Káva, ktorá ma uniesla do kávového raja: Kolumbia Monteblanco z Coffeeinu
Tam kde sa voda sypala a piesok lial, v dokonalej klíme hýčkaná starostlivými farmármi, vznikla jedna z najlepších káv, ktorú som kedy ochutnal. Novinka z pražiarne Coffeein zvaná Kolumbia Monteblanco ma uniesla do kávového raja. O zážitok z jej degustácie sa s vami jednoducho musím podeliť.
Prvé stretnutie naslepo
Kolumbiu Monteblanco z pražiarne Coffeein som prvýkrát ochutnal na bratislavskom festivale Káva Čaj Čokoláda. Môj prvý stret s touto lahôdkou bol úplne “naslepo”. Známy (čau @pagynko) mi podal pohárik s filtrovanou kávou a vyriekol: “Toto musíš ochutnať”. Hneď pri prvom dúšku som pocítil neskutočnú nálož kvetín a zrelého ovocia. Pýtam sa ho: “Je to africká káva, že?” On sa potmehúdsky uškrnul a vyviedol ma z omylu. Pil som odrodu pink bourbon z Kolumbie, konkrétne z farmy Monteblanco.
Všetko čo mám rád
A práve to ma očarilo. Káva akoby spájala florálne tóny, ktoré patria medzi najvýraznejšie plusy afrických káv (hlavne tých z Etiópie) a tóny zrelého ovocia s vysokou sladkosťou, ktoré nájdete hlavne u káv z Južnej a Strednej Ameriky. V jednej šálke sa tak stretli všetky chute, ktoré v káve vyhľadávam.
Vedel som, že keď sa vrátim naspäť do Košíc, v práci ma bude čakať celý balíček Kolumbie Monteblanco – lebo z Coffeeinu nám ju medzičasom poslali. Nevedel som sa dočkať momentu, kedy si ju pripravím vlastnoručne. A ten moment sa odohráva práve teraz.
Môj tip: pri nákupe na coffeein.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.
Príprava filtrovanej kávy
Pred niekoľkými minútami som otvoril čerstvý balíček Monteblanca a privoňal si k sladkej a florálnej aróme. Hneď som si zapísal poznámky. V aróme cítim bobuľové ovocie a kvety čerešne. Kávu som okamžite navážil a namlel. Popri spisovaní dojmov som započul bublanie vody v kanvici. To značí, že je čas na prípravu. Kávu pripravujem v sklenenom dripperi Hario Switch. Ten poriadne predhrejem a vkladám doň filtračný papier. Monteblanco je po namletí ešte výraznejšie.
Čiastočky namletej kávy sypem na spodok drippera a pomaly zalievam horúcou vodou. V tomto bode už rozvoniava celá kuchyňa. Po dvoch minútach a tridsiatich sekundách si beriem dekantér plný voňavej tekutiny a sadám si k pracovnému stolu.
Kvety, ovocie a med
Kávu ochutnávam tak ako vždy – na všetkých teplotných stupňoch. Za horúca v nej cítim výraznú kvetinovosť a sladké citrusy, najpravdepodobnejšie mandarínky. Citrusy sa chladnutím rozjasňujú a dopĺňa ich zrelá marhuľa a výrazná medová sladkosť.
Len čo kávu prehltnem, ústa mi znovu zaplaví výrazná kvetinovosť, ktorá mi pripomína kvety čerešne a agátu. Po vychladnutí sa v káve v podstate nič nemení. V chuti sa dopĺňa zrelé ovocie s kvetinami a sladkým medom. Na pozadí sa objavuje jemná horkosť čierneho čaju, ktorá dotvára komplexnosť tejto kávy.
Vyvážená a elegantná
Slastne si popíjam a vo vnútri ma okrem kávy hreje aj pocit, že sa s vami o tento zážitok môžem podeliť. Kolumbia Monteblanco od pražiarne Coffeein je pre mňa stelesnením ideálu krásy, ktorý v káve hľadám. Všetky chute sú vyvážené a elegantné, sú čisté a zaoblené.
Kolumbiu Monteblanco som ochutnával vo verzii praženej svetlo – na filter. Keď však holdujete espressu, na eshope pražiarne Coffeein je k dispozícii aj takzvané stredné praženie. To je vhodnejšie na prípravu espressa.
BLACK NOVEMBER na coffeein.sk
Jediná nevýhoda tejto kávy je to, že sa míňa rýchlo. Pri produkcii tohto článku ma kolega upozornil, že sa predáva veľmi rýchlo. Ak chcete zažiť to isté čo ja, nemali by ste váhať a rýchlo si ju objednávať. V Coffeeine navyše práve prebieha BLACK NOVEMBER a k nákupom dostanete aj darčeky – kliknite sem.
Kým k vám dorazí váš kúsok raja z Monteblanca, preštudujte si recept, ktorý som používal ja a pokojne sa od neho odrazte. Dávajte však pozor. Každý z nás má doma odlišnú vodu, mlynček, ktorý melie trochu inak či dokonca kanvicu, ktorá má užšie či širšie hrdlo. Preto berte recepty len ako orientačnú pomôcku a dobrú štartovaciu pozíciu, no nebojte sa jednotlivé parametre upravovať podľa svojich potrieb.
Recept Kolumbia Monteblanco – kónický dripper
16 g —> 240 ml (92°C)
22 klikov na mlynčeku Comandante (stredne hrubé mletie)
0:00 – 0:30 50 ml (rýchly krúživý nálev, zamiešanie a následný “blooming”)
0:30 – 0:45 50 ml (krúživý nálev)
0:45 – 1:15 70 ml (krúživý nálev)
1:15 – 1:45 70 ml (nálev do stredu)
finálny čas extrakcie: cca 2:30.