nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zdravie

Káva mi nerobí dobre. Čo s tým mám spraviť?

Ladislav Király Od Ladislav Király
19. januára 2023
káva mi nerobí dobre, intolerancia na kofeín

Patríte do skupiny ľudí, ktorí majú po vypití kávy problémy? V tom prípade je tento článok určený presne pre vás... (Foto: Andrew Neel/Pexels)

Share on FacebookShare on Twitter

Káva mi nerobí dobre. Čo s tým mám spraviť? Aj vy ste si už položili takúto otázku? Ak áno, tak vedzte, že v tom nie ste sami. Intolerancia na kofeín je totiž celkom bežná.

Mnoho ľudí si bez kávy nevie predstaviť žiadne ráno, ale radi si ju užívame aj v priebehu dňa a mnohí z nás si ju dávkujú dokonca aj po večeroch. Káva dodá energiu, lepšie sa po nej pracuje a zvládajú sa povinnosti. Ale čo s tými smoliarmi, ktorí kávu príliš netolerujú? Ich telo sa nejakým spôsobom prieči a naznačuje, že kofeín nechce.

Najhoršie sú na tom ľudia s úzkostnými poruchami

Stránka The Huffington Post píše o tom, že až 40 miliónov Američanov má problémy s úzkostnými poruchami a práve im môže káva spôsobiť najväčšie problémy. Postará sa totiž o zhoršenie ťažkostí.

„A to preto, že stimulačné vplyvy kofeínu – hlavne keď je konzumovaný vo väčších množstvách – môžu spôsobovať alebo zhoršovať symptómy úzkosti ako napríklad búšenie srdca, nepokojnosť, žalúdočnú nepohodu alebo ťažkosti so spánkom,“ píše HuffPost.

Kofeín ako spoľahlivý spôsob vyvolávania nepohody

Spomínaný zdroj v tejto súvislosti citoval aj Mary Margaret Sweeneyovú, ktorá je profesorkou psychiatrie a behaviorálnych vied na Univerzite Johna Hopkinsa v Baltimore.

„Výskumné štúdie využívali priemernú až vysokú dávku kofeínu ako spoľahlivý spôsob vyvolávania nepohody u osôb s poruchami úzkosti, takže ich symptómy mohli študovať v bezpečnom a kontrolovanom prostredí,“ skonštatovala Sweeneyová, podľa ktorej je kofeín v tomto smere veľmi spoľahlivým pomocníkom.

Na kofeín reaguje každý inak

Čo je však zvláštne, reakcie na kofeín sú u každého človeka iné. Niekto bez problémov zvládne aj tri espressá, pokojne si ľahne a zaspí, no niekto z nich bude celý deň rozhodený. Nuž a vedci prišli na to, že ľudia, ktorí majú úzkostné poruchy, sú na kofeín citlivejší.

„Niektorí jednotlivci môžu pocítiť úzkosť, nervozitu či nepokoj pri omnoho menších dávkach, ako iní,“ povedala Laura Julianová, ktorá je profesorkou psychológie na Americkej Univerzite vo Washingtone a okrem toho sa intenzívne venuje aj výskumu kofeínu.

„Časť tejto rozdielnosti môže byť spôsobená individuálnou citlivosťou, genetickými rozdielmi, ale aj liekmi a napríklad i orálnou antikoncepciou. Nuž a svoj vplyv má aj množstvo kofeínu, na ktoré je daný človek zvyknutý. Môže sa u neho totiž vybudovať tolerancia.“

Kofeín a adenozín

Julianová následne vysvetlila aj fungovanie kofeínu, ktorý sa vlastne naviaže na mozgové receptory určené pre adenozín a obsadí ich. Do mozgu kvôli tomu de facto neprichádzajú signály o tom, že telo je unavené – ak by sme to chceli povedať veľmi zjednodušene.

„Adenozín sa v našich mozgoch hromadí počas trvania bdelosti a spôsobuje, že sme čoraz ospalejší a menej ostražití. Kofeín však zablokuje receptory určené pre adenozín a tým pádom vlastne spôsobuje, že sa cítime bdelejší a ostražitejší,“ zdôraznila Julianová.

Aký je denný limit kofeínu?

Všeobecne platí aj iná vec; treba si dať pozor na množstvo kofeínu, ktoré človek príjme. Hovorí sa o tom, že maximom by malo byť 300 až 400 miligramov denne, pričom v jednotlivých štátoch je táto úroveň stanovená rôzne. Určujú ju úrady zodpovedné za daný región. Sú však ľudia, ktorí majú problém už aj pri množstve 200 miligramov.

„Malé množstvo kofeínu zvyčajne úzkosť nespôsobuje a mimoriadne vysoké množstvo ju naopak spôsobí u každého,“ pokračovala odborníčka, ktorá sa vzápätí opäť vrátila k tomu, že každý človek je iný. Všetci máme určitý limit, avšak všetci ho máme posunutý inde. A tí, ktorí majú s úzkosťou problémy aj bez kofeínu, ho majú veľmi nízko.

Káva, energetický nápoj, čaj

„Dávka kávy môže obsahovať od 50 až do 500 miligramov kofeínu v závislosti od druhu kávových zŕn, veľkosti nápoja či spôsobu prípravy,“ hovorila ďalej Julianová pripomínajúc, že robusta má viac kofeínu ako arabika a keď si dáte niektorý z najväčších nápojov v Starbuckse, tak už len jeho vypitím prekročíte 400 miligramov kofeínu!

No a ak k tomu pridáte ešte nejaký energetický nápoj, alebo pokojne aj čierny čaj, už je toho priveľa. Aj preto pridala tvrdenie: „Niektorí ľudia v skutočnosti konzumujú omnoho viac kofeínu, ako si uvedomujú.“

Osobné pozorovanie

Záver je napokon jednoduchý; každý človek by sa mal pozorovať a sám uvidí, čo mu robí dobre a čo mu naopak škodí.

„Uvediem príklad. Keď sa napríklad cítite obzvlášť nervózne, prípadne máte problém so spánkom, nevypili ste náhodou o kávu viac, ako inokedy? Takto dokážete odpozorovať, či je množstvo spotrebovaného kofeínu v nejakom vzťahu so symptómami. Uvidíte aj to, či dve šálky kávy vypité okamžite po sebe spôsobia väčšiu nervozitu ako dve šálky vo vzdialenejších časových okamihoch, prípadne či vám kofeín požitý v neskoršej fáze dňa spôsobuje problém so spánkom,“ dodala Laura Julianová.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: intolerancia na kofeínnegatívne vlastnosti kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
pražiareň kávy v Prešove

Epera Coffee: Vždy čerstvá káva, ktorú si môže dovoliť každý

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL