Kávové ľadové kocky: Ako s ich pomocou urobiť chutný drink?
V redakcii Blogu o káve sa chceme intenzívnejšie venovať všemožným kávovým trendom. Testujeme, či skutočne fungujú a či sa oplatí ich naozaj skúšať. V predošlých článkoch sme ochutnávali filter pripravený či už s pridaním pomarančovej kôry, alebo aj celého krúžku limetky. Tentokrát do samotnej kávy nebudeme pridávať nič, práve naopak, kávu pridáme do jedného konkrétneho nápoja. Respektíve kávové ľadové kocky. Vitajte pri ďalšej časti série Kávové trendy sociálnych sietí.
INŠPIRÁCIA
Určite sa viacerým z vás na nástenke instagramu/tiktoku objavili videá, v ktorých pripravenú kávu (nápoj) nalejú do formičiek na ľad, následne nechajú zamraziť a zamrznuté kávové (ľadové) kocky pridávajú napríklad do mlieka. Týmto typom videí sme sa nechali inšpirovať aj my.
PRÍPRAVA KONCENTRÁTU
Pri premýšľaní nad tým, ako by sme tento “experiment” mohli zreprodukovať, sme sa najskôr museli rozhodnúť, ako si kávu pripravíme. Z nášho pohľadu je najlepšie pripravovať kávový koncentrát prostredníctvom Aeropressu, ale kávu sme si najskôr preverili cez dripper Origami.
Rozhodli sme sa, že použijeme kávu Kenya Endebess zo slovenskej pražiarne Barista Coffee Roasters, ktorá nám veľmi chutila.
Náš tip: kávy z pražiarne Barista Coffee Roasters si s kódom BLOGOKAVE10 zakúpite výhodnejšie.
Na základe pôvodne pripravenej filtrovanej kávy (cez Origami) sme predpokladali, že koncentrát bude acidný a ovocný. Pre Origami sme sa rozhodli z dôvodu, že kávy pripravené skrze tento dripper sú vo výsledku sladšie a vybalansované. Práve toto sme chceli dosiahnuť. Vo filtrovanej káve sme našli tóny brusnicového džemu a šťavnatého bobuľového ovocia.
Vďaka Origami sme pochopili, ako káva chutí na klasickom filtri a vedeli sme, aké chute potrebujeme vytiahnuť v koncentráte. Ten sa už najlepšie pripravuje pomocou Aeropressu za použitia obrátenej metódy. Tá umožňuje absolútnu kontrolu nad časom extrakcie. Cez Origami sme teda pochopili chuťový potenciál danej kávy a následne sme s ňou pracovali za pomoci Aeropressu.
OBRÁTENÝ FILTER TONIC
No dobre, kávové ľadové kocky. Ale čo s nimi? Túto otázku sme si kládli spočiatku aj my. Čo s nimi spravíme? Dáme ich do mlieka? Alebo ich použijeme ako ľadovú zložku pri príprave filtra na ľade? Napokon pri pití filtra z tejto vynikajúcej Kenye nám docvaklo, v akom nápoji skutočne vynikne potenciál kávy. A preto sme sa rozhodli pripraviť drink (nami) zvaný Obrátený filter tonic.
ČO JE OBRÁTENÝ FILTER TONIC?
Nejde o nič komplikované, skutočne. Je to len istá obmena už klasického espresso tonicu. Kým v espresso tonicu sa na čo najviac schladený tonic s ľadom pomaly nalieva horúce espresso, v našom drinku to je všetko naopak. Do tonicu s izbovou teplotou sme pridali vopred pripravené ľadové kocky kávového koncentrátu. Čiže sme vlastne zamrazenú kávu zaliali tonicom s izbovou teplotou.
AKÁ JE ZA TÝM LOGIKA?
Možno sa pýtate, načo je tento recept dobrý, ak existuje klasický espresso tonic, poprípade cold brew tonic. Pri klasickom espresso tonicu je problém práve ľad. Espresso tonic je najlepší práve v momente, kedy je pripravený a postupnom času stráca na sile a výraznosti z dôvodu riedenia drinku ľadom, ktorý má celý nápoj schladiť. To znamená, že samotný nápoj stráca na chuti a stále chutí nariedenejšie a nariedenejšie.
Toto sme však pri našom drinku eliminovali. Keďže nepridávame len ľadové kocky z vody, ale kávu vo forme ľadových kociek. Ich rozpúšťaním sa drink neriedi a nevzniká vodnatá tekutina. Postupne sa uvoľňuje kávová chuť do drinku, a tým sa mení chuť samotného drinku. Podobne ako pri filtrovanej káve a jej chladnutí. Spočiatku je viac cítiť chuť tonicu, čo sa však postupne mení a objavuje sa chuť kávy. Je len na vás, či chcete drink piť s úplne rozpustenou kávovou ľadovou kockou, alebo ho budete piť postupne a všímať si, ako sa chute menia.
AKO PRIPRAVIŤ KONCENTRÁT?
Koncentrát je koncentrátom práve z dôvodu, že zvyčajný pomer používaný pri príprave filtrovanej kávy (najčastejšie 1:16-1:15) je zmenšený na cca 1:10 (pomer voda : namletá káva). V takomto pomere najviac vystúpila do popredia ovocnosť a acidita, pričom akákoľvek horkosť alebo trpkosť bola úplne potlačená.
Koncentrát sme pripravili prostredníctvom Aeropressu, konkrétne obrátenej metódy. Použili sme 20 gramov kávy – premytej Kenye od Barista Coffee Roasters. Kávu sme namleli jemnejšie, 17 klikov na Comandante. Prvý nálev – blooming – pozostával z rýchleho naliatia 40 g vody s teplotou 94 stupňov Celzia. Po uplynutí 40 sekúnd sme naliali zvyšný objem vody, čo predstavuje v našom prípade 160 ml. Následne sme kávu zamiešali a počkali do 2:30, kedy sme Aeropress otočili a pretlačili do 3:00 min.
Keď káva vychladla na izbovú teplotu, jednoducho sme ju preliali do formičky na ľad a nechali v mrazničke cez noc. A to je všetko. Jednoduché, však?
KOMPLETNÝ RECEPT
Kávový koncentrát – Inverted Aeropress
20g kávy
voda – 94°C
- Prvý nálev – Blooming: 0:00 – 0:40 – 40 g vody
- Druhý nálev: 0:40 – 1:00 – 160 g vody
- Zamiešajte kávu lyžičkou/miešadlom
- 2:00 nasaďte na Aeropress sitko a otočte ho
- 2:30 – 3:00 pretlačte Aeropress
Kávové ľadové kocky – Kávový koncentrát nalejte do formičiek na ľad a nechajte stuhnúť v mrazničke ideálne cez noc.
Obrátený filter tonic –
- Vyberte si ľadové kávové kocky z mrazničky.
- Do pohára si dajte cca 80 gramov kávových ľadových kociek.
- Následne zalejte kocky tonicom* s izbovou teplotou. Použite cca 100 – 200 ml tonicu.
- Ako garnish môžete použiť plátok citrusu; my sme použili pomaranč.
- Máte hotovo a užívajte si osviežujúci drink. 🙂
*My sme použili ružový tonic, avšak nie je to nutné. Môžete použiť akýkoľvek tonic, rovnako ako aj akýkoľvek garnish. Záleží to len na vašich preferenciách.
ZÁVER
Keď sme s Filipom vyskúšali obrátený filter tonic, pohádali sme sa, kto z nás ho vypije. Natoľko nám chutil. Káva sa v drinku postupne objavuje a hrá sa s vašimi chuťovými bunkami. Nehrozí žiadne rozriedenie vodou, a preto si tento drink môžete vychutnávať dlhšie. Jednoducho win-win. Určite odporúčame drink vyskúšať, odfotiť a označiť naše instagramové účty @gabrielaa.d @chlorofilip @ladislavkiraly alebo @blogokave.