Recepty

Káva Dalgona: Čo to je a ako ju vylepšiť alkoholom?

Prvá vlna pandémie COVID-19 prinútila mnohých ľudí celého sveta ostať doma. V karanténnom prostredí sa pritom v rámci nudy začali rodiť zaujímavé nápady. Jeden takýto prišiel z Kórejskej republiky, kde vymysleli nový hit: volá sa káva Dalgona.

Tento trend sa veľmi rýchlo rozletel sociálnymi sieťami, hlavne tik-tokom, a ľudia si ho zamilovali. Ide o kombináciu mlieka, kociek ľadu a špeciálne pripravenej kávovej peny, ktorá sa umiestni na vrchol pohára. Netreba k tomu žiadnu nezvyčajnú výbavu a ani stroj; len chuť trochu miešať.

Ako sa „vyrába“ káva Dalgona?

Káva Dalgona sa pripravuje z jednej polievkovej lyžice instantnej kávy alebo akejkoľvek mletej kávy, ku ktorej sa pridá jedna lyžica kryštálového cukru a malé množstvo vody.

Vzniknutá zmes sa následne trpezlivo mieša (ideálne ručným mixérom) až do okamihu, kým nevznikne konzistentný – takmer penový – finálny produkt. Ten potom stačí umiestniť na vrchol vychladeného pohára s mliekom a posypať napríklad čokoládou.

Internetom koluje mnoho rôznych receptov na kávu Dalgona. Niekto si dá len polovičné množstvo cukru, niekto to skúša s teplým mliekom a všakovakými typmi kávy. Vyskúšajte a uvidíte. Prípadne nám potom dajte vedieť.

Káva Dalgona s alkoholom

Ale pozor, to najlepšie prišlo až neskôr: káva Dalgona sa začala pripravovať aj s alkoholom. Tento recept rozšírila Austrálčanka Erica Kellyová, ktorá začala využívať Baileys a Kahluu. Možnosti sú však nekonečné.

„Videla som množstvo videí z prípravy kávy Dalgona a pokúšala som sa nájsť kreatívne spôsoby, ako to ešte trochu vylepšiť,“ uviedla Kellyová pre austrálsky Daily Mail a prezradila, že okrem dvoch polievkových lyžíc kávy a polovice lyžičky cukru do zmesi pridáva ešte jednu lyžicu teplej vody a jednu lyžicu Kahluy. Potom to stačí premiešať s elektrickým mixérom a penové dielo je hotové.

To však nie je všetko, pretože bez vylepšenia neostalo ani mlieko. Okrem ľadu do neho Erica pridala aj štipku alkoholu a všetko jej to ešte viac zachutilo.

Dalgona, Baileys, Kahlua
Káva Dalgona sa pripravuje už na mnoho rôznych spôsobov. Dobrá je dokonca aj s alkoholom…

Baileys ani Kahlua neublížia

„Do mlieka dávam Baileys, ale ešte aj trochu Kahluy,“ usmiala sa Erica Kellyová„Množstvo alkoholu, ktoré do nápoja dáte, je už o vašich preferenciách a o tom, aký silný ten drink chcete. Ja som do mlieka pridala možno polovicu ‚shotu‘ Baileys a rovnaké množstvo Kahluy.“

Pôvodný recept hovoril o dvoch lyžičkách cukru, ale od toľkej sladkosti treba radšej upustiť. Kahlua je totiž sama o sebe sladká a potom by to už pravdepodobne bolo prehnané.

Krémová a nadýchaná dobrota

„Všetko je to veľmi krémové a nadýchané a Baileys i Kahlua mi v tom chutia, dokonca dokážem rozlíšiť chuť oboch likérov. Sladký alkohol príjemne vyváži pomerne silnú kávu,“ dodala Erica Kellyová.

PS: ak si chcete kúpiť Kahluu alebo Baileys, odporúčame eshop Bevmarket.sk, kde toho nájdete ozaj veľmi veľa. Za pár sekúnd máte objednané a drinky sú onedlho u vás doma.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close