nedeľa, 16 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Exkluzívne

Káva nedozrieva naraz: Prečo je to problém?

Ladislav Király Od Ladislav Király
9. februára 2022
káva nedozrieva naraz

Vedeli ste o tom, že káva nedozrieva naraz? Pokúsime sa vysvetliť vám prečo je to problém. (PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Nedávno sme na Instagrame uverejnili post o zelených kávových čerešniach. Bola ich obrovská hŕba, boli nedozreté, bez kvalitatívnej hodnoty, bez sladkostí a chutí, no predsa len sa predali. Zákazník otvorí sáčok a uvidí pekné a foremné zrná. Na to, že sú v skutočnosti nedozreté a nemajú v sebe žiadnu kvalitu, po upražení nepríde. Problém je v tom, že káva nedozrieva naraz.

Možno vám na um prišla logická otázka: prečo tie zelené bobule vôbec zbierajú? Prečo ich nenechajú na kávovníkoch? My vám to prezradíme: lebo ich nezbierajú ručne po jednej čerešničke, ale buď česaním alebo strojovo. A v takom prípade sa pozbiera všetko.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Na obrovských farmách ručný zber nehrozí

Treba férovo uznať, že niekde to ručne robiť ani nevedia. Peter Szabó z Coffeeinu nám v rozhovore spomínal farmu jednej veľkej nemenovanej spoločnosti, cez ktorú autom idete dve hodiny a naľavo i napravo sú kávovníky. Jeden vedľa druhého v úhľadných radoch. Vraj je tam dokonca aj taká veľká farma, na ktorej vidieť zakrivenie zeme. Jasne, že tam to musia zbierať stroje a aj keď to potom na stanici pretriedia, ostane im hŕba zelených čerešní. Komoditná káva to však znesie.

Tu by mala nasledovať druhá logická otázka: prečo to zbierajú vtedy, keď čerešne ešte nie sú dozreté? Odpoveď je jednoduchá: káva totiž nedozrieva naraz, ale dozrieva v priebehu pomerne dlhého časového obdobia. „V Hondurase káva dozrieva od októbra do marca,“ povedal Peter Szabó.

Svedectvo z indonézskej Jávy: Káva nedozrieva naraz

A čo urobia pri strojovom zbere? Vyberú si jeden vhodný okamih, keď by mohla byť väčšina čerešní dozretá. Strašne veľa ich bude síce zelených, ale inak to nejde. S otázkou sme oslovili aj Luku Ondrišáka, ktorý s kávou pracuje na Jáve.

„Áno, je to tak,“ prikývol v rozhovore pre Blog o káve. „Kávové čerešne sa nezbierajú naraz. Tu v Indonézii prebieha zber postupne, a to väčšinou v týždňových intervaloch. Takže vždy sa zbierajú len tie, ktoré sú optimálne dozreté.“

Ako dlho prebieha zber kávy?

Čo sa týka dĺžky zberu, tak konkrétny počet mesiacov je ťažké povedať nejako uniformne. Záleží od daného regiónu, pričom každý má unikátnu mikroklímu. „Farmári na Sumatre, s ktorými spolupracujeme, majú dar od bohov. Kvety kvitnú niekoľkokrát do roka a tým pádom majú dlhý zber – bavíme sa až o neuveriteľných deviatich mesiacoch, čo je oproti ostatným ostrovom obrovská výhoda.“

„V skutočnosti to znamená, že jeden kávovník plodí čerešne dvakrát za rok. Káva tam rastie v dolinách, ktoré sú zo všetkých strán obkolesené vrcholmi. V doline sa drží hmla i vlhkosť, vďaka čomu kávovníky plodia častejšie ako v ostatných regiónoch Indonézie,“ usmial sa Luka, ktorý do Indonézie prvýkrát zavítal ešte v roku 2012.

Chlapík, ktorý prevádzkuje projekt Divine Spices – Chute Indonézie, následne povedal pár slov aj o iných regiónoch tejto krajiny: „Tam majú zber v máji až júli, takže približne počas troch mesiacov. Najlepšiu kvalitu dosahujú čerešne uprostred zberu, keď majú v plode najviac cukornatosti. Vykazujú najvyššiu hodnotu brix, pričom jeden stupeň brix je jeden gram sacharózy v sto gramoch roztoku cukru.“

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Divine Spices_Chute Indonézie (@divine.spices)

Veľkým ide len o výnos z hektára

Kávu teda treba zbierať ručne a na niekoľko fáz. Ale čo sa stane v prípade ak ju predsa len pozbierajú strojmi? „Strojovo spracovaná káva je plná zelených a nedozretých čerešní,“ odvetil Luka Ondrišák. „Takýchto spracovateľov by nad cukornatosťou čerešne nikdy nenapadlo rozmýšľať. Pre nich je to len hra s číslami: výnos hektára v kilogramoch. Nič iné ich nezaujíma. Kvalita tam nehrá rolu, je to len masová produkcia.“

„Tento problém rieši odvetvie výberovej kávy. V ňom ide o kvalitu produktu, ktorá ide ruka v ruke s udržateľnosťou podnikania. Ide tu jednak o ekologické hľadisko, ale aj o ekonomické, o fér podmienky pre farmárov i spracovateľov. Jednoducho aby viedli dôstojný život, boli spokojní a kávu robili s láskou a radosťou.“

Prečo sú ženy šikovnejšie zberačky?

Vráťme sa k tomu ručnému zberu. Mali sme informáciu, že aj pri ňom do košov popadajú zelené čerešne. Luka však túto domnienku nepotvrdil.

„Na farmách, s ktorými pracujeme, v košíku zelené čerešne nenájdete,“ uistil nás. „Zber je ručné a farmárky sú majsterky v oberaní. Hovorím farmárky, pretože vo väčšine prípadov tu kávu oberajú ženy. Majú menšie prsty a v takýchto prácach sú globálne šikovnejšie ako muži. Jednoducho im to ide lepšie ako chlapom. Farmárka odtrhne len to, po čom cieli. Nerobí chyby. Robia to celé roky, majú obrovské skúsenosti.“

Problémy s floaters a quakers

Do košov sa teda dostanú len pekné červené plody, ale aj tie ešte treba vytriediť. „Musíme si dať pozor na tzv. floaters. Tie vyzerajú byť zvonku zrelé červené, ale vnútri sú nedozreté a nutrične nepostačujúce. Po zbere sa dajú do vody a tie, ktoré vyplávajú na hladinu, sú tzv. floatery. Ani tie sa nevyhodia a predajú sa výkupníkom céčkovej kávy.“

„Vykupujú ich niektoré veľké spoločnosti. Nie je to dobré, pretože po pražení z nich vznikajú aj tzv. quakers, teda veľmi bledé zrná, ktoré vedia narušiť chuťový profil,“ dodal Luka Ondrišák v rozhovore pre Blog o káve.

Vyhľadávajte kvalitnú kávu

V mnohých bežne dostupných kávach je teda množstvo nekvalitných zŕn. Buď zelených nedozretých, prípadne červených floaterov. Je veľmi pravdepodobné, že pri kúpe káv v bežných obchodoch narazíte práve na takúto produkciu. Aj preto sa vás dlhodobo snažíme naviesť na pražiarne, ktoré to robia inak a ktoré pracujú len s kvalitnejšou kávou. Nebojte sa priplatiť si, neoľutujete.

PS: kávy, ktoré stoja za ochutnanie, vám často odporúčame prostredníctvom našich instagramových profilov @ladislavkiraly a @blogokave. Sledujte nás.

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: kávarozhovorzaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
koľko po pražení nepiť kávu

Koľko dní po pražení nepiť kávu?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Costa Rica Corazon de Jesus od Coffeeinu

Costa Rica Corazon de Jesus: Bomba od Coffeeinu, ktorá vybuchla na sociálnych sieťach

12. novembra 2025
Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL