Kávová kultúra na východe: Oplatí sa navštíviť Košice?
Aká je kávová kultúra na východe Slovenska a konkrétne v Košiciach? Ktoré kaviarne vo východnej časti našej vlasti stojí za to navštíviť? Oplatí sa prísť do Košíc za kávou a gastrom? Aj o týchto témach hovoril v podcaste roast different zakladateľ a majiteľ košickej kaviarne BØLGE Matúš Várady.
Mário Adamčík mu položil mnoho zaujímavých otázok a načrtol aj tému, že mnoho ľudí Košice podceňuje. Myslia si, že gastronomicky nemajú čo ponúknuť. Nielen po stránke kávy, ale po stránke celého gastra.
Košice určite treba navštíviť
„Určite,“ odpovedal Matúš Várady na otázku, či by ľuďom odporučil ísť do Košíc na gastroturistiku. „Máme strašne veľa fakt dobrých reštaurácií a máme krásne centrum. Hlavná ulica je krásna. Človek si vie vybrať. Horšie je to už s tou kávou…“
K tejto téme Matúš povedal, že Košice doplácajú na tradičný slovenský neduh: kaviarne si nekúpia vlastné kávovary a mlynčeky, ale vezmú si ich od veľkých spoločností, ktorých kávu potom musia odoberať. A bohužiaľ to nie je kvalitná káva.
Zazmluvnené kávovary a mlynce ako košické zlo
„Košický problém je v tom, že veľa podnikov má zazmluvnené kávovary. A ak nemáš vlastný kávovar a vlastné mlynce, tak nemôžeš robiť veľa muziky,“ zdôraznil východniar aktuálne žijúci v Prahe. „Ja som do toho išiel radšej so starým repasovaným kávovarom, ale povedal som si, že ja budem rozhodovať o tom, akú kávu chcem. Nebude to tak, že mi niekto povie, aby som si vzal 30 kíl na mesiac a postupne mu budem splácať kávovar.“
Škoda len, že takto to nerobia viacerí. „Mnohé podniky si vo svojich začiatkoch neuvedomia, že ak by si kúpili akýkoľvek repasovaný kávovar, tak si môžu zohnať možno stokrát lepšiu kávu a za nižšiu cenu.“
Aj preto bohužiaľ v Košiciach stále prevládajú prepražené kávy ako Lavazza, Illy, Segafredo, Trieste a podobne. Keď bežní ľudia vidia tieto značky, majú pocit, že pijú kvalitu. Dolejú si mlieko a je to „pitné“, ibaže od výberovky je to na míle ďaleko. A bežným kávičkárom sa to vysvetľuje veľmi ťažko, pretože práve tieto horké nápoje pripomínajú to, čo majú v súvislosti s kávou zafixované.
Adamčík velebí Košice a odporúča návštevu
S Košicami má skúsenosti aj baristický šampión Mário Adamčík pochádzajúci od Topoľčian, ktorý metropolu východného Slovenska viackrát osobne navštívil. „Sám som Košice až do svojej prvej návštevy podceňoval,“ priznal. „O tomto meste som mal asi takú uzatvorenú a skeptickú mienku, ale keď som tam prišiel a kamaráti mi poukazovali mesto a všetky jeho zákutia, naozaj som ostal milo prekvapený. Určite všetkým odporúčam zájsť tam.“
Návštevníci tohto 250-tisícového mesta si môžu vybrať z niekoľkých kaviarní, pričom prím hrá práve BØLGE. Za návštevu stojí aj Nico Caffé, pričom pár slov padlo aj o podnikoch ako Moja malá Budapešť, Parazol, Boston Café či San Domenico caffé. Na týchto miestach by ste mali dostať kvalitnú výberovú kávu.
V BØLGE majú kávy z celého sveta
No a kto si chce kávu odniesť domov, mal by zájsť priamo do BØLGE. Tam majú k dispozícii vždy viacero kvalitných produktov.
„Ja si pražiarne vyberám buď na základe osobných vzťahov alebo sa inšpirujem rôznymi pražiarňami po Európe. To, čo v Košiciach doposiaľ ešte nebolo, zoberiem. Celkovo prevládajú pražiarne zo Škandinávie, z Nemecka, z Čiech, zo Slovenska, z Maďarska, dokonca zo Španielska. Pražiarne radi striedame a našim zákazníkom sa snažíme ukázať stále nové kávy,“ dodal Matúš Várady.
Celý rozhovor, v ktorom sa riešila kávová kultúra na východe Slovenska, ale padli slová aj o mnohých ďalších témach, nájdete na priloženom linku: