Káva ako korenie: Najlepšie bravčové pliecko
O pozitívnych vlastnostiach kávy sme písali už viackrát a je ich mnoho. Ale káva ako korenie? To je slovné spojenie, ktoré na prvý pohľad nejde dokopy. Skutočnosť je však taká, že za pomoci kávy si ozaj viete pripraviť vynikajúce jedlo.
Dostupných receptov je viac ako dosť a aj keď nie všetci sme fanúšikmi mäsa a mäsových výrobkov, tentoraz sme sa rozhodli staviť na bravčové. Predsa len smoothies, muffiny či niektoré ďalšie pochutiny si s kávou vieme spojiť pomerne ľahko, ale obaliť ňou mäso? To znie zvláštne.
Jeden zo zaujímavých receptov sme našli na stránke budgetbytes.com a ako čoskoro uvidíte, nie je to nič náročné. Zoženiete si niekoľko základných a celkom bežných surovín, s ktorými sa dokáže pohrať aj kuchársky amatér.
Náš tip: pri príprave pochúťky použite kávu zo slovenskej pražiarne, ponúkame vám zľavové kódy.
Čo všetko potrebujete?
1,5kg bravčového pliecka
3 polievkové lyžice kávových zŕn
pol šálky hnedého cukru
½ polievkovej lyžice červenej papriky
½ polievkovej lyžice soli
čierne korenie
1 čajová lyžička pretlačeného cesnaku
½ polovica čajovej lyžičky údenej papriky
kávu
Ako dlho to bude trvať?
Predpríprava: 10 minút
Varenie: 8 hodín
Spolu: 8 hodín a 10 minút
Káva ako korenie: Návod na prípravu
Pomeľte kávové zrná. Je to lepšie ako využiť mletú kávu, pretože tá je už suchšia a zvetranejšia. Čerstvo namletá káva je naopak olejnatejšia.
Do nádoby si k nej pridajte hnedý cukor, červenú papriku, soľ, čierne korenie, cesnak i údenú papriku a všetko to pekne premiešajte.
Touto suchou „marinádou“ poriadne obložte celý kus mäsa, doslova ho v nej vykúpte. Pochopiteľne, že pripravený mix z neho môže opadávať, avšak to je celkom v poriadku.
Odporúča sa pomalý hrniec
Mäso položte do pomalého hrnca, ktorý je určený na varenie pri nízkych teplotách. To pochopiteľne trvá dlhšie, ale mäsu pomôže zachovať jemnosť a šťavnatosť. Ak pomalý hrniec nemáte, mäso pripravte podľa vlastného uváženia vo vami zvolenej nádobe a navyše to stihnete omnoho rýchlejšie, ako za nami spomínaných osem hodín.
V prípade využitia pomalého hrnca by malo byť mäso po ôsmich hodinách jemnučké a ideálne na konzum. Na prvý pohľad to s mierne pripálenou kávou nemusí vyzerať lákavo, ale verte, že je to vynikajúce. Káva ako korenie funguje.
Tip na záver: ak vám nevyhovuje pripravovať naraz celý veľký kus mäsa, pochopiteľne si ho môžete nakrájať a zvlášť obaliť všetky jednotlivé plátky. Príprava bude rýchlejšia a chuť intenzívnejšia. Je to na vás.
Dobrú chuť!