Zaujímavosti

Káva ako hnojivo: Pridajte ku gruntu škrupiny z vajec a poďte na to

Eshop s kávou

Ak patríte medzi veľkých fanúšikov kávy, dennodenne vyprodukujete pomerne značné množstvo kávového odpadu. Zvyšky vyextrahovanej mletej kávy zvyčajne putujú do koša, ale ako isto viete, nie je to ideálne riešenie. Či chceme, či nie, v tomto prípade je to odpad, ktorý sa dostane na niektorú zo skládok.

Jedným z riešení je kompostovanie a celkom jednoduchý návod hovorí o spoločnom kompostovaní kávového gruntu a škrupín z vajec. Obe tieto veci sú výhodné aj z toho hľadiska, že pri rozkladaní sa nesmrdia, takže nemajú žiadne prevratné požiadavky na optimálne skladovanie.

Máte záhradku alebo balkón?

Záhradkárčenie je optimálne pre ľudí každého veku, aj keď sklon k nemu majú hlavne tí starší. Ale nadýchať sa čerstvého vzduchu, trochu si popri tom ponaťahovať hnáty a v konečnom dôsledku si vychutnať kvalitné bio organické plody z vlastnej „dielne“, tak to predsa nemôže nikomu uškodiť.

Ak takúto možnosť máte, prípadne disponujete aspoň balkónom, na ktorom sa môžete realizovať, skúste si kávu a škrupiny z vajec odkladať, prípadne z nimi prihnojte aspoň strom pred vašou bytovkou. Niečo už určite vymyslíte.

Pôda potrebuje doplnkové živiny

„Pôda sama o sebe rastlinám nevie pomôcť s dosiahnutím maximálneho rastu,“ uviedla Yasmeen Qurshová z Univerzity of California pre stránku Chowhound. „Tie totiž potrebujú aj iné doplnkové zdroje výživy.“

Kávový grunt a škrupiny z vajec sú vzhľadom na svoje výživové hodnoty veľmi vítaným pomocníkom a je veľká škoda, ak skončia v bežnom odpade. Obsahujú totiž značné množstvo dusíka i vápnika, čo sa rastlinám náramne hodí.

„Výživné látky, ktoré ponúkajú, sú potrebné v takmer každom type pôdy,“ píše kompostérska spoločnosť z Los Angeles označovaná ako LA Compost.

Káva dodá dusík, škrupiny vápnik

Autor pôvodného článku David Klein pripomenul, že rastliny potrebujú hlavne dusík, fosfor a draslík, pričom mnoho bežných hnojív je založených hlavne na vysokom množstve dusíka. Nuž a pritom stačí, aby sme uvarili kávu a už sa začne produkovať zaujímavý objem tejto látky.

Jednou z nevýhod kávy môže byť v tomto smere jej kyslosť, takže pridávať ju k rastlinám osamote a vo veľkom množstve by nemuselo byť ideálne. A to hlavne tam, kde je pôda prirodzene kyslá, prípadne kde už obsahuje vysoké množstvo dusíka.

Vápnik neguje kyslosť

Ako však vieme, až 90 percent obsahu vaječných škrupín tvorí uhličitan vápenatý, ktorý je výborným bojovníkom proti kyslosti. Záhradkári vedia, že ak majú kyslú pôdu, situáciu napravujú pridaním vápna, teda drveného vápenca. A to sme už veľmi blízko pri zložení škrupín.

Vápnik je veľmi cenný napríklad pre paradajky, papriku, ale rovnako aj pre všetky druhy zeleniny a navyše aj pre byliny. Ak tieto plodiny nemajú dostatok vápnika, rastú pomalšie, sú slabšie a môžu im žltnúť listy.

Káva a škrupiny ako mulč

Skôr spomínaný zdroj LA Compost píše aj o tom, že kombináciu zvyškov kávy a vaječných škrupín je možné využiť aj ako mulč, teda akési ochranné zakrytie pôdy: „Mulč pokrýva a chráni pôdu pred vystavením slnku, avšak súčasne pomáha s tým, že pri korienkoch rastlín zadržiava vodu.“

Nuž a tento kávovo-vajíčkový mulč sa postupom času začne rozkladať, takže pôdu bude prirodzene prihnojovať.

Ako postupovať pri výrobe kávovo-škrupinového hnojiva?

Kávový grunt treba podľa možností nechať vyschnúť. Nájsť mu vhodnú nádobu, v ktorej sa mu to môže dariť a potom len čakať. Škrupiny z vajec zasa treba rozdrviť na menšie kúsky a takisto ich nechať vyschnúť. Keď budú suché, budú sa dať veľmi ľahko rozdrviť na ešte menšie čiastočky.

Grunt a škrupiny z vajec sa odporúča skladovať osamote a množstvo týchto produktov treba prispôsobiť veľkosti záhrady, prípadne plochy, ktorú chcete prihnojiť. Tesne pred samotným „aktom“ vylepšovania pôdy grunt so škrupinami premiešajte a finálnu zmes môžete začať aplikovať.

Prihnojovať treba každých pár mesiacov

„Tento proces opakujte každých pár mesiacov, prípadne aspoň na začiatku každej pestovateľskej sezóny,“ pripomína David Klein. „Ale ako pri všetkom, aj tu je dôležité neprehnať to. Príliš veľké množstvo hnojiva by už rastlinám mohlo ublížiť.“

Na toto si rozhodne dajte pozor, pretože všetkého veľa škodí. Nuž a niektoré zdroje píšu, že kofeín, ktorý sa nachádza aj vo vyextrahovanej káve, rastlinám vôbec nemusí prospieť a môže dokonca zastaviť ich rast. Ak by ho bolo veľa…

Casa del Caffé
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close

Máte Adblock :(

Spravodajské stránky nemajú šancu prežiť bez reklamy. Preto by sme vás radi poprosili o to, aby ste si u nás vypli Adblock. Ďakujeme za pochopenie.