hnojivo k paradajkám
Foto: Shutterstock

„Kávový odpad má prirodzene vysoký obsah dusíka a môžete ho pridať buď do kompostu, alebo využiť ako hnojivo,“ píše skôr spomínaný zdroj. „Kávový odpad môže okrem toho prilákať dážďovky a na druhej strane odpudiť slimáky a rôzny škodlivý hmyz (niektoré zdroje píšu, že kávový grunt odpudí aj mačky, pozn. autora) nachádzajúci sa v záhradách. Ale pozor: paradajky nemajú radi čerstvý kávový grunt, takže použitá káva je vhodnejšia.“

Prečo to s kávou pri paradajkách netreba prehnať?

Podľa skôr spomínaného webu themodemag.com treba okolo každej kávovej rastliny roztrúsiť kávový grunt z približne jednej šálky a zapracovať ho do pôdy. Je potrebné dosiahnuť určitú kyslosť, ale nie extrémnu, pretože to by už mohlo byť na škodu.

Výraznejšiu kyslosť majú rady napríklad kamélie či azalky, takže pri nich môžete byť s kávou o niečo odvážnejší. Avšak niektoré zdroje upozorňujú aj na to, že nie je káva ako káva. Nie každá musí byť kyslá a niektorý grunt by pokojne mohol byť neutrálny, prípadne aj zásaditý. Stránka gardeningknowhow.com napríklad píše: „Čerstvo pomletá káva je kyslá. Použitý kávový grunt je už neutrálny.“

V skutočnosti platí, že koľko zdrojov, toľko rôznych názorov. Ťažko sa dopracovať ku konzistentnému záveru.

káva ako hnojivo na paradajky
Foto: PxFuel

Káva ako hnojivo na paradajky: ako to robiť správne?

Rád a odporúčaní, ako to spraviť, je veľmi veľa. Napokon sa možno dostaneme k tomu, že každý záhradkár si to bude musieť vyskúšať sám na vlastnej koži. Niektoré zdroje hovoria o pridaní kávového odpadu priamo k rastlinám, iné odporúčajú pridať kávový odpad do kompostu. Niekto dokonca radí kombinovať ho s mulčom a až potom nasypať k paradajkám.

„Dajte pozor na to, aby kávový odpad netvoril viac ako 20 percent materiálu nachádzajúceho sa vo vašom komposte,“ píše Nannette Richfordová zo sfgate.com. „Kávový odpad je považovaný za zelený materiál, podobne ako pokosená tráva a kuchynský odpad. Treba ho vyvážiť s hnedým materiálom ako napríklad vyschnuté listy, vtedy to bude ideálne kompostovať.“

Nuž a tento kompost by nebolo odveci pridať do pôdy plánovane vopred. Podľa štúdie vedcov z University of Florida by bolo ideálne spraviť tak už na jeseň, aby sa stihol v pôde dostatočne udomácniť a rozložiť. No a potom ho druhýkrát pridať aj k samotným rastlinám.

Odborníci z Washington State University to zasa vidia tak, že okolo paradajok treba umiestniť približne 1,5 centimetra hrubú vrstvu kávového odpadu. Tú je ideálne prekryť šiestimi až deviatimi centimetrami organického mulču: „Ak by bolo kávového odpadu viac, vytvoril by veľmi kompaktnú zložku, ktorá by bránila dobrej cirkulácii vzduchu. Avšak tenká vrstva dodá paradajkám optimálne množstvo dusíka.“

káva ako hnojivo na paradajky
Foto: PxFuel

Tajomný kávový roztok

A aby týchto alternatív nebolo málo, stránka growingtomatoes.website odporúča roztok kávového gruntu a vody. Autor publikovaného príspevku odporúča pomer kávy a vody maximálne 1:4, ale pokojne môžete ísť až na 1:20 a kávou potom paradajky zalievať častejšie.

„Dávajte si pozor na to, aby ste zalievali minimálne 12 centimetrov od rastliny,“ píše spomínaný web. „Pomáha to predísť tomu, aby sa koncentrované kávové hnojivo nedostalo ku koreňom rastliny a znižuje to možnosť nahromadenia kyslosti. Ak máte 25-percentný roztok, nezalievajte rastlinu viac ako raz do týždňa.“

Hnojivo z kávového gruntu je podľa autora publikovaného príspevku skvelé. Odporúča sa však aj hnojivo z banánových šupiek, ktoré je bohaté na draslík a fosfor, či hnojivo z vaječných škrupín, ktoré obsahuje dostatočné množstvo vápnika. O tom sme už písali napríklad v článku „Káva ako hnojivo: pridajte ku gruntu škrupiny z vajec„.

Ktoré rastliny privítajú hnojenie kávou?

Letmý pohľad do odborných zdrojov prezrádza, že takýchto rastlín je dosť veľa. Okrem paradajok sa spomínajú hlavne brusnice, čučoriedky, azalky, rododendrony, magnólie, hortenzie, narcisy, aksamietnice, kosatce, gardénie, begónie, prípadne aj baza.

Ak niečo z tohto pestujete, neváhajte a vyskúšajte citlivo prihnojiť kávovým gruntom. No a potom nám samozrejme dajte vedieť, ako to dopadlo. Má káva ako hnojivo na paradajky uplatnenie? Alebo je to len mýtus?

Náš tip: pite kvalitnú kávu zo slovenských pražiarní, ponúkame vám zľavové kódy.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: káva ako hnojivo
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
problémy so spánkom

Problémy so spánkom: Zachráni vás ranná dávka kofeínu?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL