nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Sitká Kruve Sifter: Ako káve pomôže odstránenie fines?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
10. marca 2025
Kávoholik Jairo Arcila liči
Share on FacebookShare on Twitter

Vitajte v jesennej kuchyni Blogu o káve. Dnes si spolu s nami pripravíte džem z liči a limetiek. Vôbec však nemusíte utekať do obchodu pre limetky a liči. “Instantný liči džem” pre vás vypestoval kolumbijský farmár Jairo Arcila a napražili chalani z pražiarne Kávoholik: Kávoholik Kolumbia Jairo Arcila liči. Vám ostáva už len posledný krok – džem uvariť. 

Pripravte si svoju filtračnú stanicu a zapnite kanvicu. V tejto jesennej ochutnávke okúsite Kolumbiu Jairo Arcila od pražiarne Kávoholik a vyskúšate techniku odstraňovania malých častíc z namletej kávy. Vďaka tejto technike môžete ovplyvniť chuť a mieru horkosti kávy podľa vašich preferencií. Avšak, kým sa voda zohreje, prečítajte si niečo o káve, ktorú si spoločne pripravíme.

Kávoholik Kolumbia Jairo Arcila liči

Kolumbia Jairo Arcila liči

Keď ste sa už niekedy stretli so zrnkami od Jaira Arcilu, pravdepodobne tušíte, že môžu byť poriadne uletené. “Džemový” lot od Kávoholika obsahuje odrodu Castillo spracovanú metódou honey a následnou anaeróbnou fermentáciou s ovocím liči. 

Zrnká tejto kávy dozreli na kávovníkoch rastúcich v nadmorskej výške 1450 až 1500 metrov nad morom na farme Santa Monica. Fermentácia kávovníkových zŕn spoločne s dozretým ovocím liči dodala káve jedinečnú aromatiku, výrazné a plné chute a nekonečne dlhú a príjemnú dochuť. Káva je pražená na filter, no odvážlivcom odporúčame vyskúšať aj moderné espresso. V chuti kávy môžete očakávať liči, horkú čokoládu, limetku a bielu čokoládu. My sme to v nej skutočne našli.

Náš tip: na eshope kavoholik.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Kávoholik Kolumbia Jairo Arcila liči a sitká Kruve

Recept pre prípravu kolumbijskeho liči džemu

Prečo stále spomíname džem? Už pri prvej ochutnávke mala Kolumbia od Kávoholika strašne príjemnú džemovú štruktúru. Predstavte si, že si práve do úst vkladáte lyžičku ovocného džemu. Ten vám obalí jazyk a pomaly sa začne rozplývať. Rovnaký pocit zažijete pri Jairových zrnkách. 

Pre prípravu džemu sme zvolili dripper Hario V60. Hario V60 vlastní mnoho z vás, čo robí recept dostupnejším. Ale pozor: do dnešného receptu zapojíme aj techniku, ktorá možno bude pre mnohých novinkou. V džeme sa totižto pokúsime eliminovať chuť horkej čokolády a vytvoriť tak čo najsladší a najovocnejší nápoj. Ešte predtým, ako kávu začnete zalievať, ju trochu “vytuningujeme”.

Kávoholik Kolumbia Jairo Arcila liči - zrná

Drobné čiastočky kávy – “fines”

Akýkoľvek mlynček vlastníte, tak čiastočky, ktoré mlynček namelie, nikdy nebudú úplne uniformnej veľkosti. Skupina najmenších čiastočiek, ktoré mlynček produkuje, sa v angličtine nazýva “fines”. 

Kávoholik Kolumbia Jairo Arcila liči - váženie zŕn

Platí, že drobné čiastočky kávy sa pri príprave extrahujú oveľa rýchlejšie. Môže za to väčší pomer povrchu k objemu čiastočiek kávy. Styčná plocha vody a jemných častíc kávy je väčšia a káva sa extrahuje rýchlejšie. “Fines” sa pri extrakcii podieľajú na tvorbe tela kávy, no často vytvárajú menej príjemné horké chute. Ich prílišná extrakcia môže zapríčiniť vyššiu horkosť a nevyrovnanosť chutí vášho nápoja. 

Dva spôsoby eliminácie “fines”

Existuje niekoľko spôsobov, akými znížiť obsah “fines” v namletej káve a ovplyvniť tak chuť výsledného nápoja. Predstavíme vám dva.

Kávoholik Kolumbia Jairo Arcila liči - namletá káva

Vyfúkavanie

Najjednoduchším, najdostupnejším, no najmenej konzistentným spôsobom, je vyfúkanie čiastočiek z namletej kávy. Je to triviálne. Kávu nameľte a do namletej kávy jemne fúkajte, aby maličké čiastočky z nádobky vypadávali všade navôkol. Týmto spôsobom narobíte vo vašej kuchyni pomerne veľký neporiadok, no z kávy úspešne “vyfúkate” množstvo “fines”. 

Preosievanie

Druhým, oveľa precíznejším a konzistentnejším, spôsobom je použitie takzvaného “siftera”. “Sifter” je precízne sitko, ktorým môžete kávu rozdeliť na frakcie s čiastočkami rôznych veľkostí. My sme pre tento recept použili sitko značky Kruve. 

nasypanie mletej kávy na sitko Kruve

Kruve obsahuje sitká s rôznymi priemermi. Je len na vás, akú kombináciu sitiek zvolíte. Celkovo však do Kruve môžete vložiť dve sitká s dvoma priemermi a sitkovaním rozdeliť namletú kávu na tri frakcie (najhrubšiu, strednú a najjemnejšiu). V tomto recepte vám postačí len jedno sitko. Spoločne sa totižto zameriame na odstránenie “fines”, takže sme zvolili sitko s priemerom 400 mikrometrov. To znamená, že všetky čiastočky s priemerom menším ako 400 mikrometrov prepadnú do spodnej nádoby Kruve a oddelia sa od zvyšku kávy.

nasypaná mletá káva na sitku Kruve

Keď vlastníte Kruve, nameľte približne 20 gramov Kolumbie od Kávoholika. Namletú kávu umiestnite do Kruve a preosievajte cca jednu minútu. Pri našom mlynčeku Comandante sa v spodnej miske ocitlo 1,8 gramu “fines”. Z namletých 20 gramov tak ostalo len 18,2 gramu.

sitká Kruve - preosievanie
mletá káva, ktorá ostala v sitku Kruve
fines, ktoré prepadli cez sitko Kruve

Avšak, ak nechcete prísť o krásnu džemovú štruktúru nápoja, nemôžete sa zbaviť úplne všetkých drobných čiastočiek. Približne 0,3 až 0,4 gramu “fines” nasypte späť k namletej káve a kávu poriadne premiešajte.

vrátenie malého množstva fines späť

Elimináciou väčšieho množstva “fines” sa zbavíte veľkej časti horkosti pripomínajúcej horkú čokoládu. Horká čokoláda sa tak zmení na sladkú mliečnu čokoládu až sladký trstinový cukor a dotvorí džemový charakter nápoja.

Tip: Vplyv “fines” na chuť kávy môžete otestovať veľmi jednoducho. Pripravte si vedľa seba dva nápoje z tej istej kávy a tým istým receptom. V jednom prípade z namletej kávy odstráňte drobné čiastočky, v tom druhom ich v káve ponechajte. 

Omamná vôňa

Posuňme sa spoločne ďalej. V tomto bode máte kávu naváženú, namletú a zbavenú časti “fines” spôsobom vyfúkavania alebo sitkovania. Konečne ste sa dostali do bodu “varenia džemu”. Pred tým, než kávu nasypete do drippera, poriadne si k nej privoňajte. Vo vôni namletej kávy pocítite omamnú arómu zrelého liči a limetkovej kôry. Vodu medzitým zohrejte na 90 stupňov Celzia, premyte filtračný papier a zahrejte V60-tku tak, aby pri extrakcii nedochádzalo k veľkej teplotnej strate. 

Kolumbia Jairo Arcila liči v drippri

Nálevy

Pre prípravu džemu budete potrebovať 18,5 gramu namletej Kolumbie Jairo Arcila od Kávoholika a 250 ml vody. 250 ml vody rozdeľte do štyroch nálevov. Prvý nálev je najväčší (100 ml). Vďaka väčšiemu prvému nálevu vytiahnete z kávy ovocnosť zrelého liči a jemnú aciditu limetky.

príprava Kávoholik Kolumbia Jairo Arcila liči - blooming

Po stečení prvého nálevu nasledujú tri menšie nálevy, každý po 50 ml. Vďaka týmto nálevom dosiahnete v káve vysokú sladkosť a džemovú štruktúru. Každý nálev nalievajte po tom, čo pretečie ten predošlý. Po prvom a poslednom náleve nezabudnite celým dripperom jemne zamiešať. Mletie kávy nastavte tak, aby sa celkový čas extrakcie pohyboval medzi 2:15 až 2:30.

Kávoholik Kolumbia Jairo Arcila liči - filtrovaná káva

Recept na prípravu Kávoholik Jairo Arcila liči (Hario V60)

18,5 g —> 250 ml (90*C)
19 klikov na mlynčeku Comandante 
0:00 – 0:30 100 ml
3x 50 ml po pretečení predošlého nálevu
finálny čas extrakcie – 2:15 až 2:30

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Hotový džem

Hotovo. V tejto chvíli sa vo vašom dekantéri ocitol sladký ovocný džem plný liči, limetiek, mliečnej čokolády a trstinového cukru. My sme sa ho nevedeli nabažiť. Ako chutí Kolumbia Jairo Arcila od Kávoholika vám? Vyskúšali ste elimináciu “fines” v namletej káve? Dajte nám vedieť v komentároch. Dobrú chuť!

Náš tip: na eshope kavoholik.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Kávoholik Kolumbia Jairo Arcila liči - káva v šálke


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Kávoholik
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Caffé ORO

Zvolenská pražiareň Caffé ORO oslávila 30 rokov: Až sa nechce veriť, koľko sa toho zmenilo

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL