pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Káva smrdí ako benzín či zhnité mäso, koronavírus vie človeka úplne poblázniť

Ladislav Király Od Ladislav Király
19. marca 2024
koronavírus a káva

O tom, že koronavírus útočí na čuchové a chuťové bunky, pravdepodobne viete. Ale vedeli ste o tom, že čuchové vnemy vám môže totálne oblbnúť a káva vám odrazu bude smrdieť ako benzín alebo zhnité mäso?

Share on FacebookShare on Twitter

Nový typ koronavírusu, ktorý ovplyvnil značnú časť roku 2020, môže život bežného kávičkára prevrátiť naruby. V mnohých prípadoch totiž spôsobí anosmiu, teda stratu čuchu, ku ktorej sa zvykne pridružiť aj strata chuti; káva teda vôbec nechutí a nevonia. Odrazu je to len akási zvláštna čierna tekutina, ktorú si vôbec neviete užiť. Dopracovať sa pritom môžete až k tomu, že vám káva smrdí.

To isté platí aj o jedlách, z ktorých je pri napadnutí chuťových a čuchových buniek odrazu len akási hmota. Zubami ju rozdrvíte, ale vlastne ani necítite, o čo ide. Jedenie niektorých druhov zeleniny alebo ovocia vie byť veľmi nepríjemné a neprestajne pochybujete, čo za hmotu to vlastne v ústach máte. No a zlé to vie byť aj preto, že pokojne zjete niečo pokazené a ani si to neuvedomíte. Nemáte šancu na to prísť.

Prvý návrat čuchu a chuti môže byť rýchly

Čuch a chuť sa po prekonaní covidu zvyčajne vrátia do približne štyroch týždňov. U niekoho sa tak stane skôr, u niekoho neskôr. Ako sa však ukazuje, nemusí to takto ostať natrvalo. Covid-19 totiž v konečnom dôsledku môže viesť aj k parosmii, ktorá môže pokojne trvať aj vyše roka. A je veľmi nepríjemná, pretože človek síce cíti, ale zväčša niečo celkom iné, ako by mal. A podľa svedkov sú to krajne nepríjemné pachy.

„Myslela som si, že som sa už dávno zotavila,“ povedala Jennifer Spicerová, odborníčka na infekčné choroby v Emory University School of Medicine v Atlante, ktorá dostala koronu ešte v júli. Jej slová priniesol uznávaný Washington Post.

Na konci októbra si však naliala pohár červeného vína a nechápala, čo sa to deje. „Chutilo ako benzín,“ skonštatovala a prezradila, že fľašu po niekoľkých ochutnávkach vyliala. Bola presvedčená o tom, že to nie je víno, ale niečo celkom iné. Vo víne však problém nebol a nakoniec prišla na to, že má spomínanú parosmiu.

Káva s prenikavým pachom benzínu

No a najviac ju nahnevalo to, že zmenenú chuť cíti aj pri káve. „Je to tak. Že sa to týka aj kávy, je pre mňa úplne najsmutnejšie. Ranné šálky kávy som si totiž veľmi užívala,“ smutne poznamenala Spicerová, podľa ktorej má pre ňu káva po novom „veľmi prenikavý pach benzínu.“

Táto Američanka má veľký problém aj s cesnakom a cibuľou, no a rovnako aj s mäsom, z ktorého cíti hnilobný zápach. Existujú však aj pacienti, ktorým problém neprejde do parosmie, ale do fantosmie, teda akejsi čuchovej halucinácie. V tom prípade človek zväčša cíti jednu jedinú vôňu, nech ovoniava čokoľvek.

„V posledných dňoch mám ozaj najhoršiu možnú fantosmiu,“ uviedla na Twitteri žena z amerického Phoenixu podpísaná ako Spooky Karseat. „Už tri dni necítim nič iné, len cigaretový dym. Idem sa z toho zblázniť. Noste prosím rúška a umývajte si ruky. Ja som sa z covidu síce zotavila, ale naďalej mám takéto problémy.“

I’ve been dealing with the worst phantosmia the past few days. I smell nothing but cigarette smoke for the last 3 days and it’s driving me insane. Make sure you’re wearing your masks and washing your hands. Even being recovered from covid I’m still suffering.

— Classic Karseat (@classickarseat) November 3, 2020

Parosmia ako signál zotavovania

Odborníci zatiaľ nevedia povedať, aké percento pacientov bude mať takéto problémy, ale podľa Justina Turnera z Vanderbilt University v Nashville to bude „pravdepodobne dosť veľké číslo“.

Turner však priniesol aj dobrú správu a parosmie sa podľa neho netreba až tak obávať: „V mnohých smeroch je to aj dobrá vec. Ona vám totiž istým spôsobom naznačuje, že (čuchový systém) si vytvára nové prepojenia. Čuchový problém sa napravuje a všetko sa vracia do normálu.“

Najhoršie smrdí káva, cibuľa a cesnak

Podobné svedectvá prichádzajú z celého sveta a v jednom zo svojich článkov sa im venuje aj BBC. Pasquale Hesterová z anglického Leedsu má rovnaký problém a veľmi zlá je pre ňu napríklad aj zubná pasta, ktorá chutí „chemicky“. Zuby si preto čistí so soľou – takto sa to podľa nej dá zvládnuť a chutí to normálne.

 „Dala som si papadam (indický chlieb, pozn. autora), ale okamžite som ho vypľula. Chutil ako farba. Niektoré veci sa dajú zvládnuť, iné nie,“ skonštatovala. „Absolútne najhoršie sú káva, cibuľa a cesnak… Keď som pôvodne prišla o čuch, tak to bolo psychicky ťažké, ale toto ma teda totálne odrovnalo. Nepriala by som to ani najväčšiemu nepriateľovi.“

Vstúpiť do Starbucksu je totálne nechutné

Ďalšie svedectvo priniesla doktorka Katie Loftusová, ktorá je anesteziologička v nemocnici Mount Sinai v New York City, pričom práve tam sa aj nakazila. Po dvoch týždňoch bola zdravotne v poriadku, avšak po dvoch mesiacoch sa objavil nový čuchový problém. Aj jej káva smrdí.

„Všimla som si, že na mnohých miestach odrazu cítim veľmi nepríjemný smrad,“ prezradila pre Spectrum News1. „Cítim akoby niečo zhnité, takmer ako zhnité mäso. Vstúpiť do Starbucksu je v tejto chvíli totálne nechutná vec.“

Príde svet o kávičkárov?

Celý tento problém je o to nepríjemnejší, že lekári nevedia, ako ho napraviť. Ide o jednu z vecí, ktoré priniesla globálna pandémia a až v týchto chvíľach sa jej odborníci začínajú venovať. Doktor Alfred Iloreta, ktorý Loftusovú liečil, tvrdí, že pomáhať by mohol rybí olej.

Stav doktorky Loftusovej sa po jeho požívaní skutočne zlepšil, avšak odborníci sú zatiaľ opatrní. Netušia totiž, či jej skutočne pomohol rybí olej, alebo sa situácia zlepšila len vďaka vplyvu času. To je aktuálne jediné pozitívum, ktorým sa pacienti môžu utešovať: vyzerá to totiž tak, že situácia sa skôr či neskôr sama napraví a medzi čuchovým orgánom a mozgom sa opäť obnovia tie správne prepojenia.

Svet teda o kávičkárov z dlhodobého hľadiska pravdepodobne nepríde…


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: káva a koronavíruskoronavíruszaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
káva mi nerobí dobre, intolerancia na kofeín

Káva mi nerobí dobre. Čo s tým mám spraviť?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL