Spôsoby prípravy

Vacuum pot: Káva ako z labáku

Sviatky skončili. My sme ani počas Vianoc nelenili a testovali sme zaujímavý kúsok na prípravu filtrovanej kávy. Vacuum pot už na prvý pohľad akoby nepatril do kuchyne, ale do akéhosi vedeckého laboratória. Dokáže však pripraviť chutnú kávu? Vďaka eshopu www.tamper.sk a pražiarni Cipolla Caffé to spoločne zistíme.

Peru a El Salvador od Cipolla Caffé

Čo by to bol za test bez kvalitných zrniek? Banskobystrická Cipolla Caffé (jej majiteľa Stanislava Cibuľu sme predstavili v tomto rozhovore) nám preto dodala dve ovocné kávy z Južnej a Strednej Ameriky. Prvou je El Salvador Finca Las Brisas, ktorá je spracovaná metódou honey. Pochádza z regiónu Juayua a vyznačuje sa príjemnou hroznovou aciditou pripomínajúcou nápoj Vinea. Vineu strieda sladkosť trstinového cukru a čokoládovo-orieškový nugát. Filter z  druhej, tentokrát premytej, kávy Peru El Triumfo je už na prvý glg o čosi ľahší. Vyznačuje sa šťavnatou citrusovou aciditou doplnenou o sladkosť broskýň a zrelého tropického ovocia. To znie lákavo, že? Pri nákupe káv na eshope tamper.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10. Vráťme sa však k vacuum potu zvanému Hario Technica Coffee Syphon.

Peru el Triumfo - Cipolla Caffé

Ako funguje vacuum pot?

Aj napriek vedecky pôsobiacemu vzhľadu toto zariadenie funguje na veľmi jednoduchom princípe. Vacuum pot sa skladá z dvoch prepojených sklenených nádob. Spodná nádoba slúži na ohrev vody a vrchná na extrakciu kávy. Obe časti sú oddelené filtrom. Filtrácia môže byť zabezpečená papierovým alebo textilným filtrom, ktorý zabráni prechodu zrniečok mletej kávy do spodnej nádoby. Voda v spodnej nádobe je ohrievaná externým zdrojom tepla, ktorý stelesňuje plynový alebo liehový varič. 

Náš tip: My sme používali verziu s liehovým varičom, no pre ešte precíznejšie výsledky odporúčame vyskúšať ten plynový. Plynový varič ponúka väčšiu kontrolu nad množstvom tepla, ktoré vacuum pot-u dodáte.

vacuum pot - horák

Vďaka teplu z variča sa voda v spodnej nádobe ohreje až na bod varu. Ohrievaná voda uvoľňuje množstvo vodnej pary, ktorá má za následok natlakovanie systému. Práve vďaka tlaku je zohriata voda pomaly vytláčaná do vrchnej časti vacuum pot-u. Horná nádoba je miesto, kde sa dejú tie najzásadnejšie čary. Tlak tu vodu udrží až do okamihu, kým neprerušíte prívod tepla. Vďaka tomu je len a len na vás, ako dlho budete kávu extrahovať, koľkokrát ju zamiešate a aký recept zvolíte.

Dosiahli ste požadovaný čas extrakcie? Stačí zahasiť horák a o niekoľko sekúnd budete svedkami mágie. Hladina vo vrchnej nádobe začne klesať a tá spodná sa začne plniť prefiltrovanou kávou. Vďaka filtru ostanú všetky mleté čiastočky oddelené a vy si vychutnáte kávu bez akéhokoľvek zakalenia.

vacuum pot - filter

Kontrola nad časom extrakcie

Po niekoľkých desiatkach pripravených a vypitých káv sme pre vás pripravili ideálny recept pre prípravu kávy vo vacuum pot-e. Vacuum pot sa vďaka absolútnej kontrole nad časom extrakcie a stykom vody s kávou radí medzi plne imerzné metódy prípravy.  Aj preto sa čas extrakcie v tomto prípade stáva premennou, s ktorou môžete priamo pracovať.

vacuum pot

Recept vacuum pot:

20 g kávy —> 280 ml
18 klikov na mlynčeku Comandante (stredne jemné až stredné mletie)

  1. Do spodnej nádoby nalejte 280 ml vody. Vodu odporúčame ohriať vopred, čo výrazne zrýchli prípravu.
  2. Nasaďte vrchnú nádobu spolu s filtrom.
  3. Zapáľte horák a umiestnite ho pod spodnú nádobu.
  4. Vyčkajte kým sa ohriata voda nepresunie do vrchnej nádoby.
  5. Do vrchnej časti nasypte namletú kávu a spustite stopky.
  6. Miešajte lyžičkou alebo miešadlom po dobu 30 sekúnd.
  7. Počkajte ďalších 30 sekúnd a uhaste horák.
  8. Káva za niekoľko sekúnd pretečie do spodnej nádoby a môžete servírovať.

Celkový čas extrakcie: cca 1:20

vacuum pot Hario Technica Coffee Syphon - príprava kávy

Tento recept sa vám bude skvelo hodiť hlavne pre kávy spracované metódou natural (suchá) alebo honey. El Salvador od Cipolla Caffé chutí najlepšie práve pri týchto parametroch.

Čo keď máte inú kávu? 

Vôbec nezúfajte. Za pomoci úpravy dvoch jednoduchých parametrov sa tento recept dá aplikovať na hocijaké zrnká. Parametre, ktoré nebudete upravovať sú: hrúbka mletia a vstupná gramáž kávy. Premenné, pomocou ktorých najjednoduchšie upravíte recept: množstvo použitej vody a čas extrakcie.

vacuum pot - hotová káva

Množstvo použitej vody

Od množstva vody použitom pri extrakcii bude závisieť “sila” a koncentrovanosť vášho nápoja. Keď práve pripravujete premytú kávu (ako Peru El Triumfo), je pravdepodobné, že bude menej chuťovo výrazná. Pri príprave premytých káv vám preto odporúčame použiť menej vody. Vďaka tomu oveľa viac vyniknú kvality kávy. Skúste 260 až 240 mililitrov. Na druhej strane, ak ste si kúpili chuťovo nabombované fermentované či inak experimentálne spracované zrná, zvýšte množstvo použitej vody. Viac zriedené chute na vás budú pôsobiť príjemnejšie a menej ohlušujúco.

Dĺžka extrakcie

Určite ste si všimli, že čas extrakcie je v našom recepte pomerne krátky. Krátkosť extrakcie vyplýva z jemnejšieho mletia a vysokej teploty pri príprave. Vo vacuum pot-e máte plnú kontrolu nad tým, ako dlho sa bude vaša káva extrahovať. A práve vďaka tomu môžete celkový čas využívať ako účinný nástroj pri úprave chutí vášho nápoja. Pomocou zmien v čase extrakcie môžete úspešne bojovať s tmavšími či svetlejšími praženiami. Je vaša káva napražená tmavšie? Vyžaduje si nižšiu extrakciu. Preto uberte niekoľko sekúnd a horák uhaste skôr. A presne naopak to funguje pri svetlejších kávach. Tie svoje chute neuvolňia len tak zadarmo. Desať či dvadsať sekúnd naviac sa im bude určite hodiť.

vacuum pot - káva

Plusy a mínusy vacuum pot-u

Medzi najväčšie plusy vacuum pot-u musíme jednoznačne zaradiť jeho štýl. Vacuum pot je jednoducho “cool”. Čo je však ďaleko dôležitejšie, pripravuje chutnú kávu. Vďaka priamej kontrole nad styčným časom kávy a vody je úprava receptov veľmi jednoduchá a intuitívna. Textilný filter navyše prepúšťa do výsledného nápoja o čosi viac aromatických látok a olejov. Vďaka tomu má káva z vacuum pot-u v chuti akoby niečo naviac.

Na druhej strane, údržba vacuum pot-u je zdĺhavá a pracná. Čistenie nádobiek zaberie viac času ako zvyčajne a starostlivosť o textilný filter nie je jednoduchá. 

Náš tip: Textilný filter odporúčame skladovať v mrazničke. Filter uzavretý v sáčku nenapáchne pachmi mrazničky a nerozmnožia sa v ňom nežiaduce mikroorganizmy. Keď budete filter skladovať v izbovej teplote, nezabudnite ho poriadne premyť a vysušiť.

vacuum pot - káva v šálke

Záver

Vacuum pot je hračka pre skutočných kávových vedátorov. Príprava kávy v ňom je jednoducho zážitkom. Tento zážitok však zaberie o čosi viac času, ako ste zvyknutí pri bežnejších metódach. Keď vás vacuum pot Hario Technica Coffee Syphon zaujal, spolu so skvelými kávami od Cipolla Caffé ho nájdete na eshope www.tamper.sk. Pri nákupe káv môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Na záver sme si pre vás pripravili videonávod, ktorý vás prevedie celou prípravou:

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close