Exkluzívne

Nový importér zelenej kávy z Brazílie na Slovensku!

Na slovenský kávový trh prinášajú inovatívny prístup a služby celkom novej úrovne. Vďaka osobným kontaktom s brazílskymi farmármi zabezpečia každej pražiarni kávu podľa jej individuálnych potrieb a po objednávke ju následne osobne doručia. Prídu za pražiarmi, porozprávajú sa, pochopia ich požiadavky a pomôžu im nájsť zrno zodpovedajúce ich predstavám. Hovoríme o spoločnosti KAVAZ BRAZIL.

Blog o káve vyspovedal zakladateľku spoločnosti KAVAZ BRAZIL, Brazílčanku Andréiu Karch Vaz. Bavili sme sa o vzniku spoločnosti, o spôsobe života samotných farmárov, o odmenách za komoditnú kávu a kvalitnejšie mikro-loty, ale aj o dovoze kávy na Slovensko a o rôznych výhodách, ktoré  z toho môžu pražiarne vyťažiť.

Ako začínala spoločnosť KAVAZ BRAZIL a kedy sa tak stalo?

“Rozhodnutie týkajúce sa rozbehnutia podnikania s kávou padlo na začiatku septembra 2020. Na Slovensku sme v tom čase urobili trhový prieskum a okrem toho sme boli v rámci 100. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Brazíliou a Československom pozvaní na Veľvyslanectvo Brazílie v Bratislave. Tam sme o tomto zámere krátko diskutovali s novým veľvyslancom, pánom Eduardom Gradilonem. Následne sme v novembri vycestovali do Brazílie, kde sme nadobudli ešte lepšiu predstavu o všetkých požiadavkách a o procese týkajúcom sa exportovania kávy do Európy. Okrem toho sme sa stretli s farmármi, nadviazali sme prvé kontakty a uskutočnili prvé rozhovory.”

Bežný slovenský kávičkár nemá predstavu o tom, ako si žijú farmári. Mohli by ste nám o nich niečo prezradiť? Aká je ich životná úroveň? Majú dobrý život alebo je to skôr o tvrdej práci a chudobe?

“Platí jednoduchá rovnica: čím väčšia je farma, tým je farmár bohatší. Malí farmári – povedzme takí, ktorí vlastnia menej ako 10 ha pôdy – sú vo všeobecnosti chudobní a zvyčajne si nemôžu dovoliť mať vlastných zamestnancov. Pomocníkov zamestnávajú len počas obdobia zberu. Ťažko povedať, koľko zarobia mesačne alebo ročne, ale minimum, ktoré za vrece kávy dostávajú, je v súlade s cenou kávy ako komodity na burze v New Yorku. Pokiaľ ide o mikro-loty, tam je cena dohadovaná v závislosti od cuppingového skóre ich kávy a od počtu vriec, ktoré vyprodukujú.”

pestovanie kávy v Brazílii
Začiatok jesene v Brazílii prináša potrebné dažde pred zberom úrody.

Vedeli by sme to vysvetliť na konkrétnom príklade?

“Áno, samozrejme. Vezmime si producenta, ktorý pestuje tri rôzne odrody kávy. Jedna z nich dostala vďaka vylepšeným postupom, ktoré farmár aplikoval, vysoké cuppingové skóre. Z tejto odrody mal farmár len 20 vriec, ale keď boli následne zrná vyselektované podľa veľkosti, čo je zvyčajne veľkosť zrna 16+, tak len 10 vriec spĺňalo parametre pre export do Európy. Desať vriec malo menšie zrná, takže boli predané len na domácom brazílskom trhu. Zvyšné dve odrody boli štandardnejšie a preto ich farmár mohol predať len za komoditnú cenu, ktorá je približne 120,- € za vrece. Takto koná v tom prípade, ak potrebuje peniaze. Ak peniaze nepotrebuje okamžite, môže počkať na okamih, keď je už kávy na trhu menej a cenu svojej kávy potom môže prirodzene navýšiť.”

Aká by mohla byť cena mikro-lotu s vyšším cuppingovým skóre?

“Tu si v prvom rade treba uvedomiť, že dopestovanie takejto kávy bolo prirodzene nákladnejšie. Treba sa o ňu inak starať a náklady sú preto vyššie, takže pestovatelia si vedia a vlastne aj musia vypýtať viac. V tomto smere neexistuje žiadny cenový strop, pretože ak má káva dobrý cuppingový profil, určite ju niekto kúpi. Za produkciu mikro-lotov musia byť pestovatelia spravodlivo ohodnotení. Aj keď dve spomínané komoditné odrody predajú len za výrobné náklady, práve na mikro-lotoch stavajú svoj zisk.”

dozrievajúce kávové čerešne

Prejdime na Slovensko. Zaujalo nás, že zelenú kávu rozvážate po celom Slovensku zadarmo. Ako je to možné?

“Je to celkom jednoduché: na úkor nášho zisku (smiech). Ale teraz vážne, pre nás je veľmi dôležité, aby sme v prvom rade nadväzovali kontakty a kávu preto rozvážame osobne. Chceme, aby nás naši zákazníci spoznali a súčasne chceme spoznať aj my ich. Ide nám o to, aby sme si vybudovali dôveru, ktorá je pri spolupráci tak potrebná. Tento prístup musí byť postavený na celkom iných základoch, ako keď by kávu kupovali z veľkého skladu v Nemecku alebo v Taliansku, prípadne, ak by jednoducho urobili objednávku e-mailom a čakali na jej dodanie kuriérom. To by navyše bolo pre nás v tomto čase aj dosť nákladné, keďže si naši zákazníci kvôli zhoršenej pandemickej situácii objednávajú len zopár vriec.“

Predpokladáme, že pražiari z toho môžu ťažiť nemalé výhody.

“Je to tak. Vedia s nami prediskutovať akékoľvek záležitosti týkajúce sa svojho zamerania a vieme pochopiť ich očakávania. Keďže máme na druhej strane veľmi úzke vzťahy s viacerými farmármi, pražiari môžu mať aj špeciálne požiadavky a farmárov môžu cez nás požiadať aj o určité experimenty. Toto všetko vieme zabezpečiť, takže fungujeme omnoho personalizovanejšie a všetko šijeme na mieru zákazníka. Ako príklad by som uviedla slovenskú pražiareň, ktorá nás pre potreby svojej zmesi požiadala o veľmi neutrálnu kávu zo Sul de Minas (región v štáte Minas Gerais). Prinesieme im ju v rámci najbližšej dodávky a podľa presne nimi stanovených požiadaviek.”

Dokáže KAVAZ BRAZIL zabezpečiť aj veľké dodávky kávy pre väčšie slovenské pražiarne?

“Áno, samozrejme. Sme otvorení všetkým typom spoluprác a máme skladové kapacity na to, aby sme v prípade potreby dodávali pre slovenský trh kávu aj vo väčšom množstve. Aktuálne máme na sklade dostatok zelenej kávy, avšak už pripravujeme aj náš druhý kontajner, v ktorom by mali prísť zväčša mikro-loty v malých množstvách (do 10 vriec). V súčasnej situácii to pokladáme za dostatočnú rezervu pre akýkoľvek typ spolupráce pre väčšie alebo menšie pražiarne.”

KAVAZ BRAZIL, káva z Brazílie

O čo iná je spolupráca s malými pražiarňami?

“Menší pražiari sa koncentrujú hlavne na výberové kávy, často na mikro-loty. Rozumejú, že výberovky majú pri každom novom zbere zvyčajne iné profily a vždy prichádzajú v malom množstve. Ich podnikateľský model to na rozdiel od veľkých pražiarov aj akceptuje: tí potrebujú akúsi štandardizovanejšiu a neutrálnejšiu kávu, keďže ju často využívajú na zmesi. V našej súčasnej ponuke je na to najvhodnejšia káva Cerrado Good, čo je naša verzia ‘Santosu’. S tým rozdielom, že máme vystopovaný jej regionálny pôvod.”

Všetko to vyzerá ozaj zaujímavo a predpokladáme, že pre pražiarne je to nová skúsenosť. Slovenský trh je príchodom Vašej spoločnosti minimálne obohatený.

“Sme veľmi radi, že trhu vieme ponúknuť niečo nové. Povedala by som, že prinášame komplexný balík služieb. Ak môžem, tak by som ešte na záver pripomenula niektoré konkrétne výhody, ktoré ponúkame:

– zabezpečujeme rozvoz zelenej kávy po celom Slovensku zdarma;

– máme stále zastúpenie aj v Brazílii, a to prostredníctvom môjho brata, ktorý pre nás pravidelne navštevuje farmy a kontroluje kvalitu produkcie;

– podporujeme vzdelávanie o káve: chceme pravidelne prinášať novinky zo sveta produkcie, exportu a obchodovania s kávou;

– akonáhle to situácia dovolí, našich zákazníkov chceme vziať na náučnú exkurziu a spoznávanie kávových fariem v štáte Minas Gerais v Brazílii.“

Viac sa o spoločnosti KAVAZ BRAZIL dozviete na jej internetovej stránke www.kavazbrazil.sk, prípadne v článku „KAVAZ BRAZIL chce vylepšiť mienku o brazílskej káve„.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close