sobota, 14 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zdravie

Káva prispieva k zlepšeniu črevnej mikroflóry

Ladislav Király Od Ladislav Király
10. januára 2020
Káva a pozitívny vplyv na črevnú mikroflóru

Ďalšia pozitívna vlastnosť kávy: prispieva k zlepšeniu črevnej mikroflóry.

Share on FacebookShare on Twitter

O pozitívnych vlastnostiach kávy bolo napísaných už mnoho článkov a pravidelne sa o nich snažíme informovať aj verných fanúšikov Blogu o káve. Už sme sa bavili o vplyve kávy na naštartovanie metabolizmu a tým pádom aj na chudnutie, písali sme o jej pomoci v boji so srdcovo-cievnymi chorobami, ale napríklad aj s cukrovkou.

Bolo toho omnoho viac a ak túžite trochu sa v tom „prehrabať“, rozhodne vám odporúčame našu rubriku zvanú POZITÍVNE VLASTNOSTI KÁVY. Odteraz je navyše bohatšia o ďalší príspevok, pretože káva podľa vedcov prispieva k zlepšeniu črevnej mikroflóry. Nuž a to sa takisto hodí nejednému z nás.

Čo je to črevná mikroflóra?

Črevná mikroflóra je pojem označujúci miliardy mikroorganizmov, ktoré žijú v našom tráviacom trakte a ktoré majú vplyv na celkové zdravie človeka.

Pre ešte lepšie vysvetlenie použijeme definíciu z internetovej stránky zdravie.sk: „Črevná mikroflóra sú baktérie nachádzajúce sa v hrubom čreve, ktoré majú priaznivý vplyv na náš organizmus. Udržiavajú rovnováhu medzi črevnými mikroorganizmami, bránia nadmernému rozmnoženiu škodlivých baktérií, ktoré môžu spôsobiť črevné ochorenia ako hnačky, nafukovanie a podporujú imunitu. Sú dôležité pri tvorbe vitamínov, zlepšujú vstrebávanie vápnika, fosforu a železa a predpokladá sa ich vplyv na ochranu pred alergiami.“

Pravidelný kávičkár má zdravšiu črevnú mikroflóru

Ako píše stránka upi.com, nová štúdia potvrdila, že črevná mikroflóra pravidelného kávičkára je značne zdravšia, ako mikroflóra toho, kto pije málo kávy, prípadne žiadnu. „Ale ešte sa musíme dozvedieť viac o tom, ako baktéria a hostiteľ (naše telo) interagujú pri vplyve na naše zdravie,“ uviedla šéfka výskumného tímu, doktorka Li Jiaová, ktorá je profesorkou na gastroenterologickom inštitúte Baylorovej fakulty medicíny v Houstone. „Ak kávu milujete, užívajte si ju.“

V tejto štúdii mali vedci vôbec prvýkrát študovať vzorky črevnej mikroflóry odobratej z rôznych častí hrubého čreva. Spravili tak pomocou kolonoskopie, pričom predchádzajúce štúdie vraj skúmali len vzorky stolice.

Dajte si aspoň dve šálky kávy denne

Výskum ukázal, že tí, ktorí vypili minimálne dve šálky kávy denne, vykázali značne lepší profil črevnej mikroflóry, ako tí, ktorí vypili len jednu kávu, prípadne žiadnu.

Silní kávičkári mali jednotlivé bakteriálne druhy zastúpené v omnoho väčšom počte, v hrubom čreve boli zastúpené oveľa rovnomernejšie, vykazovali lepšie protizápalové účinky a bol u nich spozorovaný menší výskyt baktérie Erysipelatoclostridium, ktorá je spájaná s metabolickými abnormalitami a obezitou.

Výskum vplyvu kávy na telo človeka pokračuje

Jiaová však na druhej strane priznala, že na to, prečo má káva taký pozitívny vplyv na črevnú mikroflóru, zatiaľ neprišla. Myslí si však, že ide o kofeín a ďalšie nutrienty nachádzajúce sa v káve, ktoré pôsobia na metabolizmus baktérií a na to, ako finálny produkt tohto metabolizmu ovplyvňuje ľudské telo.

Dodajme, že výsledky tohto výskumu boli oficiálne prezentované v pondelok 28. októbra 2019 na výročnom stretnutí Amerického kolégia gastroenterológie, ktoré sa koná v texaskom San Antoniu. Kým nebudú publikované v niektorom z uznávaných lekárskych žurnálov, budú považované za „predbežné“.

Všetci však tušíme, že káva s črevnou mikroflórou určite niečo spraví. Koľkokrát to pocítime kvalitnejšou úľavou na sociálnom zariadení…

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: káva a zdraviePozitívne vlastnosti kávyzaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
TCX: systém požičiavania kávových pohárov

TCX: Takto v Melbourne ušetrili už takmer 50 000 kávových pohárov...

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL