Kávovary

Kávovar Lamka, patent brnenského kaviarnika Huberta Lamplotu

V Blogu o káve sme už písali o viacerých alternatívnych spôsoboch prípravy kávy či už cez french press, aeropress, prípadne chemex. Všetko sú to obľúbené a populárne nástroje modernej doby, ale počuli ste už o príprave kávy cez kávovar Lamka?

Ak nie, tak určite nie ste sami. Túto mašinku vynašiel legendárny brnenský kaviarnik Hubert Lamplota. Ten mal v spomínanom moravskom meste pražiareň a štyri obchody s kávou a čajom.

Všetky úspory išli do obchodu…

Narodil sa ešte v roku 1877 a svoj prvý obchod si otvoril v roku 1902. Ako píše idnes.cz, „do jeho kúpy a vybavenia investoval všetky svoje peniaze, takže na určitú dobu sa stal aj jeho domovom.“

Spomínaný zdroj informuje aj o tom, že Lamplota úspešne podnikal až do roku 1940. Vtedy mu „okupačná správa zakázala predaj praženej kávy a čoskoro musel zastaviť aj výrobu kávovaričov.“ Takže všetky kávovary Lamka, ktoré existujú, musia mať minimálne 80 rokov.

Lamplota mal obchod aj v Bratislave

Boli natoľko obľúbené a kvalitné, že sa uplatnili aj v Taliansku, Španielsku, Veľkej Británii a dokonca v USA. Nuž a Lamplota sa okrem Brna postupne presadil aj v Olomouci, Ostrave, Opave a dokonca aj u nás na Slovensku. Konkrétne v Bratislave, kde mal takisto vlastný obchod s kávou.

Jeho osud je pomerne smutný a dopadol podobne, ako mnohí ďalší podnikatelia z medzivojnového obdobia. Napriek nepriazni sa však nevzdal a podnikal aj po roku 1940. Postupne však začalo nastupovať znárodňovanie majetku, voči ktorému už nemal šancu.

Znárodnenie majetku a strata všetkého

„Znárodneniu svojej firmy sa najprv snažil zabrániť právnou cestou, ale okrem obytného domu na Křenovej ulici mu nakoniec všetko vzali,“ povedala kurátorka jeho brnenskej výstavy Nadežda Urbánková ešte v roku 2017. „V tej dobe (rok 1948, pozn. autora) už mal viac ako 70 rokov, tak sa vrátil do rodných Letovic a žil v domčeku pri kúpalisku.“

Na kávu musel postupom času definitívne zabudnúť, živil sa už len ako malý hospodár. Choval sliepky a králiky, pestoval zemiaky, repu a svoje milované ruže. Zomrel vo veku 81 rokov, keď podľahol rakovine hrubého čreva.

Kávovar Lamka prežil desaťročia

Spomienkou na tohto legendárneho obchodníka je reštaurácia Lamplota, ktorá sa nachádza oproti hlavnej brnenskej vlakovej stanici. A nielen tá, pretože napriek mnohým rokom, ktoré od tej doby uplynuli, sa v niektorých domácnostiach ešte stále nájde kávovar Lamka.

Nasledujúce fotky aj s uverejneným textom nám prišli od rodiny Kaiferovcov z Košíc:

„Posielame vám túto našu storočnú mašinu na filtrovanú kávu – kávovar Lamka. Spodná nádoba má dva obaly; vo vonkajšom je voda, ktorá sa na sporáku klasicky zohreje. Keď zovrie, začne pískať. Na samotné varenie kávy, ktorá sa vyextrahuje do vnútorného obalu, nemá vplyv, len pomáha udržiavať jej teplotu a neskôr ju prípadne ohrievať. Do vrchnej nádoby dávame filter naplnený mletou kávou, aj keď za starých čias vraj takéto filtre neboli a ak sa nejaké používali, tak len látkové. Filter sa prikryje špeciálnym sitkom, ktoré slúži na to, aby voda cez kávu pretekala o niečo pomalšie. Treba ju nalievať citlivo a po chvíli sa nám do vnútornej časti spodnej nádoby prefiltruje hotová káva. Celkovo je to veľmi príjemný zážitok.“

kávovar Lamka
Do hornej časti kávovaru Lamka treba vložiť filter s mletou kávou.
kávovar Lamka od Huberta Lamplotu
Následne sa filter prikryje takýmto „sitkom“.
kávovar Lamka, Hubert Lamplota
Keď je sitko na mieste, do kávovaru sa opatrne naleje horúca voda. Tá cez mletú kávu pretečie do vnútornej časti spodnej nádoby a je hotovo.

Mimochodom, na sociálnej sieti Twitter sa nachádza takéto video z prípravy kávy v kávovare Lamka v jednej z brnenských kaviarní…

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close