Zdravie

Káva pomáha pečeni, ročne by vedela zachrániť státisíce životov

Eshop s kávou

pozitívnom vplyve kávy na pečeň sme už písali a aktuálne ho potvrdila aj ďalšia štúdia publikovaná v Alimentary Pharmacology and Therapeutics. Jej záver je zrejmý: ak by sme všetkých ľudí tohto sveta prinútili piť viac kávy, podarilo by sa nám výrazne znížiť počet úmrtí, za ktoré môžu problémy s pečeňou.

Situáciu monitorovali výskumníci z Austrálie, ktorí si detailne posvietili na dáta z množstva rôznych výskumov týkajúcich sa kávy a jej vplyvu na pečeň. Prišli na to, že vypitie viac ako dvoch šálok kávy denne môže pomôcť pri ochrane pred ochoreniami pečene.

Zabránime státisícom úmrtí?

„Ak sa vplyv kávy na úmrtnosť spojenú s problémami s pečeňou potvrdí aj pri klinických testoch, tak zvýšenie spotreby kávy na viac ako dve šálky denne môže z hľadiska celej svetovej populácie pomôcť predísť státisícom úmrtí spôsobených problémami s pečeňou,“ napísala jedna z autoriek štúdie Sarah Gardnerová pracujúca na jednotke transplantácie pečene v nemocnici v austrálskom Austine.

Gardnerová spolu s kolegami napísala: „V porovnaní s tými ľuďmi, ktorí kávu vôbec nepijú, vykazujú tí, ktorí pijú dve až tri šálky denne, o 38 percent menšie riziko vzniku HCC (hepatocelulárny karcinóm, pozn. autora) a o 46 percent menšie riziko úmrtia spôsobené chronickým ochorením pečene (CLD). Ak jednotlivci pili štyri a viac šálok denne, tak riziko vzniku HCC kleslo o 41 percent a riziko úmrtia spôsobené CLD o 71 percent. Ostatné podobné štúdie hlásili zníženie rizika o veľmi podobnú úroveň.“

Čísla „zachránených“ by boli gigantické

Tím austrálskych výskumníkov zašiel ešte ďalej a začal skúmať, aký vplyv by mohlo mať zvýšené pitie kávy na celosvetovú úmrtnosť spôsobenú problémami s pečeňou. Využili dáta z roku 2016, ktoré zahŕňali 194 krajín a dospeli ku gigantickým číslam.

V roku 2016 zomrelo kvôli problémom s pečeňou celkovo 1 240 201 ľudí, pričom až 452 861 úmrtiam by sa pri potvrdení pozitívneho vplyvu kávy dalo predísť – to v prípade, ak by sme zabezpečili, že každý človek tohto sveta vypije denne aspoň dve šálky. Ak by sme však ľudí prinútili vypiť aspoň štyri šálky denne, pomohlo by to v spomínanom roku 2016 predísť 723 287 úmrtiam.

Rozhodujúcou látkou nie je kofeín

„Káva vašej pečeni jednoznačne pomáha,“ uviedol hepatológ Douglas Dieterich pre Fox News. „Táto štúdia demonštruje jej vplyv vo väčšej škále, ako tie predchádzajúce.“

„Mechanizmus, ktorým káva pomáha chrániť pred ochoreniami pečene, zatiaľ nebol jednoznačne potvrdený, ale ukazuje sa, že ochrannou látkou nie je kofeín,“ píšu autori štúdie. „Z mnohých látok nachádzajúcich sa v káve sú po stránke vplyvu na choroby pečene najviac študované diterpeny a kyselina chlorogenová.“

Pite kávu, ale kvalitnú…

Záver výskumníkov je nasledovný: káva je ľahko dostupnou a relatívne bezpečnou „zdravotnou intervenciou“ s obrovskými možnými následkami a výraznou pomocou pri znižovaní úmrtnosti. Až takéto pozitívne to je, ale austrálski vedci otvorene priznali, že na definitívne potvrdenie ich záverov bude potrebné vykonať ešte ďalší výskum.

Jedna vec v každom prípade platí: ak kávu, tak určite kvalitnú. Na toto si dajte pozor, vyhnite sa instantnej káve, ideálny však nie je ani zalievaný „turek“, ktorý je v našich končinách taký obľúbený. Nebojte sa priplatiť pár eur, kvalitatívny rozdiel bude enormný a určite ho oceníte.

Skúste zájsť napríklad na tento KÁVOVÝ ESHOP a o chvíľu máte doma ozaj dobrú kávu: https://eshop.blogokave.sk/.

kávový balíček
Prejdite na https://eshop.blogokave.sk/.
Casa del Caffé
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close

Máte Adblock :(

Spravodajské stránky nemajú šancu prežiť bez reklamy. Preto by sme vás radi poprosili o to, aby ste si u nás vypli Adblock. Ďakujeme za pochopenie.