Zdravie

Káva pomáha aj alkoholikom, znižuje riziko vzniku cirhózy pečene

Eshop s kávou

Cirhóza pečene spôsobená nadmernou konzumáciou alkoholu si ročne na svete vyžiada vraj až 300 000 ľudských životov. Pre všetkých milovníkov alkoholu nachádzajúcich sa medzi našimi čitateľmi však máme aj dobrú správu; ak pijete kávu a máte normálnu hmotnosť, cirhóza pečene sa u vás vyvinie s omnoho menšou pravdepodobnosťou.

Toto je jeden z kľúčových nálezov novej štúdie z dielne Centenary Institute, teda nezávislej organizácie zaoberajúcej sa lekárskym výskumom, patriacej pod University of Sydney. Odborníkom z tohto zoskupenia pomáhali aj experti z konzorcia GenomALC a závery sú ozaj zaujímavé.

Ak otec zomrel na problémy s pečeňou, ste v rizikovej skupine

Štúdia ako taká sa zaoberala identifikovaním rizík spojených s cirhózou pečene u veľmi aktívnych fanúšikov alkoholických nápojov. Skúmali sa viaceré súvislosti a vedci chceli prísť na to, ako by bolo tieto riziká možné znížiť.

„Naša štúdia ukázala, že riziko vzniku cirhózy je omnoho vyššie u jednotlivcov, ktorých otec bol chronickým užívateľom alkoholu a zomrel na problémy s pečeňou,“ uviedol doktor John Whitfield, ktorý je autorom štúdie publikovanej v American Journal of Gastroenterology.

Káva znižuje riziko vzniku cirhózy výraznejšie, čaj len minimálne

A teraz to najdôležitejšie z pohľadu nás, kávičkárov: „Súčasne sme prišli na to, že u vysoko-rizikových konzumentov alkoholu, ktorí súčasne konzumovali aj kávu, bola zaznamenaná menšia pravdepodobnosť vzniku cirhózy. Taký čaj znižoval toto riziko len marginálne.“

Správa hovorí aj o tom, že z vysoko-rizikových konzumentov alkoholu napokon dostane cirhózu pečene spôsobenú nadmernou konzumáciou alkoholu „len“ približne 10 až 15 percent, no ak sa tak stane, do jedného či dvoch rokov môžu zomrieť.

Najlepší liek? Skoncovať s alkoholom…

Určite sa netreba uspokojiť s nasadením kávy ako protizbrane, pretože najdôležitejšie je obmedziť množstvo požívaného alkoholu, avšak doktorka Devanshi Sethová otvorene priznala, že pre mnohých alkoholikov je to veľmi ťažké a k tomuto kroku sa nedokážu dopracovať.

Ďalší zo spoluautorov štúdie, Timothy Morgan, pripomenul aj to, že o zvýšenie rizika vzniku cirhózy pečene sa starajú napríklad aj obezita a cukrovka. „Vysoko-rizikoví konzumenti alkoholu, ktorí majú v strednom veku aj cukrovku, sú obzvlášť náchylní na vznik cirhózy,“ skonštatoval.

Niekoľko odporúčaní

Celkovo je dôležité posvietiť si na viacero vecí. „Odporúčame opatrenia ako udržanie si zdravej telesnej hmotnosti, ale aj intenzívnu liečbu cukrovky, prípadne pred-cukrovkových stavov, ako aj zvýšenie spotreby kávy,“ skonštatovala profesorka Sethová, podľa ktorej by tieto protiopatrenia mohli mať zásadné dôsledky a zachránili by mnoho životov.

Ako zvyčajne, aj tentoraz radi dodávame, že ak si chcete kávou zdravotne pomôcť, stavte na kvalitnú kávu. Vyhnite sa najlacnejším kávam, prípadne bežným pultovým instantným kávam. Vyhľadajte si špecializovanú pražiareň a kávu si doprajte bez mlieka a cukru. Potom budú jej zdravotné vplyvy najmarkantnejšie.

Casa del Caffé
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close

Máte Adblock :(

Spravodajské stránky nemajú šancu prežiť bez reklamy. Preto by sme vás radi poprosili o to, aby ste si u nás vypli Adblock. Ďakujeme za pochopenie.