Kávový bloger

Káva s octom. Sci-fi alebo realita?

V každom balíčku kávy sa ukrýva príbeh

Nie je to tak dávno čo idol mnohých jednoduchších dám menom Zuzana Plačková na svojom konte na Instagrame položil záhadnú otázku: „Máte radi kávu radšej takú kyslejšiu, octovejšiu alebo takú klasickú chuť kávy?“ Káva s octom? Hmm? Alebo ako sa pozerať na túto prekérnu problematiku?

Zuza k svojej otázke pridala aj anketu a ak mám od jedného z čitateľov dobré informácie, kyslá a octová káva získala len 5%. Ani sa nečudujem, pretože spájať kávu s octovou chuťou chce poriadne gule. Alebo teda poriadnu nevedomosť. Odvtedy mi však toto spojenie vŕta v hlave a kávovo octové vtipy si získali prvých fanúšikov.

Káva s octom?

Viem, že Zuza je v čase písania tohto článku v Mexiku. V krajine, v ktorej je mesto Ocotlán. Neverím, že je to náhoda. Aj preto ma táto problematika čoraz viac zaujíma a rozhodol som sa urobiť rešerš na otázku: Je možné piť kávu s octom?

Keď som pred časom písal článok „Čo všetko sa pridáva do kávy“, o káve s octom som nechyroval. Teraz som však veľmi rýchlo narazil na stránku saveur.com, kde sa nachádzajú tajomné slová.

Cold brew s octom

I čujte. „Niečo vyše polovicu vody v zvyčajnom cold brew recepte nahraďte balzamikovým octom,“ píše autorka tamojšieho článku Laura Santová. „Potom mix luhujte sedem hodín, oslaďte ho kombináciou javorového sirupu a tristinového cukru, prelejte cez ľad a ešte zalejte štipkou sýtenej vody.“

Finálny výsledok vraj bude perlivý, šťavnatý a nakopne vás. Podľa Santovej je to najperfektnejší letný kávový kokteil. Teraz odbočím: Zuza, veď ty si génius!

Kávou infuzovaný balzamikový ocot

O tom, že káva a ocot podľa všetkého idú dokopy, ma presvedčili aj kávou infuzované balzamikové octy. Tie je možné zakúpiť, ale kávovo octoví nadšenci si ich pokojne môžu vyrobiť u seba doma. Nie je to nič náročné a prikladám vám jednoduchý recept, ktorý som vykutral na quora.com:

– kávové zrná si nameľte nahrubo. Veľmi nahrubo.
– balzamikový ocot zahrejte na niečo vyše 70 stupňov Celzia, nie až k bodu varu.
– mletú kávu zalejte octom, uzatvorte a odložte na dva až tri týždne.
– vzniknutú tekutinu prefiltrujte napríklad cez kávový filter a uložte v čistých dezinfikovaných flašiach.
– v záujme atraktívnejšieho výzoru vhoďte dnu zopár kávových zŕn.

Takýto balzamikový ocot môžete využiť ako kulinársku koreniacu prísadu. Ale to už bohužiaľ nie je káva, len kávou ochutený ocot.

Smola: Káva a jablčný ocot dokopy nejdú

Stránka theoldcoffeepot.com sa zaoberala aj otázkou, či možno do kávy pridať jablčný ocot. „Jednoduchá odpoveď je nie,“ skonštatoval autor Brandon Spears. „Technicky to možné je, ale výsledný nápoj bude veľmi kyslý a jeho pitie spôsobí zdravotné problémy ako nadúvanie, reflux, nevoľnosť alebo búšenie srdca.“

Ako jednorazová „chuťovka“ by to možno šlo, ale dlhodobé popíjanie kávy s octom zahraničné zdroje neodporúčajú. A pravdepodobne ho neodporúča ani doktor Bukovský.

Káva s octom ako pleťová kúra

To najlepšie na záver; tajomné účinky spojenia kávy a octu už objavila aj slovenská stránka dobrenoviny.sk, ktorá ponúkla účinnú kávovo octovú kúru. Na jej odštartovanie potrebujete jednu polievkovú lyžicu kávy, 5 polievkových lyžíc jablčného octu a 5 polievkových lyžíc vody.

„Zmiešajte v miske všetky prísady a naneste rovnomerne na tvár, najlepšie pred kúpeľom,“ píše autorka podpísaná ako Miroslava. „Pri rozotieraní si urobte malú masáž, ktorá poslúži aj ako peeling. Vynechajte oblasť okolo očí. Nechajte pôsobiť päť až desať minút a potom len opláchnite väčším množstvom vody. Pokožku dobre osušte a naneste hydratačný krém. Môžete použiť aj olivový, či mandľový olej. Túto kúru opakujte 1-krát za týždeň.“

Táto kúra by vám mala pomôcť viditeľne zredukovať vrásky a zosvetliť pigmentové škvrny. V produkte bude vďaka káve dostatok antioxidantov, ktoré podporujú obnovu buniek, pomáhajú rovnomerne zosvetliť pokožku, redukovať kruhy pod očami. Účinné látky navyše pôsobia protizápalovo a stimulujú produkciu KOLAGÉNU. A to sme opäť naspäť pri našej pikovej dáme.

Tip na záver

A ešte niečo. Napadlo mi, že ak by ste si kávu pripravovali s octovou vodou napríklad v moccamastri alebo automatickom kávovare, už by ste stroje nikdy nemuseli odvápňovať. No ozaj neviem, či by to bola veľká výhra.

Páči sa ti článok? Odmeň našu tvorbu a buď patrónom Blogu o káve.
Značky
Zobraz viac
V každom balíčku kávy sa ukrýva príbeh

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close