Slovenská pražiareň kávy READY AFTER prináša ďalšiu edíciu 50-percentnej zľavy na mexickú kávu. Tentoraz ide o kávu MexiK.O. Turquesa, ktorej cenu znížili zo 49€ na 24,50€, pričom túto zľavu môžete kombinovať aj so zľavovým kódom BLOGOKAVE10. Kilo kávy tak dostanete za neuveriteľných 22,05 €. Množstvo kávy je však veľmi obmedzené, k dispozícii je len niekoľko vriec so zeleným zrnom.
Séria zliav z dielne READY AFTER je určená na akvizíciu nových zákazníkov a zvýšenie povedomia o značke. Opäť teda máte možnosť uchmatnúť kávu s takýmto neuveriteľným pomerom cena/kvalita.
Môj tip: poďte na eshop readyafter.sk, nájdite si kávu MexiK.O. Turquesa a pri nákupe uplatnite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Orieškovo-čokoládová káva
Po predchádzajúcich dvoch ponukách mexického zrna som už vedel, čo približne od tejto kávy čakať. Otvorenie balíčka začalo moje predpoklady napĺňať: vysypal som z neho veľmi pekné, jednoliate a rovnomerne pražené zrná so zanedbateľným množstvom defektov.
Súčasne ma potešila veľmi príjemná vôňa, ktorá moje očakávania ešte o štipku prekonala. Finálna káva, ktorá vytiekla z automatického kávovaru De’Longhi Magnifica Plus (kolega Filip testoval na La Marzocco GS3 AV), bola taká, akú pražiareň avizovala. Keď niekto hľadá ovocné a acidné kávy, tak táto nie je pre neho. Toto je kvalitná orieškovo-čokoládová káva určená pre širokú skupinu ľudí a je veľmi vhodná aj do mliečnych nápojov.

MexiK.O. Turquesa je o štipku tmavšia, ako predchádzajúca verzia mexickej kávy od READY AFTER, ale voľným okom to pravdepodobne nespozorujete. Káva tak má o niečo silnejšie telo, je sladšia a jej acidita ustúpila o krôčik do úzadia.
Tip na ďalšie kávy: Ak si chcete ku káve MexiK.O. niečo priložiť, odporúčam marakujovú kávu Colombia Monteblanco alebo horúcu novinku z perlových zŕn (peaberry) Rwanda Gicumbi.

Natiahnutie developmentu zrna
„Po vypredaní predchádzajúcej verzie kávy MexiK.O. sme sa dlho zamýšľali nad tým, ako pristúpiť k praženiu novej edície,“ povedali majitelia pražiarne Meliškovci pre Blog o káve. „Mali sme extrémne množstvo pozitívnych reakcií, no napriek tomu sme pristúpili ku kozmetickej zmene. Ide nám totiž o to, aby sme touto kávou oslovovali ľudí, ktorí doposiaľ kupovali supermarketové kávy. Táto skupina zákazníkov je zvyknutá na určitú horkosť a zväčša odmieta aciditu, takže kávu sme im našili na mieru. Určite by im však mala naznačiť, že svet výberovej kávy toho vie ponúknuť viac, ako pravdepodobne poznajú.“
Po otázke, čo konkrétne v READY AFTER zmenili, prišla jednoduchá odpoveď: „Fázu developmentu zrna sme počas praženia o pár sekúnd natiahli. Vďaka tejto minimálnej zmene sa lepšie trafíme do očakávaní, ktoré od nás táto cieľová skupina má.“

Ideálna voľba pre každú domácnosť
Ja by som povedal, MexiK.O. Turquesa je ideálna voľba pre každú domácnosť. Je to kvalitná a chutná káva so zŕn obodovaných na 83,5 SCA bodov. Ide o odrody bourbon, caturra a typica, ktoré boli vypestované v regióne Chiapas v nadmorskej výške 900 až 1100 metrov nad morom a ktoré boli spracované mokrou metódou.
Nad touto kávou neohrnie nos žiadna návšteva a káva je vhodná ako darček aj pre ľudí, ktorí nie sú zástancovia ovocných výberoviek. Určite nesklame.

Čo na to barista Filip?
MexiK.O. Turquesa som následne posunul aj nášmu baristovi Filipovi Lörincovi, ktorý jeho kvality posúdil na pákovom kávovare La Marzocco GS3 AV. Tu sú jeho slová:
MexiK.O. Turquesa HG EP je zmesou troch odrôd arabiky – bourbon, caturra a typica. Káva je spracovaná premytou metódou a už na prvý pohľad prezrádza o niečo tmavší a konzervatívnejší espresso roast než predošlá edícia MexiK.O. Zrná sú upražené rovnomerne, bez výraznejších defektov, a vyžarujú sladkú, čokoládovo-orieškovú vôňu s jemným ovocným podtónom.
Chuť espressa je vyvážená, postavená na prenikavej sladkosti pripomínajúcej mliečnu čokoládu a pražené lieskovce. V pozadí sa objavuje citrusová acidita evokujúca grep alebo pomelo, no tá zostáva jemná a harmonicky zakomponovaná do chuťového celku. Záver je príjemne kakaový, s horkosladkým charakterom, ktorý pripomína horkú čokoládu s orieškami.

Telo kávy je stredne ťažké, chute pôsobia plne a intenzívne. Espresso je veľmi dobre piteľné aj samostatne, no vďaka výraznej sladkosti a orieškovo-čokoládovému profilu vynikne aj v kombinácii s mliekom. MexiK.O. Turquesa je spoľahlivá voľba na každodenné espresso alebo kapučíno, či už z pákového alebo automatického kávovaru.
Poďte nakúpiť
Kávu MexiK.O. Turquesa nájdete na eshope readyafter.sk. Pri nákupe využite zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte. Ale pozor, množstvo kávy je veľmi obmedzené. Košík odporúčame doplniť aj o marakujovú kávu Colombia Monteblanco alebo horúcu novinku z perlových zŕn (peaberry) Rwanda Gicumbi.