streda, 19 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Exkluzívne

Kávoholik oslavuje päť rokov: So 70 tonami ročne patrí medzi najväčšie slovenské pražiarne

Ladislav Király Od Ladislav Király
28. marca 2025
Kávoholik

Foto: @margomills

Share on FacebookShare on Twitter

Kávoholik vznikol na začiatku roku 2020. Pod touto značkou sa mnohým ľuďom vybaví pražiareň kávy, ale podstata Kávoholika je omnoho širšia: ide o platformu, ktorá zastrešuje v podstate všetko, čo patrí do kávového sveta. Okrem praženia kávy má aj veľký eshop, organizuje kávové kurzy, predáva príslušenstvo a poskytuje jeho servis, pomáha kaviarňam, reštauráciám či hotelom.

O tom, čo všetko sa za tých päť rokov zomlelo, sme sa porozprávali s obchodným riaditeľom Kávoholika Jánom Hoľkom mladším.

Akých bolo tých päť rokov? Ktoré ciele ste naplnili a ktoré naopak nie?

Tie roky boli brutálne ťažké. Hlavne preto, že sme vznikli dva či tri mesiace pred covidom, kúpili sme dve firmy, spojili ich a od začiatku sme ako úplne neznáma firma mali štrnásť zamestnancov. Nebyť niekoľkoročného podnikania našej materskej firmy môjho otca, tak by Kávoholik pravdepodobne už neexistoval – alebo by vôbec nevznikol. Dokázali sme si udržať top ľudí, neznižovať platy, ale zamerať sa na budovanie značky. Stálo nás to obrovské úsilie i veľa financií. Dali sme si za cieľ byť jedným z lídrov na slovenskom trhu, „zakávovať“ Slovensko našou kávou a po piatich rokoch byť v pluse – čo dúfam, že sa nám tento rok konečne podarí. Myslím, že za tých päť rokov sme urobili obrovský kus práce. Poznajú nás nielen na Slovensku, ale aj v Európe či iných častiach sveta.

Aké najväčšie chyby ste za toto obdobie urobili, respektíve čo také by si pri spätnom pohľade urobil inak?

Myslím si, že všetko sa deje pre „niečo“. Chyby, aj keď sa robia – kto nič nerobí, nič nepokazí – nás posúvajú vpred. Všetko zlé je na niečo dobré. Išli sme do tohto biznisu z IT oblasti, veľa vecí sme sa museli naučiť a v podstate sa stále učíme a posúvame vpred.

Ján Hoľko a Ladislav Király
Foto: @margomills

Na scéne ste len päť rokov, ale patríte medzi najväčšie pražiarne na Slovensku. Na ktorom mieste z hľadiska mesačnej produkcie v tonách približne ste?

Neviem presne, na ktorom mieste sme, ale myslím si, že určite v prvej sedmičke – čo nás teší, nakoľko sme prekonali už aj niektoré pražiarne, ktoré sú na trhu desať či pätnásť rokov. Zákazníkom sa snažíme ponúkať nielen top kávu v oblasti espresso roastov, ale aj výberové kávy najvyššej kvality pre alternatívne prípravy – pražené fantastickým pražiarom Oliverom Peštom. Minulý rok sme mali priemer päť ton mesačne. Tento rok sme už nad úrovňou minulého roka a náš cieľ je ukončiť rok s priemerom cez 6 ton. Celkový plán/odhad je približne 70 ton praženej kávy za rok 2025.

Ktoré vaše kávy sa najlepšie predávajú? Dal by sa urobiť nejaký rebríček? Možno top 5?

Nakoľko slovenský trh, aj keď dopyt po specialty coffee na filter stále rastie, je naďalej „espresso based“, naše topky sú: Jánošík – zmes výberovej Brazílie s indickou robustou 90/10, potom zmes 70/30 a Štúr 80/20. Jánošík je však úplná topka. Snažíme sa ju aspoň raz mesačne dať do akcie, aby sme ľudí odlákali od tmavých prepražených komerčných značiek – a myslím, že sa nám to darí. Veď každá takáto akcia nám počas štyroch až piatich dní vyprodukuje 1,5 tony objednávok, ktoré – aj keď sú v akcii s 30 % zľavou – vždy čerstvo pražíme a dodávame zákazníkom do pár dní. Celkovo máme v ponuke viac ako 30 rôznych variácií kávy.

Na ktoré kávy z vašej ponuky si aktuálne najviac hrdý? Ktoré ti najviac chutia?

Nie len ja, ale každý z nás je hrdý na každú jednu predanú kávu, pretože prešla rukami takmer každého člena nášho skvelého tímu v pražiarni. A čo je najdôležitejšie, niekto z našich zákazníkov si ju aj kúpil. Viem, že s Oliverom – ako skvelým pražiarom a spolumajiteľom firmy – si nedovolíme „vypustiť“ do predaja nič, s čím by sme si neboli stopercentne istí, že kvalita je na najvyššej úrovni. Každé zrnko kávy má pre nás hodnotu zlata.

Ján Hoľko nalieva kávu
Foto: @margomills

V ponuke máte veľa doslova luxusných káv. Ako sa predávajú na Slovensku? Je pravda, že sa lepšie predávajú v zahraničí? Pomáha vám pri tom aj skutočnosť, že navštevujete veľa kávových festivalov?

Presne ako hovoríš – v ponuke máme veľa luxusných káv, ale luxus neznamená vždy aj nezaplatiteľnú cenu. Je pravda, že v rámci specialty coffee sa orientujeme najmä na kávy s bodovým hodnotením 87+, čo je už stredná a vyššia cenová kategória. Konkurencia v lacnejších segmentoch je obrovská – však na Slovensku máme rekordný počet pražiarní na počet obyvateľov, aspoň podľa informácií z festivalov po celom svete. Naposledy, keď sme boli na festivale v Dubaji alebo vo Švédsku a pýtali sa nás na to, neveriacky krútili hlavami.

Festivaly v okolí Slovenska sú ako lotéria. Niektorý je super, predáme na ňom veľa kávy, ale zákazníkov do budúcna neprinesie. Inde zase predáme málo, ale aspoň si „chytíme“ nejakú kaviareň. Čo nám však výrazne pomohlo a otvorilo dvere do arabského sveta, je naša kaviareň v Ománe. V tomto regióne sa predá väčšina našich specialty káv.

Zachytil som aj informácie o tom, že s Oliverom by ste čoskoro mohli mať zaujímavé SCA certifikáty.

Je to tak. Oliver by mal tento rok získať najvyšší certifikát SCA Roasting Professional a ja dokončujem licenciu na oficiálneho SCA trénera. Takto by sme mohli robiť oficiálne SCA školenia tak na Slovensku, ako aj globálne.

Ján Hoľko a Ladislav Király na festivale
Foto: @margomills

Máš ešte nejakú zaujímavú novinku, ktorú by si chcel spomenúť?

Veľmi sa teším, že po troch mesiacoch sme prešli veľmi prísnym certifikačným procesom a získali sme ISO 22000:2018. Je to medzinárodná norma, ktorá špecifikuje požiadavky na systém manažérstva bezpečnosti potravín – teda legislatívne a výrobné normy, ktoré zabezpečujú zdravotne nezávadnú výrobu a spracovanie potravín. Myslím, že sme asi jediná remeselná pražiareň na Slovensku, ktorá túto certifikáciu má. Chceme byť pražiarňou nielen slovenskou, ale aj globálnou – a preto sú aj takéto „byrokratické“ veci popri skvelej káve dôležité. Zatiaľ sa nám to darí – a vidíme, že sa nestratíme ani medzi celosvetovými hráčmi.

Náš tip: na eshope kavoholik.sk platí zľavový kód BLOGOKAVE10.

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: Kávoholikrozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Peter Szabó z Coffeeinu - najlepší pražiar na Slovensku

Najlepší pražiar na Slovensku: Ako Peter Szabó z Coffeeinu vyhral slovenský šampionát

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee instantná káva jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL