sobota, 31 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
30. mája 2025
Future Coffee Dubai - espresso
Share on FacebookShare on Twitter

V rámci vášnivých recenzií Blogu o káve sme sa po niekoľkých rokoch rozhodli vrátiť aj k pánkovi menom Kewin Future. Nenaskočili sme však na vlnu ním odporúčaného manifestovania, ale kávu sme zhodnotili z hľadiska množstva defektov a rovnako tak z hľadiska chuti. Teda nie kávu, ale kávy: objednali sme si totiž zmesi Classic a Dubai. Toto je recenzia Future Coffee.

Pre tých, ktorí ho nepoznáte, tak Kewin Future je akési umelecké meno Kevka, syna dámy menom Markiza Moda Italiana. O káve toho veľa nevie, ale napriek tomu pred časom vystupoval ako vševed Dr. Arabica a tvrdil napríklad aj to, že Tesco lakuje svoje kávové zrná.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Rád sa fotí a natáča s cigarou pri športových automobiloch a vyzerá to tak, že si užíva byť stredobodom pozornosti. Rozhodli sme sa, že aj my mu radi doprajeme päť minút sladkej podmanivej slávy. Tak poďme na to.

Pôvod a informácie o káve

Obal oboch káv od Future Coffee toho veľa o pôvode kávy neuvádza. Ak si však dáte tú námahu a otvoríte oficiálne stránky Future Coffee, množstvo informácií o kávach Classic a Dubai vás skutočne prekvapí. Okrem zloženia arabiky a robusty (Classic 50/50 a Dubai 70/30) sú obe kávy popísané veľmi detailne. Ich popis zahŕňa informácie o krajinách pôvodu, nadmorskej výške, chuťových tónoch či spracovaní. Je však dôležité podotknúť, že jazyk, akým Future Coffee tieto informácie zdeľuje, je trochu neohrabaný a amatérsky pôsobiaci. Naturálne (suché) spracovanie kávy nazýva prírodným spracovaním, v chuti hovorí o mimoriadnej dĺžke finále (pravdepodobne mysleli dlhú dochuť). No a dokonca spomína aj chuťovú predohru. Zvláštne. Bez ohľadu na formu však Future Coffee musím pochváliť. 

Future Coffee Dubai a Classic

Praženie

Proces praženia vo veľkej miere ovplyvňuje chuťové zloženie jednotlivých káv. Každé zrno má určitý potenciál, ktorý závisí od rôznych faktorov (odroda, pôda, klíma, spracovanie, nadmorská výška, atď.). Každý pražiar sa môže rozhodnúť, či chce tento potenciál vyzdvihnúť (svetlé praženie) alebo naopak potlačiť (tmavé praženie).

Future Coffee Classic - zrná

Obe kávy od Future Coffee sú pražené pomerne tmavo, vďaka čomu môžete očakávať hlavne chute spojené s pražením, vyššiu horkosť a nižšiu aciditu. Tak ako Classic, aj Dubai by som radil medzi konzervatívne espresso roasty, ktoré väčšinou cielia na nižšiu ovocnosť a plné telo. Ak vám vyhovuje práve toto, káva z budúcnosti vám pravdepodobne sadne. Aká je však kvalita jej zrna?

Future Coffee Dubai - zrno

Analýza defektov: Ako kvalitné sú zrná Future Coffee Classic a Dubai?

Do najnovších recenzií supermarketových káv sme zapojili novinku – analýzu prítomnosti defektov. Aj tentokrát sme analyzovali 250-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.

Výsledky analýzy defektov – Future Classic:

Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozreté zrná): 19,2 g = 7,68 %
Mechanicky poškodené zrná: 1,7 g = 0,68 %
Mušle (genetická vada): 0,2 g = 0,08 %
Zrná napadnuté hmyzom: 1,7 g = 0,68 %
Celkový obsah defektov: 22,8 g = 9,12 %
Zrná bez defektov: 227,2 g = 90,88 %

Future Coffee Classic - zrná poškodené hmyzom
V káve Classic sme našli takéto množstvo zŕn poškodených hmyzom.
Future Coffee Classic - mechanicky poškodené zrná
Toto sú mechanicky poškodené zrná.

Výsledky analýzy defektov – Future Dubai:

Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozreté zrná): 18,8 g = 7,52 %
Mechanicky poškodené zrná: 4,1 g = 1,64 %
Mušle (genetická vada): 0,1 g = 0,04 %
Zrná napadnuté hmyzom: 2,0 g = 0,80 %
Celkový obsah defektov: 25,0 g = 10,00 %
Zrná bez defektov: 225,0 g = 90,00 %

Future Coffee Dubai - zrná poškodené hmyzom
V káve Dubai sme našli takéto množstvo zŕn poškodených hmyzom.
Future Coffee Dubai - mechanicky poškodené zrná
Mechanicky poškodené zrná.
Future Coffee Dubai - quakre
A toto sú quakre z balenia Dubai. Quakre boli všeobecne najväčším nedostatkom týchto káv.

Čo hovoria tieto čísla?

Vo Future Coffee Dubai sme našli presne desať percent defektov a Classic ich obsahovalo ešte o necelé percento menej. To je ďalšia dobrá správa. Ak by sme kávy od Future Coffee porovnávali s podobnými zmesami zo supermarketov, obsahom defektov by sa radili medzi tie lepšie. V oboch kávach sme nachádzali len minimum mechanicky poškodených zŕn, zŕn napadnutých hmyzom a takmer žiadne mušle. Najväčší podiel na výsledku analýzy mali quakre, a teda nedozreté zrná s nízkym obsahom cukrov. 

Množstvo defektov v hodnotených kávach:

Názov kávyPodiel defektných zŕn
Bercoff Espresso Elegante48,24 %
Štrbské Presso Barista18,48 %
Mistral Classic Espresso13,88 %
Musetti Gold Cuvée12,68 %
Jacobs Krönung Selection11,92 %
Versace – Káva s nádychom mora11,64 %
Future Coffee Dubai10,00 %
Popradská káva Colombia Espresso9,84 %
Tchibo Espresso Milano Style9,68 %
Future Coffee Classic9,12 %
Lavazza Qualità Oro8,28 %
Káva od Duo Jamaha (70:30)3,04 %

Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma

Aróma

Vôňa oboch káv sa nesie v duchu tmavšieho praženia. Classic je o niečo výraznejšia a ťažšia a po namletí ostrejšia. Nachádzame v nej tóny praženia, drevité tóny a nepríjemnú gumovosť a zadymenosť. Dubai je vo vôni o niečo ľahší, menej dymový a gumový a celkovo pôsobí sladšie.

Future Coffee Classic - mletá káva

Chuť

Hodnotenie chuti Future Coffee Classic a Dubai sme rozdelili do troch podkategórií.

1. Acidita, Sladkosť a Horkosť

Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Classic je vďaka vysokému obsahu robusty a konzervatívnemu praženiu výrazne horká. Horkosť dominuje v chuti aj dochuti a dopĺňa ju len slabá sladkosť pripomínajúca cereálie. Dubai je citeľne menej horký a o štipku sladší. Za studena v ňom dokonca pociťujeme aj veľmi jemnú aciditu. Tá je jednoduchá a ťažko popísateľná. 

Future Coffee Dubai - mletá káva

2. Telo

Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Obe kávy majú vďaka tmavšiemu praženiu pomerne ťažké telo a bohatú textúru. Práve telo a textúra sú jednými z najväčších výhod konzervatívneho praženia. Espresso z Classic aj Dubai je krémové a plné. 

3. Dochuť

Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. V tejto kategórii výrazne zaostáva zmes Classic. Dochuť kávy Classic je až príliš horká, gumová a dymová. Zanecháva nepríjemnú a dlhú stopu. Na druhej strane, v dochuti kávy Dubai objavujeme aj príjemné tóny pražených mandlí a kakaa a oveľa menej horkosti a drevitosti.

Future Coffee Classic - príprava espressa

Verdikt

Zmesi Classic a Dubai od Future Coffee vo výsledku zanechávajú veľmi rozporuplný dojem. Výrobca sa snaží informovať o ich pôvode a zložení, ich zrno je na pomery komoditných zmesí pomerne kvalitné a zmes Dubai dokonca ponúka aj zaujímavé chute. 

Avšak kameňom úrazu oboch káv je relatívne tmavé praženie, ktoré škodí hlavne zmesi Classic a pomerne vysoká cenovka odôvodnená bájnymi príbehmi okolo týchto káv z budúcnosti. Po chuťovej a kvalitatívnej stránke však kávy od Future Coffee vôbec nesklamali.

Future Coffee Dubai - príprava espressa

Premrštená cena

Hlavným problémom oboch káv je napokon premrštená cena. Malý balíček (250g) Dubai stojí 14,99€ a balíček Classic 12,49€. Toto sú doslova nehorázne sumy, za ktoré v slovenských pražiarňach kávy dostanete výberovku vysokej kvality.

Podobné zmesi, ako Dubai a Classic, stoja v pražiarni Coffeein 7,99€ (200g) – pozrite tu. A to v Coffeeine praží víťaz nedávnej súťaže o najlepšieho pražiara Slovenska. Pri ich kúpe navyše môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10, takže kávu dostanete reálne za polovičnú cenu oproti Kewinovi.

Zmesi podobného zloženia nájdete aj v ďalších slovenských pražiarňach, do ktorých máme zľavové kódy. Pomer cena/kvalita bude o pár tried lepší ako pri Future Coffee – kliknite tu.

10x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
ManGoGo od Aurelica Coffee

ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Václav Faltus na vreciach s kávou

    Václav Faltus zo Zlatého Zrnka: Bál som sa, že po vašej recenzii skrachujeme, dnes som za ňu vďačný

    30. mája 2025
    Colombia El Diviso a Venezuela Rivero Family od Barista Roasters - espresso

    Espresso novinky od Barista Roasters: Funky Venezuela a Kolumbia od svetoznámeho producenta 

    28. mája 2025
    Stanislav Cibuľa

    Kávový kurz u trojnásobného majstra Slovenska: Škola Baristu formovala aj majstra sveta

    27. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Václav Faltus na vreciach s kávou

    Václav Faltus zo Zlatého Zrnka: Bál som sa, že po vašej recenzii skrachujeme, dnes som za ňu vďačný

    30. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL