Kaviarenské prevádzky sa dočkali, počasie je zatiaľ proti
V pondelok 4. mája sme sa dozvedeli potešiteľnú novinku. Epidemiológovia a odborníci z poradného tímu premiéra Igora Matoviča vzhľadom na dobrý vývoj a málo nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 urýchlili uvoľňovanie opatrení a plánovanú druhú a tretiu fázu spojili do jednej.
V konečnom dôsledku to viedlo k skutočnosti, že mnoho noviniek, na ktoré sme mali čakať do 20. mája, vstúpilo do platnosti už o štrnásť dní skôr. Bolo to šité tak trochu horúcou ihlou a napríklad prevádzkari kaviarenských zariadení mali veľmi málo času na prípravu. Hygienické podrobnosti boli totiž zverejnené až v predvečer platnosti noviniek krátko pred 22:00.
Realita je taká, že od stredy 6:00 môžu byť otvorené letné terasy, avšak vstup do vnútorných priestorov zariadení je povolený len kvôli toaletám. O problém sa však postaralo počasie a aktuálna studená vlna znamená, že v stredu a vo štvrtok na letných terasách veľa ľudí neuvidíme. Na jednej strane je to pre majiteľov ďalšia nepríjemná rana, na strane druhej však majú viac času na prípravu.
Aj vo štvrtok môžu byť na niektorých miestach Slovenska pomerne príjemné teploty, avšak len do približne 18 stupňov – väčšinou to však bude menej. Predĺžený víkend však zatiaľ vyzerá dobre, v piatok by mali teploty na niektorých miestach dosiahnuť 22 stupňov, v sobotu dokonca až 26, v nedeľu a v pondelok 25.
Pre prevádzkarov by to mohli byť mimoriadne silné dni a kávičkári, ale aj pivári, prípadne len nadšenci terás a príjemného spoločenského prostredia, si podľa všetkého konečne prídu na svoje.
Podľa aktuálneho stanoviska Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky sú prevádzky verejného stravovania od 6. mája povinné dodržiavať nasledovné (bez redakčných úprav):
– zakazuje sa prítomnosť verejnosti vo vnútorných priestoroch týchto prevádzok, okrem návštev hygienických zariadení prevádzky,
– otváracie hodiny týchto prevádzok spôsobom predaja mimo donáškovej služby sa obmedzujú na hodiny od 6:00 hod. do 20:00 hod.,
– medzi stolmi vo vonkajších priestoroch musia byť zachované odstupy minimálne 2 m,
– za jedným stolom môžu byť prítomné iba 2 osoby, alebo rodičia s deťmi,
– vykonávať dezinfekciu stolov a dotykových plôch po každom zákazníkovi (vrátane úchopových častí stoličiek a kresiel),
– obsluhujúci personál terasy používa tvárové rúška a medzi obsluhou jednotlivých stolov vykonáva dezinfekciu rúk,
– hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami,
– zabezpečiť nefunkčnosť prístrojov, ktoré vytvárajú aerosól (napr. sušiče rúk),
– vykonávať dezinfekciu hygienických zariadení každú hodinu.