V rámci vášnivých recenzií Blogu o káve sme sa po niekoľkých rokoch rozhodli vrátiť aj k pánkovi menom Kewin Future. Nenaskočili sme však na vlnu ním odporúčaného manifestovania, ale kávu sme zhodnotili z hľadiska množstva defektov a rovnako tak z hľadiska chuti. Teda nie kávu, ale kávy: objednali sme si totiž zmesi Classic a Dubai. Toto je recenzia Future Coffee.
Pre tých, ktorí ho nepoznáte, tak Kewin Future je akési umelecké meno Kevka, syna dámy menom Markiza Moda Italiana. O káve toho veľa nevie, ale napriek tomu pred časom vystupoval ako vševed Dr. Arabica a tvrdil napríklad aj to, že Tesco lakuje svoje kávové zrná.
Rád sa fotí a natáča s cigarou pri športových automobiloch a vyzerá to tak, že si užíva byť stredobodom pozornosti. Rozhodli sme sa, že aj my mu radi doprajeme päť minút sladkej podmanivej slávy. Tak poďme na to.
Pôvod a informácie o káve
Obal oboch káv od Future Coffee toho veľa o pôvode kávy neuvádza. Ak si však dáte tú námahu a otvoríte oficiálne stránky Future Coffee, množstvo informácií o kávach Classic a Dubai vás skutočne prekvapí. Okrem zloženia arabiky a robusty (Classic 50/50 a Dubai 70/30) sú obe kávy popísané veľmi detailne. Ich popis zahŕňa informácie o krajinách pôvodu, nadmorskej výške, chuťových tónoch či spracovaní. Je však dôležité podotknúť, že jazyk, akým Future Coffee tieto informácie zdeľuje, je trochu neohrabaný a amatérsky pôsobiaci. Naturálne (suché) spracovanie kávy nazýva prírodným spracovaním, v chuti hovorí o mimoriadnej dĺžke finále (pravdepodobne mysleli dlhú dochuť). No a dokonca spomína aj chuťovú predohru. Zvláštne. Bez ohľadu na formu však Future Coffee musím pochváliť.

Praženie
Proces praženia vo veľkej miere ovplyvňuje chuťové zloženie jednotlivých káv. Každé zrno má určitý potenciál, ktorý závisí od rôznych faktorov (odroda, pôda, klíma, spracovanie, nadmorská výška, atď.). Každý pražiar sa môže rozhodnúť, či chce tento potenciál vyzdvihnúť (svetlé praženie) alebo naopak potlačiť (tmavé praženie).

Obe kávy od Future Coffee sú pražené pomerne tmavo, vďaka čomu môžete očakávať hlavne chute spojené s pražením, vyššiu horkosť a nižšiu aciditu. Tak ako Classic, aj Dubai by som radil medzi konzervatívne espresso roasty, ktoré väčšinou cielia na nižšiu ovocnosť a plné telo. Ak vám vyhovuje práve toto, káva z budúcnosti vám pravdepodobne sadne. Aká je však kvalita jej zrna?

Analýza defektov: Ako kvalitné sú zrná Future Coffee Classic a Dubai?
Do najnovších recenzií supermarketových káv sme zapojili novinku – analýzu prítomnosti defektov. Aj tentokrát sme analyzovali 250-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.
Výsledky analýzy defektov – Future Classic:
Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozreté zrná): 19,2 g = 7,68 %
Mechanicky poškodené zrná: 1,7 g = 0,68 %
Mušle (genetická vada): 0,2 g = 0,08 %
Zrná napadnuté hmyzom: 1,7 g = 0,68 %
Celkový obsah defektov: 22,8 g = 9,12 %
Zrná bez defektov: 227,2 g = 90,88 %


Výsledky analýzy defektov – Future Dubai:
Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozreté zrná): 18,8 g = 7,52 %
Mechanicky poškodené zrná: 4,1 g = 1,64 %
Mušle (genetická vada): 0,1 g = 0,04 %
Zrná napadnuté hmyzom: 2,0 g = 0,80 %
Celkový obsah defektov: 25,0 g = 10,00 %
Zrná bez defektov: 225,0 g = 90,00 %



Čo hovoria tieto čísla?
Vo Future Coffee Dubai sme našli presne desať percent defektov a Classic ich obsahovalo ešte o necelé percento menej. To je ďalšia dobrá správa. Ak by sme kávy od Future Coffee porovnávali s podobnými zmesami zo supermarketov, obsahom defektov by sa radili medzi tie lepšie. V oboch kávach sme nachádzali len minimum mechanicky poškodených zŕn, zŕn napadnutých hmyzom a takmer žiadne mušle. Najväčší podiel na výsledku analýzy mali quakre, a teda nedozreté zrná s nízkym obsahom cukrov.
Množstvo defektov v hodnotených kávach:
Názov kávy | Podiel defektných zŕn |
---|---|
Bercoff Espresso Elegante | 48,24 % |
Štrbské Presso Barista | 18,48 % |
Mistral Classic Espresso | 13,88 % |
Musetti Gold Cuvée | 12,68 % |
Jacobs Krönung Selection | 11,92 % |
Versace – Káva s nádychom mora | 11,64 % |
Future Coffee Dubai | 10,00 % |
Popradská káva Colombia Espresso | 9,84 % |
Tchibo Espresso Milano Style | 9,68 % |
Future Coffee Classic | 9,12 % |
Lavazza Qualità Oro | 8,28 % |
Káva od Duo Jamaha (70:30) | 3,04 % |
Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma
Aróma
Vôňa oboch káv sa nesie v duchu tmavšieho praženia. Classic je o niečo výraznejšia a ťažšia a po namletí ostrejšia. Nachádzame v nej tóny praženia, drevité tóny a nepríjemnú gumovosť a zadymenosť. Dubai je vo vôni o niečo ľahší, menej dymový a gumový a celkovo pôsobí sladšie.

Chuť
Hodnotenie chuti Future Coffee Classic a Dubai sme rozdelili do troch podkategórií.
1. Acidita, Sladkosť a Horkosť
Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Classic je vďaka vysokému obsahu robusty a konzervatívnemu praženiu výrazne horká. Horkosť dominuje v chuti aj dochuti a dopĺňa ju len slabá sladkosť pripomínajúca cereálie. Dubai je citeľne menej horký a o štipku sladší. Za studena v ňom dokonca pociťujeme aj veľmi jemnú aciditu. Tá je jednoduchá a ťažko popísateľná.

2. Telo
Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Obe kávy majú vďaka tmavšiemu praženiu pomerne ťažké telo a bohatú textúru. Práve telo a textúra sú jednými z najväčších výhod konzervatívneho praženia. Espresso z Classic aj Dubai je krémové a plné.
3. Dochuť
Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. V tejto kategórii výrazne zaostáva zmes Classic. Dochuť kávy Classic je až príliš horká, gumová a dymová. Zanecháva nepríjemnú a dlhú stopu. Na druhej strane, v dochuti kávy Dubai objavujeme aj príjemné tóny pražených mandlí a kakaa a oveľa menej horkosti a drevitosti.

Verdikt
Zmesi Classic a Dubai od Future Coffee vo výsledku zanechávajú veľmi rozporuplný dojem. Výrobca sa snaží informovať o ich pôvode a zložení, ich zrno je na pomery komoditných zmesí pomerne kvalitné a zmes Dubai dokonca ponúka aj zaujímavé chute.
Avšak kameňom úrazu oboch káv je relatívne tmavé praženie, ktoré škodí hlavne zmesi Classic a pomerne vysoká cenovka odôvodnená bájnymi príbehmi okolo týchto káv z budúcnosti. Po chuťovej a kvalitatívnej stránke však kávy od Future Coffee vôbec nesklamali.

Premrštená cena
Hlavným problémom oboch káv je napokon premrštená cena. Malý balíček (250g) Dubai stojí 14,99€ a balíček Classic 12,49€. Toto sú doslova nehorázne sumy, za ktoré v slovenských pražiarňach kávy dostanete výberovku vysokej kvality.
Podobné zmesi, ako Dubai a Classic, stoja v pražiarni Coffeein 7,99€ (200g) – pozrite tu. A to v Coffeeine praží víťaz nedávnej súťaže o najlepšieho pražiara Slovenska. Pri ich kúpe navyše môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10, takže kávu dostanete reálne za polovičnú cenu oproti Kewinovi.
Zmesi podobného zloženia nájdete aj v ďalších slovenských pražiarňach, do ktorých máme zľavové kódy. Pomer cena/kvalita bude o pár tried lepší ako pri Future Coffee – kliknite tu.