Recepty

Ako ma prekvapila káva od Diamond’s Roastery

Dostalo sa mi do rúk nové vydanie magazínu Roast Different, v ktorom bola pribalená vzorka kávy Colombia Finca El Placer zo slovenskej pražiarne Diamond’s Roastery. Rád ochutnávam nové kávy, a tak som sa z toho veľmi potešil. Zážitok bol natoľko silný, že sa oň s vami musím podeliť.

Môj tip: predplatné magazínu Roast Different máš teraz s kódom blogokave10 lacnejšie o 10%. Namiesto 25€ zaplatíš len 22,50€.

Po otvorení balíčka ma odrovnala neskutočne výrazná ovocná vôňa. Priznám sa, že mi to ohromne pripomenulo vôňu marakujového kyseláču (pivo), ktorý som nedávno pil v bare. Čiže oživila pekné spomienky. Táto vôňa sa niesla celým procesom prípravy kávy a potom aj jej konzumácie.

Experimentálna macerácia

Po chuťovej stránke to bol takisto extrém. Káva bola veľmi sladká, na jazyku dominovala marakuja a zrelé mango, pričom v pozadí som cítil aj trošku pomela. Káva zanechávala veľmi príjemnú dlhotrvajúcu dochuť.

Uvedomujem si, že jej chuť bola výrazne ovplyvnená procesom spracovania, teda karbonickou maceráciou s pridaním marakuje a manga. Osobne sa neradím medzi odporcov takýchto experimentálnych macerácií a považujem to za super osvieženie a chuťový zážitok.

Colombia Finca El Placer z magazínu Roast Different

Dripper Hario V60

Ako metódu prípravy som si zvolil prípravu pomocou plastového drippra Hario V60. Je to pravdepodobne môj najobľúbenejší dripper a zároveň je veľmi rozšírený a cenovo dostupný. Kávu som mlel pomocou mlynčeka Comandante.

Moja osobná skúsenosť je taká, že kávy podrobené fermentáciám a rôznym experimentálnym spracovaniam mi cez dripper poväčšine pretekajú o čosi rýchlejšie ako kávy spracované napríklad premytou metódou. Práve preto som hneď pri prvom pokuse volil o čosi jemnejšie mletie ako zvyčajne pri prvých nástreloch používam (bežne 24 klikov, teraz 21).

Osobne preferujem filter pripravený v pomere 1:15. Keďže vzorka obsahuje približne 40 gramov kávy, rozdelil som si ich na dve 20-gramové dávky. Takto som si kávu vedel užiť dvakrát a ostal mi priestor pre prípadné vylepšenie druhého pokusu.

Návod na prípravu

Na 20 gramov kávy som celkovo použil 300 mililitrov vody zohriatej na 95 stupňov Celzia. Dohromady som použil päť nálevov.

Prvý (blooming): 50 ml prudký nálev, zamiešanie celým dripprom, nechať bloomovať do 0:40. Druhý: Na 0:40 naliať 70 ml krúživým pohybom, nechať stiecť. Tretí až piaty: každý po 60 ml po tom, čo stečie predošlý nálev. Pri poslednom náleve som znovu zamiešal celým dripprom. Celkový čas cca medzi 2:40 až 2:45.

príprava Columbie Finca El Placer od Diamonds Roastery
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close