utorok, 18 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Nezaradené

Kávová kultúra na východe: Oplatí sa navštíviť Košice?

Ladislav Király Od Ladislav Király
4. augusta 2021
kávová kultúra na východe a v Košiciach

Aká je kávová kultúra na východe Slovenska a v Košiciach? V čom sú najväčšie problémy? Aj o tom hovoril majiteľ košickej kaviarne BØLGE Matúš Várady.

Share on FacebookShare on Twitter

Aká je kávová kultúra na východe Slovenska a konkrétne v Košiciach? Ktoré kaviarne vo východnej časti našej vlasti stojí za to navštíviť? Oplatí sa prísť do Košíc za kávou a gastrom? Aj o týchto témach hovoril v podcaste roast different zakladateľ a majiteľ košickej kaviarne BØLGE Matúš Várady.

Mário Adamčík mu položil mnoho zaujímavých otázok a načrtol aj tému, že mnoho ľudí Košice podceňuje. Myslia si, že gastronomicky nemajú čo ponúknuť. Nielen po stránke kávy, ale po stránke celého gastra.

Košice určite treba navštíviť

„Určite,“ odpovedal Matúš Várady na otázku, či by ľuďom odporučil ísť do Košíc na gastroturistiku. „Máme strašne veľa fakt dobrých reštaurácií a máme krásne centrum. Hlavná ulica je krásna. Človek si vie vybrať. Horšie je to už s tou kávou…“

K tejto téme Matúš povedal, že Košice doplácajú na tradičný slovenský neduh: kaviarne si  nekúpia vlastné kávovary a mlynčeky, ale vezmú si ich od veľkých spoločností, ktorých kávu potom musia odoberať. A bohužiaľ to nie je kvalitná káva.

Zazmluvnené kávovary a mlynce ako košické zlo

„Košický problém je v tom, že veľa podnikov má zazmluvnené kávovary. A ak nemáš vlastný kávovar a vlastné mlynce, tak nemôžeš robiť veľa muziky,“ zdôraznil východniar aktuálne žijúci v Prahe. „Ja som do toho išiel radšej so starým repasovaným kávovarom, ale povedal som si, že ja budem rozhodovať o tom, akú kávu chcem. Nebude to tak, že mi niekto povie, aby som si vzal 30 kíl na mesiac a postupne mu budem splácať kávovar.“

Škoda len, že takto to nerobia viacerí. „Mnohé podniky si vo svojich začiatkoch neuvedomia, že ak by si kúpili akýkoľvek repasovaný kávovar, tak si môžu zohnať možno stokrát lepšiu kávu a za nižšiu cenu.“

Aj preto bohužiaľ v Košiciach stále prevládajú prepražené kávy ako Lavazza, Illy, Segafredo, Trieste a podobne. Keď bežní ľudia vidia tieto značky, majú pocit, že pijú kvalitu. Dolejú si mlieko a je to „pitné“, ibaže od výberovky je to na míle ďaleko. A bežným kávičkárom sa to vysvetľuje veľmi ťažko, pretože práve tieto horké nápoje pripomínajú to, čo majú v súvislosti s kávou zafixované.

Adamčík velebí Košice a odporúča návštevu

S Košicami má skúsenosti aj baristický šampión Mário Adamčík pochádzajúci od Topoľčian, ktorý metropolu východného Slovenska viackrát osobne navštívil. „Sám som Košice až do svojej prvej návštevy podceňoval,“ priznal. „O tomto meste som mal asi takú uzatvorenú a skeptickú mienku, ale keď som tam prišiel a kamaráti mi poukazovali mesto a všetky jeho zákutia, naozaj som ostal milo prekvapený. Určite všetkým odporúčam zájsť tam.“

Návštevníci tohto 250-tisícového mesta si môžu vybrať z niekoľkých kaviarní, pričom prím hrá práve BØLGE. Za návštevu stojí aj Nico Caffé, pričom pár slov padlo aj o podnikoch ako Moja malá Budapešť, Parazol, Boston Café či San Domenico caffé. Na týchto miestach by ste mali dostať kvalitnú výberovú kávu.

V BØLGE majú kávy z celého sveta

No a kto si chce kávu odniesť domov, mal by zájsť priamo do BØLGE. Tam majú k dispozícii vždy viacero kvalitných produktov.

„Ja si pražiarne vyberám buď na základe osobných vzťahov alebo sa inšpirujem rôznymi pražiarňami po Európe. To, čo v Košiciach doposiaľ ešte nebolo, zoberiem. Celkovo prevládajú pražiarne zo Škandinávie, z Nemecka, z Čiech, zo Slovenska, z Maďarska, dokonca zo Španielska. Pražiarne radi striedame a našim zákazníkom sa snažíme ukázať stále nové kávy,“ dodal Matúš Várady.

Celý rozhovor, v ktorom sa riešila kávová kultúra na východe Slovenska, ale padli slová aj o mnohých ďalších témach, nájdete na priloženom linku:

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: BolgeMário AdamčíkMatúš Váradypodcast o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Ľubomír Bobák a jeho kávový svet

Príbeh o vystúpení za bránku: Objavte nový kávový svet

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL