nedeľa, 16 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Kávový bloger

Káva s octom. Sci-fi alebo realita?

Ladislav Király Od Ladislav Király
27. decembra 2021
káva s octom

Káva s octom. Ide táto kombinácia dokopy? Veľmi usilovne som skúmal a pátral.

Share on FacebookShare on Twitter

Nie je to tak dávno čo idol mnohých jednoduchších dám menom Zuzana Plačková na svojom konte na Instagrame položil záhadnú otázku: „Máte radi kávu radšej takú kyslejšiu, octovejšiu alebo takú klasickú chuť kávy?“ Káva s octom? Hmm? Alebo ako sa pozerať na túto prekérnu problematiku?

Zuza k svojej otázke pridala aj anketu a ak mám od jedného z čitateľov dobré informácie, kyslá a octová káva získala len 5%. Ani sa nečudujem, pretože spájať kávu s octovou chuťou chce poriadne gule. Alebo teda poriadnu nevedomosť. Odvtedy mi však toto spojenie vŕta v hlave a kávovo octové vtipy si získali prvých fanúšikov.

Káva s octom?

Viem, že Zuza je v čase písania tohto článku v Mexiku. V krajine, v ktorej je mesto Ocotlán. Neverím, že je to náhoda. Aj preto ma táto problematika čoraz viac zaujíma a rozhodol som sa urobiť rešerš na otázku: Je možné piť kávu s octom?

Keď som pred časom písal článok „Čo všetko sa pridáva do kávy“, o káve s octom som nechyroval. Teraz som však veľmi rýchlo narazil na stránku saveur.com, kde sa nachádzajú tajomné slová.

Cold brew s octom

I čujte. „Niečo vyše polovicu vody v zvyčajnom cold brew recepte nahraďte balzamikovým octom,“ píše autorka tamojšieho článku Laura Santová. „Potom mix luhujte sedem hodín, oslaďte ho kombináciou javorového sirupu a tristinového cukru, prelejte cez ľad a ešte zalejte štipkou sýtenej vody.“

Finálny výsledok vraj bude perlivý, šťavnatý a nakopne vás. Podľa Santovej je to najperfektnejší letný kávový kokteil. Teraz odbočím: Zuza, veď ty si génius!

Kávou infuzovaný balzamikový ocot

O tom, že káva a ocot podľa všetkého idú dokopy, ma presvedčili aj kávou infuzované balzamikové octy. Tie je možné zakúpiť, ale kávovo octoví nadšenci si ich pokojne môžu vyrobiť u seba doma. Nie je to nič náročné a prikladám vám jednoduchý recept, ktorý som vykutral na quora.com:

– kávové zrná si nameľte nahrubo. Veľmi nahrubo.
– balzamikový ocot zahrejte na niečo vyše 70 stupňov Celzia, nie až k bodu varu.
– mletú kávu zalejte octom, uzatvorte a odložte na dva až tri týždne.
– vzniknutú tekutinu prefiltrujte napríklad cez kávový filter a uložte v čistých dezinfikovaných flašiach.
– v záujme atraktívnejšieho výzoru vhoďte dnu zopár kávových zŕn.

Takýto balzamikový ocot môžete využiť ako kulinársku koreniacu prísadu. Ale to už bohužiaľ nie je káva, len kávou ochutený ocot.

Smola: Káva a jablčný ocot dokopy nejdú

Stránka theoldcoffeepot.com sa zaoberala aj otázkou, či možno do kávy pridať jablčný ocot. „Jednoduchá odpoveď je nie,“ skonštatoval autor Brandon Spears. „Technicky to možné je, ale výsledný nápoj bude veľmi kyslý a jeho pitie spôsobí zdravotné problémy ako nadúvanie, reflux, nevoľnosť alebo búšenie srdca.“

Ako jednorazová „chuťovka“ by to možno šlo, ale dlhodobé popíjanie kávy s octom zahraničné zdroje neodporúčajú. A pravdepodobne ho neodporúča ani doktor Bukovský.

Káva s octom ako pleťová kúra

To najlepšie na záver; tajomné účinky spojenia kávy a octu už objavila aj slovenská stránka dobrenoviny.sk, ktorá ponúkla účinnú kávovo octovú kúru. Na jej odštartovanie potrebujete jednu polievkovú lyžicu kávy, 5 polievkových lyžíc jablčného octu a 5 polievkových lyžíc vody.

„Zmiešajte v miske všetky prísady a naneste rovnomerne na tvár, najlepšie pred kúpeľom,“ píše autorka podpísaná ako Miroslava. „Pri rozotieraní si urobte malú masáž, ktorá poslúži aj ako peeling. Vynechajte oblasť okolo očí. Nechajte pôsobiť päť až desať minút a potom len opláchnite väčším množstvom vody. Pokožku dobre osušte a naneste hydratačný krém. Môžete použiť aj olivový, či mandľový olej. Túto kúru opakujte 1-krát za týždeň.“

Táto kúra by vám mala pomôcť viditeľne zredukovať vrásky a zosvetliť pigmentové škvrny. V produkte bude vďaka káve dostatok antioxidantov, ktoré podporujú obnovu buniek, pomáhajú rovnomerne zosvetliť pokožku, redukovať kruhy pod očami. Účinné látky navyše pôsobia protizápalovo a stimulujú produkciu KOLAGÉNU. A to sme opäť naspäť pri našej pikovej dáme.

Tip na záver

A ešte niečo. Napadlo mi, že ak by ste si kávu pripravovali s octovou vodou napríklad v moccamastri alebo automatickom kávovare, už by ste stroje nikdy nemuseli odvápňovať. No ozaj neviem, či by to bola veľká výhra.

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: zaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
meranie stupňa praženia kávy

Ako presne odmerať stupeň praženia kávy?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Costa Rica Corazon de Jesus od Coffeeinu

Costa Rica Corazon de Jesus: Bomba od Coffeeinu, ktorá vybuchla na sociálnych sieťach

12. novembra 2025
Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL