nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Káva v Etiópii: Preliate šálky, jebena buna a ÁNO, pri ktorom ide zabehnúť

Ladislav Király Od Ladislav Király
30. mája 2022
jebena buna ako sa pije káva v etiópii
Share on FacebookShare on Twitter

Martina Vavríka, ktorý vlastní značku Habesh Coffee, sme vám už predstavili. Na Blogu o káve sme už priniesli článok „Etiópska kávová kultúra dobýja slovenský trh“ a len nedávno sme Martina požiadali o to, aby niekoľkými slovami opísal etiópsku kávu – viď článok „Akými slovami opísať etiópsku kávu?“. Teraz sme mu položili ďalšiu zaujímavú otázku: Ako sa pije káva v Etiópii?

Náš tip: Ak budete chcieť ochutnať kvalitnú etiópsku kávu, kliknite si na habeshcoffee.sk. Z bohatej ponuky si určite niečo vyberiete.

Akú kávu pijú v Etiópii?

„Ľudia vnímajú kávu ako súčasť ich každodenného života,“ povedal Martin Vavrík v rozhovore pre náš web. „V Etiópii je to oproti iným krajinám o to silnejšie, že je to aj veľká súčasť ich kultúry a rovnako aj živobytie. Najčastejšie pijú veľkú čiernu kávu, teda akoby veľké nadrozmerné espresso či veľké doppio – kávu jednoducho nechajú natiecť doplna. Je to taká čierna voda s penou alebo bez peny, to už záleží od prevádzky.“

Okrem toho majú ešte jeden obľúbený kávový drink. Niečo na štýl espresso macchiato. „Je to ich druhý najčastejší kávový nápoj, ale robia ho o niečo inak ako my. Do napeneného mlieka lejú kávu s tým zámerom, aby na vrchole vytvorili nejaký vzor, slniečko alebo hviezdicu. Volajú to jednoducho macchiato alebo káva s mliekom.“

Kaviarenská kultúra v Etiópii

Tak, ako u nás na Slovensku, aj v Etiópii kaviarenská kultúra postupne napreduje a rozvíja sa. Hlavne v Addis Abebe, ktorá je niekoľko miliónovým, miestami moderným veľkomestom.

„V Addis Abebe majú ozaj pekné kaviarne, kde ponúkajú aj zákusky alebo croissanty,“ prezradil nám Martin. „Silná je sieť Kaldi‘s coffee – pomenovaná po pastierovi Kaldim, ktorý podľa legendy objavil kávu. Majú zelené logo a je to taká etiópska kópia Starbucksu. Je to veľká sieť, v ktorej robia aj raňajky, praženice, majú tam koláče, smoothiečka. V Etiópii som bol viackrát a je zaujímavé, že medzi mojou prvou a poslednou návštevou sa kaviarenská úroveň zvýšila. Vyrástlo pár nových a ozaj veľmi pekných. A odkedy som tam bol naposledy sa ich počet určite zvýšil.“

Kaldi's Coffee
Etiópska kópia Starbucksu zvaná Kaldi’s Coffee.

Etiópska kávová ceremónia

V spojitosti s etiópskou kávovou kultúrou sa veľmi často spomína ceremónia zvaná „jebena buna“ (čítaj džebena buna). Je to tamojší spôsob spoločensko-kávového vyžitia. Ako to všetko vlastne prebieha a čo jebena buna obnáša?

„Zelené kávovníkové zrná najskôr upražia na panvici; tradične to robili na uhlíkoch na nejakom kvázi grile, dnes však už používajú aj elektrické platne a podobné vymoženosti. Praženú kávu potom trochu ochladia, podrvia a dajú do nádoby, ktorá sa volá jebena. Následne ju pripravujú v tejto hlinenej nádobe. Je to niečo slávnostné a má to uplatnenie pri rôznych oslavách, štátnych sviatkoch či náboženských sviatkoch.“

Celá ceremónia trvá dosť dlho, pokojne aj trištvrte hodiny. Nie je to teda len o vypití kávy, ale hlavne o celom procese. „Počas prípravy sa podáva zmes pražených zŕn zvaná kolo, prípadne aj popcorn. Človek je rád, že si počas toho čakania môže do niečoho zahryznúť. Ľudia to častokrát prirovnávajú k japonskej čajovej ceremónii. Je to doslova slávnosť.“

Netradičné servírovanie kávy

Jednou zo zaujímavostí, ktorá sa týka slávnosti jebena buna, je spôsob servírovania kávy. „Do šálok ju nalievajú z veľkej výšky. Neviem, prečo to robia takto, ale všetko je kvôli tomu doprskané. A šálku vždy naplnia úplne doplna, že sa doslova prelieva. Zažil som to tam napríklad aj pri nalievaní nealka – u nich to má nejaký špeciálny význam, aby človek mal šťastie. Ak by nemal doplna, asi by to prinášalo smolu.“

„Káva je súčasťou každodenného života a podobne ako u nás, aj „v Habeshi“ platí, že s niekým len tak ideš na kávu, prípadne ho pozveš na kávu. Alebo k tebe niekto príde na návštevu a ponúkneš mu kávu. Teda to známe, že káva spája, platí aj v Etiópii,“ usmial sa Martin.

Jebena buna - nádoba džebena a nalievanie kávy v Etiópii
Takto vyzerá nalievanie kávy z jebeny.

Kultúrne rozdiely medzi Slovenskom a Etiópiou

Keď Martin Vavrík prvýkrát cestoval do Etiópie, vedel, že ide do celkom inej kultúry. Napriek tomu však ostal prekvapený, pretože zažil niekoľko nečakaných vecí. „Napríklad spôsob, akým si podávajú ruky, prípadne ako sú niekedy zmätení pri objednávkach v reštauráciách. Alebo ako povedia ‚zajtra‘, ale ono to vôbec neznamená zajtra. Možno to bude zajtra, možno nie, možno to bude o týždeň a možno to nebude nikdy. Zaujímavý je aj spôsob, akým hovoria áno. Je veľmi ťažké napodobniť to, ale znie to podobne, ako keby ti išlo zabehnúť.“

Sú nám Etiópčania v niečom podobní? „Napríklad v pohostinnosti,“ odvetil Žilinčan. „Človek príde na návštevu a naložia mu plný tanier, pričom ak si nedáš, tak sa pomaly až urazia. V tomto sú nám ozaj veľmi, veľmi podobní a táto podobnosť ma veľmi prekvapila. Nemyslel som si, že Slováci a Etiópčania si v niečom budú mať takto blízko. Podobné je aj to, že čím ďalej ide človek na vidiek, tým viac sú ľudia zvedavejší a priateľskejší.“

Internet dôležitejší ako WC?

Etiópia leží neďaleko rovníka a bežný Slovák by možno očakával, že tam budú vládnuť neznesiteľné horúčavy. Nie je to však celkom pravda a má to logické zdôvodnenie. „Prekvapilo ma, že je tam dosť chladno. Možno nečakane, ale je to skutočne tak. Mnoho území a napríklad aj hlavné mesto Addis Abeba leží vo vysokej nadmorskej výške. Pokojne 2 000 či 2 500 metrov nad morom. Veľmi sa mi tam hodil sveter!“

„Okrem toho ma prekvapilo aj to, že Etiópia je pokrytá 3G internetom. Na druhej strane je voči tomu paradoxné, že nie všetci majú záchod a tečúcu vodu. Čiže stáva sa, že ľudia majú iPhone alebo Android ale nemajú doma teplú vodu alebo splachovací záchod. A zaujímavé je aj to, že ľudia – aj chlapi – sa niekedy držia za ruky. Aj keď toto je už taký skôr old school zvyk, nič moderné.“

„Zaujímavé sú aj iné veci. Tak, ako mal u nás každý región svoje tradičné oblečenie, to platí aj o každom ich kmeni. Okrem oblečenia majú aj svojské účesy a hlavne tance. Veľa pri tom hýbu ramenami a krkom. Určite odporúčam vyhľadať a pozrieť si nejaké videá, prípadne Barabášov film Suri,“ dodal Martin Vavrík pre Blog o káve.

Viac informácií o značke Habesh Coffee, ktorá sa špecializuje len na etiópsku kávu, nájdete na habeshcoffee.sk.

Martin Vavrík v Etiópii
Martin Vavrík počas svojho pobytu v Etiópii.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: EtiópiaHabesh Coffee
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
čo je to créma

Čo je to créma a prečo sa na espresse tvorí?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL