Zaujímavosti

Káva smrdí ako benzín či zhnité mäso, koronavírus vie človeka úplne poblázniť

Eshop s kávou

Nový typ koronavírusu, ktorý ovplyvnil značnú časť roku 2020, môže život bežného kávičkára prevrátiť naruby. V mnohých prípadoch totiž spôsobí anosmiu, teda stratu čuchu, ku ktorej sa zvykne pridružiť aj strata chuti; káva teda vôbec nechutí a nevonia. Odrazu je to len akási zvláštna čierna tekutina, ktorú si vôbec neviete užiť.

To isté platí aj o jedlách, z ktorých je pri napadnutí chuťových a čuchových buniek odrazu len akási hmota. Zubami ju rozdrvíte, ale vlastne ani necítite, o čo ide. Jedenie niektorých druhov zeleniny alebo ovocia vie byť veľmi nepríjemné a neprestajne pochybujete, čo za hmotu to vlastne v ústach máte. No a zlé to vie byť aj preto, že pokojne zjete niečo pokazené a ani si to neuvedomíte. Nemáte šancu na to prísť.

Prvý návrat čuchu a chuti môže byť rýchly

Čuch a chuť sa zvyčajne vrátia do približne štyroch týždňov. U niekoho sa tak stane skôr, u niekoho neskôr. Ako sa však ukazuje, nemusí to takto ostať natrvalo. Covid-19 totiž v konečnom dôsledku môže viesť aj k parosmii, ktorá môže pokojne trvať aj vyše roka. A je veľmi nepríjemná, pretože človek síce cíti, ale zväčša niečo celkom iné, ako by mal. A podľa svedkov sú to krajne nepríjemné pachy.

„Myslela som si, že som sa už dávno zotavila,“ povedala Jennifer Spicerová, odborníčka na infekčné choroby v Emory University School of Medicine v Atlante, ktorá dostala koronu ešte v júli. Jej slová priniesol uznávaný Washington Post.

Na konci októbra si však naliala pohár červeného vína a nechápala, čo sa to deje. „Chutilo ako benzín,“ skonštatovala a prezradila, že fľašu po niekoľkých ochutnávkach vyliala. Bola presvedčená o tom, že to nie je víno, ale niečo celkom iné. Vo víne však problém nebol a nakoniec prišla na to, že má spomínanú parosmiu.

Káva s prenikavým pachom benzínu

No a najviac ju nahnevalo to, že zmenenú chuť cíti aj pri káve. „Je to tak. Že sa to týka aj kávy, je pre mňa úplne najsmutnejšie. Ranné šálky kávy som si totiž veľmi užívala,“ smutne poznamenala Spicerová, podľa ktorej má pre ňu káva po novom „veľmi prenikavý pach benzínu.“

Táto Američanka má veľký problém aj s cesnakom a cibuľou, no a rovnako aj s mäsom, z ktorého cíti hnilobný zápach. Existujú však aj pacienti, ktorým problém neprejde do parosmie, ale do fantosmie, teda akejsi čuchovej halucinácie. V tom prípade človek zväčša cíti jednu jedinú vôňu, nech ovoniava čokoľvek.

„V posledných dňoch mám ozaj najhoršiu možnú fantosmiu,“ uviedla na Twitteri žena z amerického Phoenixu podpísaná ako Spooky Karseat. „Už tri dni necítim nič iné, len cigaretový dym. Idem sa z toho zblázniť. Noste prosím rúška a umývajte si ruky. Ja som sa z covidu síce zotavila, ale naďalej mám takéto problémy.“

Parosmia ako signál zotavovania

Odborníci zatiaľ nevedia povedať, aké percento pacientov bude mať takéto problémy, ale podľa Justina Turnera z Vanderbilt University v Nashville to bude „pravdepodobne dosť veľké číslo“.

Turner však priniesol aj dobrú správu a parosmie sa podľa neho netreba až tak obávať: „V mnohých smeroch je to aj dobrá vec. Ona vám totiž istým spôsobom naznačuje, že (čuchový systém) si vytvára nové prepojenia. Čuchový problém sa napravuje a všetko sa vracia do normálu.“

Najhoršie smrdí káva, cibuľa a cesnak

Podobné svedectvá prichádzajú z celého sveta a v jednom zo svojich článkov sa im venuje aj BBC. Pasquale Hesterová z anglického Leedsu má rovnaký problém a veľmi zlá je pre ňu napríklad aj zubná pasta, ktorá chutí „chemicky“. Zuby si preto čistí so soľou – takto sa to podľa nej dá zvládnuť a chutí to normálne.

 „Dala som si papadam (indický chlieb, pozn. autora), ale okamžite som ho vypľula. Chutil ako farba. Niektoré veci sa dajú zvládnuť, iné nie,“ skonštatovala. „Absolútne najhoršie sú káva, cibuľa a cesnak… Keď som pôvodne prišla o čuch, tak to bolo psychicky ťažké, ale toto ma teda totálne odrovnalo. Nepriala by som to ani najväčšiemu nepriateľovi.“

Vstúpiť do Starbucksu je totálne nechutné

Ďalšie svedectvo priniesla doktorka Katie Loftusová, ktorá je anesteziologička v nemocnici Mount Sinai v New York City, pričom práve tam sa aj nakazila. Po dvoch týždňoch bola zdravotne v poriadku, avšak po dvoch mesiacoch sa objavil nový čuchový problém.

„Všimla som si, že na mnohých miestach odrazu cítim veľmi nepríjemný smrad,“ prezradila pre Spectrum News1. „Cítim akoby niečo zhnité, takmer ako zhnité mäso. Vstúpiť do Starbucksu je v tejto chvíli totálne nechutná vec.“

Príde svet o kávičkárov?

Celý tento problém je o to nepríjemnejší, že lekári nevedia, ako ho napraviť. Ide o jednu z vecí, ktoré priniesla globálna pandémia a až v týchto chvíľach sa jej odborníci začínajú venovať. Doktor Alfred Iloreta, ktorý Loftusovú liečil, tvrdí, že pomáhať by mohol rybí olej.

Stav doktorky Loftusovej sa po jeho požívaní skutočne zlepšil, avšak odborníci sú zatiaľ opatrní. Netušia totiž, či jej skutočne pomohol rybí olej, alebo sa situácia zlepšila len vďaka vplyvu času. To je aktuálne jediné pozitívum, ktorým sa pacienti môžu utešovať: vyzerá to totiž tak, že situácia sa skôr či neskôr sama napraví a medzi čuchovým orgánom a mozgom sa opäť obnovia tie správne prepojenia.

Svet teda o kávičkárov z dlhodobého hľadiska pravdepodobne nepríde…

Casa del Caffé
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close