Zaujímavosti o káve

Kávičkári si klepú po čele: Decafino chce kofeín odstraňovať z už uvarenej kávy

Téme bezkofeínovej kávy sme sa venovali už pred časom. Časť kávičkárskej obce, ktorá má problém s intoleranciou na kofeín, sa k tomuto variantu pochopiteľne môže uchyľovať, aj keď náš názor sme v článku o bezkofeínovej káve prezentovali pomerne tvrdo. Možno je to len o nedostatočnej informovanosti o dostupných produktoch.

Bezkofeínová káva u klasických kávičkárov nemá dobrú povesť. Nedokážu akceptovať jej spôsob výroby, chýba im typická vôňa i chuť, takýto nápoj navyše ani nenakopne. Nie je to teda bohviečo. Teraz chce na trh prísť „startup“ z amerického Seattlu zvaný Decafino, ktorý chce z kávy odstraňovať kofeín až po uvarení.

Odstraňovanie kofeínu z hotovej kávy

Áno, čítate dobre: až po uvarení! Jednoducho si doma pripravíte svoju obľúbenú kávu, vložíte do nej špeciálne biodegradovateľné vrecúško (to, že je biodegradovateľné, pochopiteľne schvaľujeme, pozn. autora) pripomínajúce to, v akom si lúhujete čaj, chvíľu počkáte a hotovo. Za tri až štyri minúty vraj máte kávu bez kofeínu, ale kto chce stopercentný výsledok, mal by počkať ešte o niečo dlhšie.

„Sme prvou spoločnosťou sveta, ktorá z kávy odstraňuje kofeín až po uvarení,“ povedal zakladateľ Decafina Andy Liu pre stránku thespoon.tech a vzápätí dodal, že chuť kávy mu učarovala už dávno, avšak kofeín na neho nemal dobré účinky a po jeho požití pociťoval nervozitu.

Jedno vrecko za dva doláre? Dosť…

Decafino rozbehlo na stránke Kickstarter.com crowdfundingovú (hromadná verejná zbierka, pozn. autora) kampaň, vďaka ktorej chce na začiatok nazbierať 25 000 dolárov. Ak sa to podarí, rozbehne sa výroba. Ak nie, tak z toho pravdepodobne nič nebude.

Jedno vrecúško Decafina by malo odhadom vyjsť na približne 1,50 až 2 americké doláre, čo je v eurách približne rovnaká suma. Lacné to teda nebude.

Netreba Decafino, stačí Cafézia

Nuž a autorom Decafina možno ušlo, že kanadská spoločnosť Cafézia už predáva kávu s kofeínom, ktorá na ľudské telo nemá žiadne vedľajšie účinky – citliví ľudia po jej požití nepocítia zvýšenú nervozitu, nehrozí im sčervenanie či triaška, dokonca ani prekyslenie organizmu.

Konzumovať ju môžu aj ľudia s intoleranciou na kofeín a my radi konštatujeme, že k dispozícii je aj na slovenskom trhu. Túto bio organickú kávu si viete zakúpiť tu.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Back to top button
Close
Close