streda, 19 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Nezaradené

Káva pestovaná v tieni: Ekologická cesta budúcnosti?

Ladislav Király Od Ladislav Király
23. augusta 2019
Káva pestovaná v tieni

Pestovanie kávy v tieni. Je to ekologický trend, ktorým sa budeme uberať? (zdroj foto: Wikipedia)

Share on FacebookShare on Twitter

Káva pestovaná pod stromami, teda v tieni. Z historického hľadiska nejde o žiadnu prevratnú novinku, ale tieto spôsoby produkcie kávy sa v posledných rokoch do značnej miery vytratili. Plantáže sa zväčša nachádzajú na slnku a nájdeme na nich len kávovníky. Žiadne iné rastliny ani stromy sa na nich nenachádzajú.

Farmárom to síce dokáže zaručiť lepšiu úrodu, ale viac kávy nemusí automaticky znamenať viac peňazí. V tieni sa totiž dá dospieť ku káve vyššej kvality a tento spôsob pestovania so sebou navyše prináša mnoho iných výhod. Ešte v roku 1996 sa v tieni vypestovalo približne 46 percent celkovej produkcie kávy, o dvadsať rokov neskôr to však už bola len polovica. Situácia sa však možno čoskoro začne meniť.

Stromy zabezpečia vtáctvo, to zasa chráni kávu

Výskumníci prišli na to, že káva, ktorá je pestovaná na slnku, je náchylnejšia na to, aby podľahla rôznym chorobám, prípadne ju môžu napadnúť rôzni prirodzení nepriatelia. Keď sa naopak pestuje v chládku, finálneho produktu bude menej, ale bude kvalitnejší a navyše sú takto kávovníky vo väčšom bezpečí. Postreky totiž odrazu nie sú potrebné, pretože svoju rolu odvedie prítomné vtáctvo, ktoré dokáže veľmi efektívne zlikvidovať hrozby zo strany parazitov.

„Odhady hovoria o tom, že jeden jediný vták dokáže ročne pred škodcami zachrániť 10 až 30 kilogramov kávy na každý hektár,“ píše stránka columbia.edu, podľa ktorej dodávajú stromy (zväčša rodu Inga edulis, pozn. autora) do pôdy potrebné dusičnany a kávovníkom tak zabezpečujú nevyhnutnú výživu.

Všetko to má navyše aj hlbší ekologický podtón, pretože stromy dokážu prirodzene znižovať teplotu prostredia, udržujú vlhkosť a v súčasnom období globálneho otepľovania môže byť tento proces o to dôležitejší a atraktívnejší. Problém je však v tom, že farmárom je toto všetko do veľkej miery ukradnuté a pozerajú sa len a len na príjmy.

Podarí sa farmárov presvedčiť?

V Kolumbii sa situácii venuje výskumník Juan Nicolás Hernandez-Aguilera, ktorý vypracúva štúdie a pestovateľom sa snaží ukázať, že pestovanie kávy v tieni by im mohlo niečo priniesť.

Spolu so svojimi kolegami vypracoval model, ktorý pomáha posúdiť dodatočné náklady, ale na druhej strane aj dodatočné výhody a príjmy. Po prehodnotení mnohých relevantných faktorov sa ukázalo, že farmári by mohli svoje zisky zvýšiť v prípade, ak by 36 až 66 percent svojej kávovníkovej výmery „premiestnili“ do tieňa.

Situácii sa venovali aj v iných štátoch a výnimkou nebolo ani USA, kde situáciu riešila Shalene Jhaová z Texaskej Univerzity v Austine. „Je úžasné prejsť sa po farme, kde sa káva pestuje v tieni, vidieť všetky tie vertikálne štruktúry a diverzitu,“ povedala pre stránku futurity.org po tom, ako navštívila farmu v Mexiku, ktorá bola domovom neuveriteľných 150 druhov vtákov. „Bolo to tam plné života.“

Pestovanie kávy v tieni sa popularizuje aj pomocou špeciálnych certifikátov, ktoré takto vypestovaný produkt dostáva. Splnenie podmienok nie je jednoduché, pretože farmári musia dodržať určitú stromovú diverzitu, nesmú používať pesticídy a musia mať napríklad aj stanovenú štruktúru pôdy.

Hlavné ekologické výhody kávy pestovanej v tieni:

  • vytvára prirodzený domov pre mnoho živočíšnych druhov
  • podporuje ekosystémy, ktoré sú potrebné pre udržanie celého spektra opeľovačov, teda hlavne včiel či motýľov. Tie sú pre produkciu potravín mimoriadne dôležité, veď až 75 percent plodín je závislých od opeľovačov.
  • viac stromov zabezpečuje čistejší vzduch a súčasne aj čistejšiu vodu, čo má v konečnom dôsledku vplyv aj na kvalitu dopestovanej kávy
  • stromy zabraňujú zosuvom pôdy, ktoré sú v oblastiach pestovania kávy pomerne časté. Kávovníky totiž často rastú v kopcovitých terénoch, ktoré sú okrem toho terčom monzúnov či hurikánov.
  • klasické poľnohospodárske metódy vyšťavujú pôdu, ktorá je po niekoľkých rokoch postupne čoraz menej a menej úrodná. Avšak pod stromami a bez chemických postrekov si dokáže udržať svoju výkonnosť.
Káva pestovaná v tieni
Pohľad na kávu pestovanú v tieni (zdroj: medium.com).
0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: ekológiakávakáva pestovaná v tienipestovanie kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Fair trade - kávové plantáže

Podpora chudobných pestovateľov kávy: Prepitné cez aplikáciu

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café bezkofeínová káva cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL