Káva zrejúca v sudoch: Ako dopadol test Bentianna Barrel Aged od Ready After?
Slovenská pražiareň kávy Ready After sa spojila so slovenským výrobcom destilátov a aperitívov Marsen. Marsen poskytol sud od bylinného aperitívu Bentianna a Ready After výberovú premytú Etiópiu. Otestovali sme, čo z toho vzišlo a ako chutí Bentianna Barrel Aged.
Barrel aged káva
Mnohí ste sa už určite stretli s pojmom “Barrel aged káva”. Ide o kávu, ktorá niekoľko týždňov zrela v drevených sudoch využívaných pri produkcii alkoholických nápojov. Najčastejšie sa môžete stretnúť s kávami zrejúcimi v sudoch od whisky či rumu. Zelené zrná kávy sú takýmto spôsobom schopné nasať arómu a chuť sudu, v ktorom sú umiestnené. V aróme, ale aj chuti výsledného espressa alebo filtrovanej kávy, tak skutočne pocítite chuť alkoholu, ktorý v sude zrel.
Slovenská pražiareň a slovenský aperitív
Limitka od Ready After obsahuje zrná premytej Etiópie z regiónu Yirgacheffe, ktoré niekoľko týždňov (presnú dĺžku trvania vám prezradiť nemôžeme, ide o výrobné tajomstvo) zreli v sudoch od slovenského aperitívu Bentianna. Bentianna je unikátny slovenský produkt, vďaka čomu môžete ochutnať jedinečné lokálne prepojenie chutí. Po tom, čo káva opustila sud, ju v Ready After napražili tak, aby sa hodila nielen pre prípravu espressa, ale aj filtrovanej kávy.
Môj tip: na eshope readyafter.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10. Pri nákupe nad 35€ máte dopravu zadarmo a pri nákupe nad 50€ dostanete zadarmo aj vzorku kávy (80g), 50 gramov cascary a tašku.
Test Bentianna Barrel Aged
Espresso
Ako prvá ma oslovila aróma kávy. Hneď po tom, čo som otvoril balík, ma ovalila výrazná aróma pripomínajúca whisky a bylinný likér. Kávu som sa rozhodol pripraviť najprv ako espresso. Po chvíľke nastavovania receptu som dosiahol krásne vyvážené chute.
V espresse sa alkohol prejavil hlavne v dochuti kávy. Ako prvé som na jazyku pocítil červené hrozno, hneď po hrozne nastúpila sladká biela čokoláda a v závere a dochuti výrazná chuť alkoholu. Dochuť ostávala na jazyku extrémne dlho. Pripomínalo mi to zahryznutie do kvalitnej pralinky, ktorej chuť vám ostane v ústach ešte dlho po tom, ako ju prehltnete.
Odporúčaný recept pre espresso
Recepty pre prípravu espressa sa zdieľajú veľmi ťažko, pretože všetci máme iný mlynček, inú vodu aj iný stroj. Mne barrelka od Ready After chutila najviac, keď bola poriadne koncentrovaná. Využíval som brew ratio 1:2 a čas extrakcie cca 25 sekúnd. Takto pripravené espresso bolo sladké, hutné a plné chutí.
Filter
Po tom, čo som slastne domľaskal a dopil skvelé espresso, som sa pustil do prípravy filtrovanej kávy. Popri zalievaní kávy v drippri V60 sa celou miestnosťou šírila príjemná alkoholovo-čokoládová aróma. Filter, ktorý som pripravil, ma hneď na prvý pokus veľmi zaujal.
Káva sa na filtri prejavila citeľne inak ako na espresse. Chuť alkoholu bola oveľa dominantnejšia a výraznejšia. V tomto prípade bol alkohol úplne prvým vnemom, ktorý som pri ochutnaní pociťoval. Po alkohole nastúpila mliečna čokoláda. Tieto dva prvky vytvárali sladký dojem a príjemné smotanové telo. Až pri chladnutí sa k alkoholu a čokoláde pridala jemná citrusová a hroznová acidita.
Odporúčaný recept pre filter
Aj pri filtrovanej káve sa mi osvedčila vyššia koncentrácia. Káva bola najkomplexnejšia a najvyrovnanejšia pri ratiu 1:14 a čase extrakcie okolo 2:30.
Recept V60:
15 g —> 210 ml (90*C)
20 klikov na mlynčeku Comandante (stredne hrubé mletie)
0:00 – 0:30 40 ml
0:30 – 1:00 60 ml
1:00 – 1:50 110 ml
Všetky nálevy nalievajte krúživo a rovnomerne. Po prvom a poslednom náleve jemne zamiešajte celým dripprom.
finálny čas extrakcie – cca 2:30
Espresso alebo filter?
Mne osobne sadla limitka od Ready After viac ako espresso. Na filtri sa prejavil alkohol až natoľko, že som sa v hlave pýtal sám seba, či nenafúkam. O tom by však barrelky mali byť. Určite ju vyskúšajte a dajte mi vedieť, ako vám chutila viac. Píšte do diskusie pod článok alebo na IG @chlorofilip.
Môj tip: na eshope readyafter.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10. Pri nákupe nad 35€ máte dopravu zadarmo a pri nákupe nad 50€ dostanete zadarmo aj vzorku kávy (80g), 50 gramov cascary a tašku.