“Každá buňka v těle mém naplnená je světlem, každá buňka v těle mém svetlem i láskou je.” Áno, túto vetičku môžete vidieť na zadnom obale kávy, ktorá zbúrala internet – kávy od rodinky Pappovcov, ktorú predávajú pod konceptom takzvaného slobodného hospodárenia. To mimochodom znamená, že radi využívajú všetky výhody, ktoré im štát ponúka, ale na druhej strane mu odmietajú zaplatiť čo i len cent.
Ich značka Veve’s organic cafe tentokrát prináša novú Rwandu, ktorá sľubuje zachovanie všetkých prospešných látok, vyváženú chuť espressa aj cappuccina a v neposlednom rade vyhnutie sa daniam a kontrole štátu. Bločky ani iné doklady pri predaji kávy nevystavujú, účtovníctvo majú v paži, dane neplatia. Človek Robo Papp sa naplno vnoril do svete dezinformácií a zdá sa, že si v ňom príjemne hovie. Ktovie ako dlho.

Pôvod a informácie o káve
Hoc sme sa o káve snažili dozvedieť viac, obal a ani oficiálne stránky Veve’s Cafe nič, čo by stálo za zmienku, neuvádzajú. Bude vám musieť stačiť krajina pôvodu (Rwanda) a tvrdenie, že je výberovej kvality a je pražená na espresso.
“Eshop” tejto značky si však dáva mimoriadne záležať na prezentácii alternatívneho hospodárenia, spolkov a združení Človekov, paragrafov s nimi spojenými a ďalších rozprávok.

Praženie
Praženie kávy do veľkej miery ovplyvňuje chute, ktoré sa prejavia vo výslednej šálke. Pappovci uvádzajú, že ich káva je pražená tmavšie než moderné výberové kávy, no nie tak tmavo, aby praženie zabilo všetky zdraviu prospešné látky. Vďaka tomu by nemala chutiť ako kiwi či ananás, ale ako káva, čokoláda a oriešky. V tomto s nimi musíme súhlasiť. Zrná ich Rwandy zodpovedajú tmavšiemu espresso roastu bez náznakov olejnatosti a prítomnosti defektov spojených s tmavším pražením.
Zrná sú tmavohnedé, sfarbené rovnomerne a skutočne kvalitne upražené. Káva s takýmto stupňom praženia vykazuje viac chutí spojených s pražením (pražené oriešky, kakao atď.) a menej chutí, ktoré prirodzene obsahuje kávovníkové zrno. Rwandské kávy a kávy z ostatných krajín Afriky sú známe práve svojou ovocnosťou, čistotou a ľahkosťou. Tieto kvality tmavé praženie potláča a prekrýva ich vyššou sladkosťou a horkosťou. A ešte jedno zistenie. Na základe pergamenu, ktorý na nich ostal, usudzujeme, že ide o kávu spracovanú mokrou metódou.

Analýza defektov
Do najnovších recenzií supermarketových káv sme zapojili novinku – analýzu prítomnosti defektov. Aj tentokrát sme analyzovali 250-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.
Výsledky analýzy defektov:
Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozreté zrná): 1,2 g = 0,48 %
Mechanicky poškodené zrná: 0,6 g = 0,24 %
Mušle (genetická vada): 0 g = 0,00 %
Zrná napadnuté hmyzom: 0 g = 0,00 %
Celkový obsah defektov: 1,8 g = 0,72 %
Zrná bez defektov: 248,2 g = 99,28 %

Čo hovoria tieto čísla?
Pappovci tvrdia, že ich káva spĺňa kvalitu výberovej kávy. Tá musí spĺňať prísne kritéria, medzi ktoré sa radí aj nízky výskyt defektov. Rwanda od Veve’s toto pravidlo dodržala úplne ukážkovo. V testovanej vzorke sme našli minimum defektov, čo hovorí o kvalitnej vstupnej surovine a poctivom triedení či už na farme alebo v pražiarni.
Podarilo sa nám zistiť, že túto kávu pre Roba Pappa napražila jedna veľmi dobrá slovenská pražiareň. Ako Blog o káve s ňou dokonca spolupracujeme a na jej kávy ponúkame aj zľavový kód. Menovať ju nebudeme, ale aj toto poslúži ako dobrý príklad toho, s akými kvalitnými kávami pracujú slovenské pražiarne kávy. Je veľmi pravdepodobné, že ak by si Pappovci nežiadali o niečo tmavšie praženie, mohlo by ísť o veľmi zaujímavú kávovú bombu.
Množstvo defektov v doposiaľ hodnotených kávach:
Názov kávy | Podiel defektných zŕn |
---|---|
Bercoff Espresso Elegante | 48,24 % |
Štrbské Presso Barista | 18,48 % |
Mistral Classic Espresso | 13,88 % |
Musetti Gold Cuvée | 12,68 % |
Jacobs Krönung Selection | 11,92 % |
Versace – Káva s nádychom mora | 11,64 % |
Future Coffee Dubai | 10,00 % |
Popradská káva Colombia Espresso | 9,84 % |
Tchibo Espresso Milano Style | 9,68 % |
Future Coffee Classic | 9,12 % |
Lavazza Qualità Oro | 8,28 % |
Lidl Bellarom Bio Organic | 8,24 % |
Káva od Duo Jamaha (70:30) | 3,04 % |
Káva od Roba Pappa | 0,72 % |
Nízky počet defektov by sa mal odraziť na vyváženej a vyrovnanej chuti. Skutočne to tak je?
Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma
Aróma
Vo vôni kávy je cítiť tmavšie praženie, ktoré jej dodáva jemne kakaový a drevitý nádych. Spoza týchto tónov však ucítite aj jemnú ovocnosť a africký charakter.

Chuť
Hodnotenie chuti Rwandy od Veve’s Organic Cafe sme rozdelili do troch podkategórií.
1. Acidita, Sladkosť a Horkosť
Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Rwanda od Veve’s produkuje pomerne vyvážené espresso. Hlavnú chuťovú zložku tvorí čokoládová sladkosť a kakaová horkosť. Tieto prvky však osviežuje veľmi jemná citrusová acidita a tóny zeleného čaju.
2. Telo
Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Rwanda má vo forme espressa stredne ťažké telo, ktoré presne napĺňa naše očakávanie. Mokro spracovaná rwandská káva by mala prirodzene ľahké, čajové telo. Vďaka tmavšiemu praženiu však telo naberá na intenzite a textúra kávy je plnšia.

3. Dochuť
Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Ani v tomto bode sa o tejto káve nedá povedať nič zlé. Má príjemne sladko-horkastú dochuť pripomínajúcu mandle a kakao.
Záver
Rwanda od manželov Pappovcov spĺňa všetko, čo o nej narozprávali. Je to konzervatívnejšie pražená výberová káva s kvalitným zrnom upraženým tak, aby neobsahovalo príliš veľa ovocnosti a acidity. Kvalitatívne a senzoricky je káva na pomerne vysokej úrovni a Pappovci skutočne nezavádzajú. Aspoň v tomto.
Recenzia tejto kávy v konečnom dôsledku potvrdila, že výberová káva, s ktorou pracujú slovenské pražiarne, je z pohľadu defektov úplne inde ako komoditné kávy dostupné v supermarketoch. Poďte aj vy ochutnať kávu zo slovenskej pražiarne – kliknite tu a nájdete zľavové kódy. Podobných a lepších káv, ako táto od Roba Pappa, sú v nich desiatky.
PS: kávu nám pre účely recenzie dodal portál Interez, ktorý o nej vydal tento článok.