utorok, 18 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Káva so soľou vás prekvapí: Trik, ktorý musíte skúsiť

Ladislav Király Od Ladislav Király
30. júna 2021
Solenie kávy, soľ do kávy, káva so soľou

Počuli ste už o solení kávy? Viete, prečo je káva so soľou pomerne populárna? Prezradíme vám viac.

Share on FacebookShare on Twitter

Ráno otvoríte oči, trochu sa ponaťahujete, vykotúľate sa z postele a zamierite ku kávovaru, aby ste si pripravili svoju povinnú štartovaciu dávku. Toto je u väčšiny z nás pravdepodobne rovnaké, avšak v ďalšom kroku sa do istej miery líšime. Kávoví fajnšmekri si ju dajú čistú, niekto si ju zjemní mliekom, niekto si pomôže cukrom, niekto ju možno ozdobí šľahačkou. Prečo je však populárna aj káva so soľou?

Alternatívnych spôsobov prípravy kávy je veľmi veľa a detailnejšie sme sa im venovali v článku „Čo všetko sa pridáva do kávy?“ Medzi rôznymi možnosťami sme spomenuli aj jednu, ktorá vyznie pomerne sci-fi. Soľ. Napadlo vám niekedy dať si do kávy soľ? Viete o tom, aké má účinky? Prečo sa dáva soľ do kávy?

Soľ znižuje horkosť kávy

Prezradíme to hneď na začiatok: soľ znižuje horkosť kávy. Pred časom bola publikovaná štúdia, za ktorou stáli vedci z Technickej univerzity v Mníchove a jej výsledky prezentovali v roku 2007 v Bostone, konkrétne na stretnutí Americkej chemickej spoločnosti (American Chemical Society).

„Každý si myslí, že hlavnou horkou zložkou kávy je kofeín, ale to rozhodne nie je pravda,“ uviedol autor štúdie Thomas Hofmann, podľa ktorého sa kofeín stará len o 15 percent celkovej horkosti. Hlavnú úlohu pritom zohrávajú dva antioxidanty nachádzajúce sa v praženej káve, ale nie v zelených zrnách.

Silnejšie praženie kávy = vyššia horkosť

Prvým antioxidantom sú laktóny kyseliny chlorogénovej, ktoré sa nachádzajú hlavne v káve so slabým až stredným stupňom praženia. Čím je však praženie intenzívnejšie, tým viac sa štiepia a rozpadajú na fenylindány. Nuž a tie sú výrazne horkejšie, ako ich predchodcovia.

„Praženie je kľúčový faktor, ktorý v kávových zrnách vyvoláva horkosť,“ vysvetľoval Hofmann. „Čím silnejší stupeň praženia zvolíte, tým horkejšia káva napokon bude.“

Káva so soľou „napraví“ nekvalitnú prípravu

Odborník pripomenul aj skutočnosť, že za horkosť kávy môže do istej miery aj spôsob jej prípravy. Pri espresse napríklad príliš vysoký tlak, ale všeobecne svoju rolu zohráva aj teplota vody. No a pochopiteľne aj príliš dlhé extrahovanie, ak využívate napríklad french press. Avšak teoreticky aj použitie zŕn nižšej kvality, prípadne využitie robusty a nie arabiky.

Ale pozor: aj keď sa vám „podarí“ pripraviť si horkú kávu, nie je všetkým dňom koniec. Stačí použiť malé množstvo soli a razom je to inak.

Náš tip: keď hľadáte dobrú kávu, kliknite tu a zobrazia sa vám aktuálne platné zľavové kódy do remeselných pražiarní kávy.

Ako rozpoznávame chuť?

Pre správne pochopenie celej záležitosti si najskôr musíme definovať fungovanie rozpoznávania chute a pracovania jazyka. Všetko je to totiž napokon práve o tom.

„Na jazyku sa nachádza väčšina chuťových pohárikov, ktoré sú umiestnené v ústnej dutine,“ píše Wikipedia. „Chuť ľudia vnímajú ako kombináciu piatich základných chuťových vnemov: sladkého, slaného, kyslého, horkého a umami. Chute sú vnímané celou plochou jazyka, aj keď niektoré časti sú viac citlivejšie.“

Soľ bráni rozpoznávaniu horkosti

V skratke: Keď sa jedlo dostane na jazyk, spustí chemickú reakciu, ktorá je následne prenesená do mozgu. Takto identifikujeme chuť. Ukázalo sa, že biologický mechanizmus produkovania sladkej, slanej, kyslej a umami chute je podobný. Soľ sa stará o to, že ich zvýrazňuje.

Vnímanie horkej chute je však iné a funguje úplne inak. Tá nevyvoláva normálnu reakciu, ale takú, že chuťový pohárik vypustí vápenaté ióny, ktoré do mozgu vyšlú „horký signál“. Soľ však vie tejto reakcii zabrániť, prípadne ju obmedziť a do mozgu tak nedorazí toľká horkosť.

Koľko soli dať do kávy?

V anglických textoch najčastejšie nájdeme odporučenie pridať do kávy „pinch of salt“, teda štipku soli. To však pochopiteľne nie je ideálna miera a každý si ju môže vyložiť inak, pričom kávu by bolo možné veľmi ľahko presoliť.

Často citovaný autor, ktorý sa tejto otázke venoval, sa volá Alton Brown. Podľa neho treba na „šesť polievkových lyžíc mletej kávy pridať štvrtinu čajovej lyžičky kóšer soli.“

Ani to pochopiteľne nie je úplne najpresnejšia miera, ale v konečnom dôsledku si to každý musí vyskúšať sám na vlastnej koži. Brown okrem toho dodáva, že soľ pomôže aj s osviežením chute vody a podľa neho je „pri neutralizovaní horkosti lepšia ako cukor“.

Káva so soľou nie je nič nové

Káva so soľou nie je z historického hľadiska nič nové a obľúbená je hlavne v Škandinávii, kde je považovaná za úplnú samozrejmosť. Viaceré zdroje však uvádzajú, že ľudia majú soľ v káve radi aj na Sibíri, v Turecku a dokonca aj v susednom Maďarsku. U nás sa to zatiaľ až tak nechytilo.

V niektorých pobrežných oblastiach, konkrétne na miestach, kde sa rieky vlievajú do mora, vraj miestni obyvatelia zvykli pri varení kávy využívať akúsi „poloslanú“ vodu. Našli si ideálne miesto na jej načerpanie a bolo to.

Chuť kvalitnej kávy upravovať netreba

Úplne najideálnejším scenárom je pochopiteľne mať dostatočne kvalitnú kávu, do ktorej nepotrebujete nič pridávať a aj tak sa dokážete unášať jej lahodnosťou. Samozrejme, že na trhu sa nachádza všeličo a nie vždy je to takéto ružové – niektoré lacnejšie kávy si dochutenie doslova žiadajú.

„Ak si kupujete dobrú kávu a máte dobrého pražiara, tak v káve nepocítite horkosť, ktorú by ste potrebovali riešiť soľou,“ povedal expert na kvalitu kávy Spencer Turer pre delish.com. „Tento recept sa datuje do obdobia, keď káva nebola taká dobrá.“

Náš tip: keď hľadáte dobrú kávu, kliknite tu a zobrazia sa vám aktuálne platné zľavové kódy do remeselných pražiarní kávy.

Káva so soľou je lepšia ako káva s cukrom či mliekom

No a keď je to už tak, treba si uvedomiť, že z diétneho pohľadu je vždy lepšie pridať do kávy soľ, ako cukor alebo mlieko. Kaloricky je to ten najvýhodnejší variant. Plusom je aj to, že vďaka soleniu telu pomôžete prinavrátiť sodík. Ak totiž denne vypijete štyri šálky kávy, prídete až o 1 200 miligramov sodíka, ktorý potom soľou dokážete opäť získať.

Či už na tento variant pristúpite alebo nie, necháme len na vás. Za skúšku však nič nedáte a verte nám: ono to skutočne funguje.

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: soľ do kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Moccamaster Technivorm

Moccamaster: Moderný prístroj na prípravu filtrovanej kávy

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café bezkofeínová káva cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL