nedeľa, 1 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Kávový bloger

Káva ako hobby pre všetkých: Nikdy nevieme, čím nás môže prekvapiť

Ladislav Király Od Ladislav Király
25. januára 2024
Niko Staš pripravuje filtrovanú kávu
Share on FacebookShare on Twitter

Ahojte. Volám sa Niko Staš, mám šestnásť rokov a káva sa stala mojím hlavným koníčkom. Blog o káve ma poprosil o to, či by som kávových začiatočníkov alebo záujemcov o vstup do sveta výberovej kávy neskúsil nejako motivovať, prípadne dať zopár rád. Pochopil som, že ide o dôležitú misiu: aby sa mojou cestou vydali aj ďalší ľudia, a tak som sa do toho s chuťou pustil.

Výberové kávy ma dostali preto, lebo nie sú len baleniami upražených zŕn, ale skrýva sa v nich niečo oveľa hlbšie. Ponúkajú príbehy konkrétnych ľudí, ktorí za kávou stoja, ich pražiari sú oveľa transparentnejší a desať rôznych káv môže skutočne predstavovať desať úplne iných, často nepoznaných aróm, chutí.

To všetko je síce veľmi fajn, ale po prvej kúpe kvalitnej, výberovej kávy sa aj tak môže dostaviť nepríjemné prekvapenie. A to aj v tom prípade, ak si bol záujemca o tento druh kávy vedomý, že to nebude horká prepražená spálenina. Niet sa čo čudovať – keď dlhé roky žijete v stereotypoch o tom, že káva má mať hlavne veľa kofeínu, má byť čo najhorkejšia a krásne čierna, tak vás príliš funky káva, ktorá je často acidná, aj tak prekvapí.

Nezačínajte najšialenejšími kávami

Moje prvé a úplne základné odporúčanie založené na vlastných skúsenostiach je teda takéto: nezačínajte hneď s tými najšialenejšími kávami. Vaša prvá (výberová) káva by určite nemala byť tá, ktorá chutí ako limetková kôra, mangový džem alebo rebarborový sirup.

Pustite sa najskôr do niečoho rustikálnejšieho, obyčajnejšieho – môžu to byť sladké tóny, ktoré vám ponúknu napríklad konzervatívnejšie espresso praženia. Kúpa „moc šialenej kávy“ hneď na začiatok by vás totiž mohla odradiť, a to určite nechcete. A určite to nechcú ani pražiari, ktorí takú kávu produkujú. Skratka – treba sa k nej postupne, časom „prepiť”.

Kde hľadať dobrú kávu a čo si všímať?

Pokiaľ sa chcete vyvarovať namáhavému hľadaniu kvalitnej kávy medzi „kvalitnými kávami“, tak si zo zoznamu potenciálnych cieľov rovno vyškrtnite supermarkety. Nevravím, že sa nikdy a za žiadnych okolností nemôže stať, že v niektorom z nich na nejakú ozaj kvalitnú výberovku natrafíte, no nie je to veľmi pravdepodobné. Je to asi tak pravdepodobné, ako že pod obalom „pravej talianskej kávy” budú neprepálené zrná.

Supermarkety minimálne nie sú miestom, kde by predajcovia takýto predaj preferovali. Bežní zákazníci sú totiž stále naučení na notoricky známe kávy, ktorých názvy sú vryté do ich myslí. Skúste cielene hľadať menšie pražiarne, ktoré sa tomuto remeslu venujú celým svojím srdcom a vkladajú do toho nemalé úsilie.

kvalitné zrná sú základom dobrej kávy
Začínal som s kávami od Ready After, ale vyskúšal som už všeličo. Chutila mi aj táto geisha od Coffeeinu.

Napriek tomu nemusí byť jednoduché prísť na to, kto predáva ozajstnú kvalitu. Mnoho pražiarní totiž ponúka „výberové kávy“, ktoré vlastne výberové nie sú. A presne na to si treba dať pozor. Poradil by som vám tri veci, ktoré vám môžu poslúžiť ako semafor pri nákupnom rozhodovaní, aby ste nedostali len „kvalitnú kávu na pravé talianske espresso“.

1. Hľadajte kávu, o ktorej viete čo najviac informácií

Základom by mala byť krajina pôvodu, odroda kávovníka, spôsob spracovania zŕn, stupeň praženia a jeho dátum. Ideálne je vedieť aj nadmorskú výšku, v ktorej káva rástla, meno farmára, prípade importéra, spôsob zberu, typ pôdy. Čím viac informácií, tým lepšie. Je to akási pridaná hodnota kávy. Má aj vaša káva na svojom obale tieto informácie?

2. Dajte si pozor, či káva nie je prepražená

Tento atribút si preveríte až vo chvíli, keď samotnú kávu otvoríte. Pravidlo znie veľmi jednoducho; káva by nemala byť čierna, prípadne úplne tmavohnedá alebo – v tých najhorších prípadoch – olejnatá. V tom prípade je totiž prepražená. Tento fakt z nej robí nekvalitnú kávu a navyše s veľkou pravdepodobnosťou predznamenáva, že aj samotné zelené zrno asi nebolo úplne najkvalitnejšie. Človeku vtedy môže napadnúť kadejaká myšlienka – napríklad, že pražiar rôzne defekty zrna musel zakryť za praženie, prípadne danú kávu potreboval zuniformovať – ak sa jednalo o zmes kávovníkových zŕn z celého sveta. Takej káve je najlepšie vyhnúť sa oblúkom.

3. Preferujte celé zrná pred mletou kávou

Istotne si hneď nemusíte kúpiť drahý mlynec za stovky eur, ale verte, že aj keď budete mať lacnejší mlynček v hodnote, povedzme, do 50 eur, v porovnaní s vopred namletou kávou pocítite v kvalite vami pripraveného nápoja podstatný rozdiel. Káve hlavne dáte možnosť ukázať celý svoj potenciál. Niektoré zdroje uvádzajú, že káva stratí počas prvých 15 minút po namletí až 50 % aromatických prchavých látok. Prechod na celé zrná bude aj v kombinácii s lacnejším mlynčekom (napr. Lodos, Hario Slim) skvelou investíciou.

Ale veď výberovky sú kyslé a drahé!

Okrem iného by som sa chcel ešte pristaviť pri dvoch argumentoch, ktoré stojí za to prebrať a ktorými sa oháňajú práve kávičkári odmietajúci výberovku. Prvý znie tak, že výberová káva je acidná hipsterská káva pre mladých ľudí a že to vlastne ani nie je káva.

Mojou odpoveďou na toto je, že výberová káva nie je len kyslá káva. Ako som už spomínal vyššie, ani by nebolo dobré, ak by káva podobného rázu bola vašou prvou ochutnanou výberovkou. Existovala by totiž reálna šanca, že vás to odradí. Výberová káva, to je široká paleta káv čo sa týka spracovania, praženia, chuťového profilu. Výberovka, to sú aj tmavšie praženia s horkejšou arómou, zaujímavými karamelovými, orieškovými či čokoládovými tónmi. Rozhodne stojí za to ochutnať takúto kávu a až potom uvidíte, že ste doteraz mali „klapky na očiach” a nevideli ste všetky možnosti, ktoré káva môže ponúknuť.

Niko Staš - latte art - cappuccino
Tmavšie pražená káva sa môže hodiť napríklad na cappuccino. Mne sa podaril takýto latte art.

Druhým argumentom a citlivou témou je, samozrejme, cena. Výberová káva je v očiach ľudí stále predražený luxus. Tento argument je veľmi jednoduché vyvrátiť. V regáloch supermarketov nájdete častokrát kávy najnižšej kvality, o ktorých v podstate nič neviete, sú prepražené, z chuťového hľadiska neponúkajú absolútne nič a obsahujú množstvo defektných zŕn. Šmakocina! V porovnateľnej cenovej relácii si pritom viete zadovážiť konzervatívnejšiu výberovku, v ktorej nehrozí enormný výskyt defektov, viete o nej všetky informácie o pôvode, nie je prepražená a chutí. Veď prečo by mala káva, ktorá vlastne rastie ako ovocie, chutiť horko a spálene?

A ak hovorím „v porovnateľnej cenovej relácii“, tak to myslím úplne vážne. Rozdielne kvality a rovnaké ceny. Niektoré komoditné kávy majú cenovky nadhodnotené aj trojnásobne. Vaša kúpa – vaša voľba. Vyberte si dobre.

Vychutnajte si každý dúšok

Keby som mal zo všetkých rád vybrať jednu, bola by to táto: vychutnajte si každú jednu prípravu kávy a každý jeden jej dúšok. Uvedomte si, že káva by nemala byť len kofeínový nakopávač. Ja kávu milujem práve kvôli rozmanitosti jej chutí a aróm a kofeín beriem len ako vedľajší produkt, s ktorým je nutné počítať a zodpovedne a s mierou ho prijímať.

Radšej si užite „chuťovú jazdu” pri dvoch naozaj kvalitných kávach denne, ako pri piatich nekvalitných. Raz za čas vyskúšajte aj nejakú drahšiu prémiovú kávu, sústreďte sa na ňu a naplno si ju vychutnajte. Nemusí vám chutiť každá káva, veď je to úplne normálne. Všetci máme nejaké preferencie a aj vy časom zistíte tie vaše. Ale práve to je na káve také krásne. Nikdy nevieme, čím nás môže prekvapiť.

Tip redakcie: zľavové kódy na kávy zo slovenských pražiarní nájdete v rubrike zľavové kódy v hornom menu.

espresso - Niko Staš
Espresso z dielne Nika Staša.
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: káva
Niko Staš

Niko Staš

Ďalší článok
recenzia kávy z Alzy

Recenzia AlzaCafé: Kávy z Alzy príliš neoslnili

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Václav Faltus na vreciach s kávou

    Václav Faltus zo Zlatého Zrnka: Bál som sa, že po vašej recenzii skrachujeme, dnes som za ňu vďačný

    30. mája 2025
    Colombia El Diviso a Venezuela Rivero Family od Barista Roasters - espresso

    Espresso novinky od Barista Roasters: Funky Venezuela a Kolumbia od svetoznámeho producenta 

    28. mája 2025
    Stanislav Cibuľa

    Kávový kurz u trojnásobného majstra Slovenska: Škola Baristu formovala aj majstra sveta

    27. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Václav Faltus na vreciach s kávou

    Václav Faltus zo Zlatého Zrnka: Bál som sa, že po vašej recenzii skrachujeme, dnes som za ňu vďačný

    30. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL