Exkluzívne

Kávová kultúra v Anglicku a na Slovensku: V čom sme lepší?

V Londýne už niekoľko rokov pôsobí slovenský barista Rastislav „Rasty“ Kasár. Na ostrovoch nazbieral cenné skúsenosti, spoznal tamojší kávový svet a kávovú kultúru. Ako by ju vedel porovnať s prostredím u nás na Slovensku? Dá sa to vôbec? Aká je kávová kultúra v Anglicku?

„Kávová kultúra je v Londýne veľmi rýchla,“ uviedol Rasťo v rozhovore pre Blog o káve. „Nové veci tu ľudia vymýšľajú relatívne rýchlo a ani sa tomu nemôžeme čudovať. Záujem zo strany baristov totiž rastie a hlavne rastú očakávania kaviarenských hostí. Myslím si, že niekedy to možno zachádza už aj za hranicu zdravého rozumu, o čom svedčí napríklad množstvo rastlinných mliek, ktoré je k dispozícii.“

Mlieko zo zemiakov a kávové subkultúry

Rodák z Banskej Bystrice má už dlho pocit, že ich je až príliš veľa. Napriek tomu však stále prichádzajú nové a nové varianty: „Keď mi nedávno obchoďák silou mocou pchal pod nos ‚mlieko‘ zo zemiakov, tak som mal dosť. To bola taká situácia na tvár v dlaniach. Ale aj taká je kávová kultúra v Anglicku.“

„Okrem toho musím povedať, že existujú aj akési subkultúry. V rámci nich existujú ľudia, ktorí pijú kávu kvôli pôžitku, užívajú si voľno a oddych. Na druhej strane však sú aj hostia, ktorých láka len fádna myšlienka kofeínu. Niekedy sa až obávam, či sa ním nepredávkujú,“ zasmial sa Rasťo Kasár, aby vzápätí pripomenul aj skupinu ľudí, ktorí nemajú prácu na plný úväzok a často sa realizujú v kaviarni za stolom: „Donesú si laptop a kúpia si jedno americano, aby ho potom pili aj niekoľko hodín. Majiteľov kaviarní i baristov privádzajú do úžasu a ukazujú svoju sebeckosť.“

Kaviareň má na Slovensku inú sociálnu funkciu

Najzaujímavejšie slová prišli až v ďalšej časti rozhovoru. Rasťo tvrdí, že v Anglicku a na Slovensku vnímame kaviareň a kaviarenské prostredie celkom inak.

„Na Slovensku má kaviareň inú sociálnu funkciu ako v Londýne, prípadne v Anglicku ako takom. Na Slovensku sa ľudia v kaviarni stretnú, pretože sa chcú porozprávať a vidieť s ľuďmi, na ktorých im záleží. V Londýne je to však akási neodmysliteľná súčasť dennodenného fungovania. Vidím to tak, že skôr by sa mali učiť oni od nás, ako my od nich. Aj keď po stránke samotnej prípravy kávy nás určite majú čomu priučiť. Veľa vecí už vymysleli a silní sú možno v kreativite a v prístupe ku káve.“

V iných veciach sme však ako Slováci vpredu. Podľa Rasťa Kasára sa vieme doslova „opíjať myšlienkou robenia dobrého servisu“. Pohostinnosť máme v krvi a aj vďaka nej dokážeme ponúknuť niečo navyše. „Ani nejde o to, či je to bar alebo kaviareň, ale ide o prístup a chuť starať sa o ľudí a ponúkať to najlepšie, čo máme k dispozícii. A podľa mňa je to fajn, pretože skutočne záleží práve na obsluhe, servise a na starostlivosti o hosťa.“

V čom kávová kultúra v Anglicku pokrivkáva?

Vzápätí sme sa opýtali na to, čo konkrétne je v Anglicku také zlé a v čom „ostrovania“ zaostávajú. „Ľudia tu v prevádzkach v podstate musia stáť v radoch. Aj mnoho kaviarní ponúkajúcich výberovú kávu neposkytuje tzv. table servis, čiže absentuje obsluha. Človek si vystojí rad, zaplatí za kávu a keď je pripravená, tak ju zamestnanci – nechcem použiť slovo obsluha – donesú na stôl.“

V niektorých prevádzkach je to dokonca tak, že zákazník musí chvíľu čakať. Kávu mu potom dajú na akejsi tácke a odnesie si ju k stolu. No a mnohokrát je tá kultúra zaužívaná tak, že keď si kávu a koláč odnesie na tácke, tak špinavý riad musí následne aj priniesť späť. To je pre bežného Slováka možno trochu zvláštne a možno aj nepochopiteľné,“ dodal Rasťo Kasár k téme kávová kultúra v Anglicku.

Rasťa môžete sledovať na Instagrame ako @kasar_rastislav.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close