nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Spôsoby prípravy

Káva pripravovaná za horúca a za studena: Aké sú rozdiely v zložení finálneho nápoja?

Ladislav Király Od Ladislav Király
23. apríla 2022
Hot brew vs Cold Brew: Rozdiely

Káva pripravovaná za horúca a za studena. O aké rozdiely sa postarajú tieto spôsoby prípravy? (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Väčšina z nás si kávu pripravuje klasickým spôsobom „za horúca“. Mleté zrná vystavíme pôsobeniu horúcej vody a dopracujeme sa k pôžitku, na ktorý sme zvyknutí. V angličtine sa tomuto spôsobu prípravy hovorí hot-brewed coffee, ale existuje aj cold-brewed coffee, teda káva „varená za studena“.

O tom, ako sa takýto cold brew robí, sme vás už informovali, ale menej sme sa už venovali skutočnosti, že dva spomínané druhy prípravy sa postarajú o veľký rozdiel finálneho produktu. Káva v oboch prípadoch chutí celkom inak a teplá, respektíve studená voda, z nej dostanú iné veci.

Niny Raová z Univerzity Thomasa Jeffersona v Philadelphii sa spolu s kolegyňou Megan Fullerovou začala venovať skúmaniu cold brew a prišla na viacero zaujímavých vecí. Už vopred jej bolo zrejmé, že káva pripravovaná za studena zďaleka nie je tak dobre preskúmaná, ako klasicky pripravovaná káva, takže malo zmysel sa téme hlbšie venovať.

Komplexný proces prípravy komplexného nápoja

„Keď som cold brew vyskúšala, uvedomila som si, že to akosi nefunguje,“ povedala profesorka chémie pre HuffPost. „Tak som doktorku Fullerovú presvedčila, aby mi v laboratóriu pomohla a aby sme prišli na to, čo presne sa tu deje.“

Následne sa pustili do skúmania metód prípravy kávy, ale aj spôsobov praženia kávových zŕn a vplyvu tohto všetkého na množstvo kofeínu, kyslosti a antioxidantov vo finálnom nápoji. „Varenie kávy je veľmi komplexný proces. Káva je vlastne sama o sebe veľmi komplexný nápoj,“ poznamenala Raová.

Na chuť kávy vplýva viacero faktorov

Chemickým a senzorickým aspektom cold brew sa venuje aj Peter Giuliano, ktorý je šéfom výskumu v Asociácii výberovej kávy (Specialty Coffee Associaton) a súčasne je aj výkonným riaditeľom Nadácie pre kávovú vedu (Coffee Science Foundation). Práve tá sa s výrobcom cold brew, spoločnosťou Toddy, pustila do vlastného výskumu.

„Na finálnu chuť kávy majú vplyv všetky faktory jej varenia, teda teplota vody, hrúbka mletia, doba varenia, typ filtra, typ kávy. Túto vedu stačí len trochu pochopiť a už to môže zákazníkom pomôcť radikálne zlepšiť chuť nimi pripravovanej kávy,“ uviedol Giuliano.

Ako pripomenula tlačová hovorkyňa International Food Information Council pre oblasť vedy Megan Meyerová, káva je bohatá na antioxidanty, polyfenoly a kyselinu chlorogenovú, ktorá pomáha s bojom proti cukrovke, rakovine, zápalom i obezite a okrem toho pomáha znižovať riziko vzniku niektorých chronických chorôb.

Čo obsahuje hot brew a cold brew?

Jeden z výskumov, ktorý bol v roku 2018 publikovaný v magazíne Scientific Reports, ukázal, že káva pripravovaná za horúca má väčšie množstvo antioxidantov ako cold brew. Ich množstvo okrem toho determinuje aj typ praženia; ak je káva svetlejšieho typu praženia (light roast), tak majú oba typy pripravenej kávy podobné množstvo antioxidantov. Ak však ide o dark roast, tak horúca príprava zo zŕn dostane viac antioxidantov ako cold brew.

„Toto neznamená, že jedna z metód je vďaka tomu zdravšia ako druhá,“ zdôraznila Raová. „Ak sa však obávate oxidačného stresu (podľa Wikipedie je to nerovnováha medzi voľnými radikálmi, ktoré vznikajú ako vedľajší produkt okysličovania a látkovej výmeny, a schopnosti organizmu rýchle odbúravať a detoxikovať reaktívne medziprodukty), tak by asi bolo najlepšie staviť na horúcu prípravu kávy tmavého typu praženia.“

Horúca káva je o horkosti i acidite

Ale pozor. Ak kávu pripravujete klasickou metódou, teda za pôsobenia horúcej vody, tak to podľa všetkého spôsobuje aj jej výraznejšiu horkosť a vyzerá to tak, že za to môže kyselina chlorogenová. Keď sa tá počas procesu praženia v zrnkách kávy ohrieva, štiepi sa na kyselinu chinovú a kyselinu kávovú, ktoré sa starajú o horkosť a trpkosť. Nuž a čím dlhšie je káva vystavovaná teplu, tým viac sa tieto látky predierajú do popredia. Práve preto ponúka hot brew v porovnaní s cold brew viac horkosti a acidity.

„Nižšia úroveň horkosti a acidity v káve pripravovanej za studena okrem toho spôsobuje, že búšenie srdca, prípadne problémy s trávením, sú menej časté,“ konštatuje autorka príspevku na stránke HuffPost Erica Sweeneyová.

Doktorka Raová pripomenula, že úroveň pH oboch typov káv je porovnateľná a pohybuje sa od 4.85 do 5.13 (neutrálne pH je 7 a čím je číslo nižšie, tým viac to mieri ku kyseline, pozn. autora). Hot brew však predsa len má vyššiu koncentráciu kyslosti. „Ak chcete piť niečo, čo nevykazuje výraznú aciditu, asi by ste mali staviť na cold brew pripravenú z tmavo praženej kávy,“ pripomenula Raová. V tom prípade však už v káve nebude také množstvo antioxidantov, ako by mala pri príprave s horúcou vodou.

Akým tipom prípravy sa z kávy dostane viac kofeínu?

Ďalšia zaujímavá správa, ktorá vzišla z tohto výskumu, je tá, že či pripravujeme kávu za horúca alebo za studena, nemá to veľký vplyv na množstvo kofeínu, ktoré sa v nej bude nachádza. Podľa Petra Giuliana tu ide len o pomer vody a kávy, na ktorý sme stavili. Také espresso má zvyčajne vyšší podiel kofeínu, pretože sa pripravuje za použitia malého množstva vody. Nuž a keďže sa pri cold brew používa pomerovo menšie množstvo vody, musí v nej byť viac kofeínu – nie však preto, že by ho studená voda dokázala lepšie extrahovať.

„Pomyslime na rozdiel medzi espressom a filtrovanou kávou,“ povedal Giuliano. „V samotnej dávke (mletej) kávy je podobné množstvo kofeínu, ale ak tento kofeín prerátame na objemové množstvo hotovej kávy, tak v espresse je ho pomerovo omnoho viac.“

Na aký pomer kávy a vody staviť?

Tento odborník vzápätí pripomenul aj inú vec. Ľudia podľa neho často robia jednu zásadnú chybu, a to tú, že pri domácej príprave kávy používajú málo kávy a príliš veľa vody. Ak to chcú robiť ideálne, mali by staviť na pomer 1:18. To však platí len pri káve pripravovanej za horúca. Pri cold brew je to menej a odborníci sa ani nevedia presne zhodnúť, no najčastejšie sa hovorí o pomere 1:7 alebo 1:8. Z tohto je zrejmé, že v cold brew môže byť napokon aj dvakrát toľko kofeínu, ako v hot brew.

Pri studenej príprave kávy treba skúšať a nájsť si množstvo kávy v kombinácii s množstvom vody, ktoré vám najviac vyhovuje. U niekoho to môže byť 1:7, u niekoho však pokojne aj 1:11.

Vzdelávajte sa, študujte…

Nuž a podľa Niny Raovej treba venovať veľa času aj štúdiu toho, čo všetko káva vlastne obsahuje a kedy z nej tieto látky dostávame. „Ak budete presne vedieť, čo všetko v nej je, k jej príprave dokážete pristúpiť inteligentnejšie a viac vedecky,“ poznamenala Raová. „No a napokon si to vďaka tomu omnoho viac užijete.“


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: cold brewpríprava kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
káva s ľadom

Studená káva s ľadovými kávovými kockami: Leto sa môže začať

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL