nedeľa, 16 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Kávové trendy sociálnych sietí

Kávové ľadové kocky: Ako s ich pomocou urobiť chutný drink?

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
25. júla 2023
kávové ľadové kocky - drink s kávou Kenya Endebess od Barista Coffee Roasters - obrátený filter tonic
Share on FacebookShare on Twitter

V redakcii Blogu o káve sa chceme intenzívnejšie venovať všemožným kávovým trendom. Testujeme, či skutočne fungujú a či sa oplatí ich naozaj skúšať. V predošlých článkoch sme ochutnávali filter pripravený či už s pridaním pomarančovej kôry, alebo aj celého krúžku limetky. Tentokrát do samotnej kávy nebudeme pridávať nič, práve naopak, kávu pridáme do jedného konkrétneho nápoja. Respektíve kávové ľadové kocky. Vitajte pri ďalšej časti série Kávové trendy sociálnych sietí. 

INŠPIRÁCIA 

Určite sa viacerým z vás na nástenke instagramu/tiktoku objavili videá, v ktorých pripravenú kávu (nápoj) nalejú do formičiek na ľad, následne nechajú zamraziť a zamrznuté kávové (ľadové) kocky pridávajú napríklad do mlieka. Týmto typom videí sme sa nechali inšpirovať aj my. 

@pepper.ph

Here’s a life hack: elevate your iced coffee by making coffee ice cubes with NESCAFÉ Gold! Its bold yet distinctly smooth taste will surely intensify your drink as the cubes melt. #ad #sponsored #NESCAFÉGold #DiscovertheDifference #MakeYourMomentMatter #asmr #homecafe #kapetayoph #asmr #fyp #foryoupage #coffeetiktok #barista

♬ original sound – Pepper PH – Pepper PH

PRÍPRAVA KONCENTRÁTU

Pri premýšľaní nad tým, ako by sme tento “experiment” mohli zreprodukovať, sme sa najskôr museli rozhodnúť, ako si kávu pripravíme. Z nášho pohľadu je najlepšie pripravovať kávový koncentrát prostredníctvom Aeropressu, ale kávu sme si najskôr preverili cez dripper Origami.

Rozhodli sme sa, že použijeme kávu Kenya Endebess zo slovenskej pražiarne Barista Coffee Roasters, ktorá nám veľmi chutila.

Náš tip: kávy z pražiarne Barista Coffee Roasters si s kódom BLOGOKAVE10 zakúpite výhodnejšie.

Kenya Endebess od Barista Coffee Roasters - príprava filtrovanej kávy

Na základe pôvodne pripravenej filtrovanej kávy (cez Origami) sme predpokladali, že koncentrát bude acidný a ovocný. Pre Origami sme sa rozhodli z dôvodu, že kávy pripravené skrze tento dripper sú vo výsledku sladšie a vybalansované. Práve toto sme chceli dosiahnuť. Vo filtrovanej káve sme našli tóny brusnicového džemu a šťavnatého bobuľového ovocia. 

Barista Coffee Roasters - Kenya Endebess

Vďaka Origami sme pochopili, ako káva chutí na klasickom filtri a vedeli sme, aké chute potrebujeme vytiahnuť v koncentráte. Ten sa už najlepšie pripravuje pomocou Aeropressu za použitia obrátenej metódy. Tá umožňuje absolútnu kontrolu nad časom extrakcie. Cez Origami sme teda pochopili chuťový potenciál danej kávy a následne sme s ňou pracovali za pomoci Aeropressu.

Kenya Endebess - Barista Coffee Roasters - filtrovaná káva

OBRÁTENÝ FILTER TONIC

No dobre, kávové ľadové kocky. Ale čo s nimi? Túto otázku sme si kládli spočiatku aj my. Čo s nimi spravíme? Dáme ich do mlieka? Alebo ich použijeme ako ľadovú zložku pri príprave filtra na ľade? Napokon pri pití filtra z tejto vynikajúcej Kenye nám docvaklo, v akom nápoji skutočne vynikne potenciál kávy. A preto sme sa rozhodli pripraviť drink (nami) zvaný Obrátený filter tonic. 

ČO JE OBRÁTENÝ FILTER TONIC?

Nejde o nič komplikované, skutočne. Je to len istá obmena už klasického espresso tonicu. Kým v espresso tonicu sa na čo najviac schladený tonic s ľadom pomaly nalieva horúce espresso, v našom drinku to je všetko naopak. Do tonicu s izbovou teplotou sme pridali vopred pripravené ľadové kocky kávového koncentrátu. Čiže sme vlastne zamrazenú  kávu zaliali tonicom s izbovou teplotou. 

AKÁ JE ZA TÝM LOGIKA?

Možno sa pýtate, načo je tento recept dobrý, ak existuje klasický espresso tonic, poprípade cold brew tonic. Pri klasickom espresso tonicu je problém práve ľad. Espresso tonic je najlepší práve v momente, kedy je pripravený a postupnom času stráca na sile a výraznosti z dôvodu riedenia drinku ľadom, ktorý má celý nápoj schladiť. To znamená, že samotný nápoj stráca na chuti a stále chutí nariedenejšie a nariedenejšie. 

Toto sme však pri našom drinku eliminovali. Keďže nepridávame len ľadové kocky z vody, ale kávu vo forme ľadových kociek. Ich rozpúšťaním sa drink neriedi a nevzniká vodnatá tekutina. Postupne sa uvoľňuje kávová chuť do drinku, a tým sa mení chuť samotného drinku. Podobne ako pri filtrovanej káve a jej chladnutí. Spočiatku je viac cítiť chuť tonicu, čo sa však postupne mení a objavuje sa chuť kávy. Je len na vás, či chcete drink piť s úplne rozpustenou kávovou ľadovou kockou, alebo ho budete piť postupne a všímať si, ako sa chute menia. 

AKO PRIPRAVIŤ KONCENTRÁT?

Koncentrát je koncentrátom práve z dôvodu, že zvyčajný pomer používaný pri príprave filtrovanej kávy (najčastejšie 1:16-1:15) je zmenšený na cca 1:10 (pomer voda : namletá káva). V takomto pomere najviac vystúpila do popredia ovocnosť a acidita, pričom akákoľvek horkosť alebo trpkosť bola úplne potlačená. 

Kenya Endebess od Barista Coffee Roasters

Koncentrát sme pripravili prostredníctvom Aeropressu, konkrétne obrátenej metódy. Použili sme 20 gramov kávy – premytej Kenye od Barista Coffee Roasters. Kávu sme namleli jemnejšie, 17 klikov na Comandante. Prvý nálev – blooming – pozostával z rýchleho naliatia 40 g vody s teplotou 94 stupňov Celzia. Po uplynutí 40 sekúnd sme naliali zvyšný objem vody, čo predstavuje v našom prípade 160 ml. Následne sme kávu zamiešali a počkali do 2:30, kedy sme Aeropress otočili a pretlačili do 3:00 min. 

Kenya Endebess od Barista Coffee Roasters - obrátený aeropress

Keď káva vychladla na izbovú teplotu, jednoducho sme ju preliali do formičky na ľad a nechali v mrazničke cez noc. A to je všetko. Jednoduché, však?

kávové ľadové kocky

KOMPLETNÝ RECEPT

Kávový koncentrát – Inverted Aeropress

20g kávy
voda – 94°C 

  1. Prvý nálev – Blooming: 0:00 – 0:40 – 40 g vody
  2. Druhý nálev: 0:40 – 1:00 – 160 g vody
  3. Zamiešajte kávu lyžičkou/miešadlom 
  4. 2:00 nasaďte na Aeropress sitko a otočte ho
  5. 2:30 – 3:00 pretlačte Aeropress 

Kávové ľadové kocky – Kávový koncentrát nalejte do formičiek na ľad a nechajte stuhnúť v mrazničke ideálne cez noc. 

kávové ľadové kocky z kávy Kenya Endebess od Barista Coffee Roasters

Obrátený filter tonic – 

  1. Vyberte si ľadové kávové kocky z mrazničky. 
  2. Do pohára si dajte cca 80 gramov kávových ľadových kociek. 
  3. Následne zalejte kocky tonicom* s izbovou teplotou. Použite cca 100 – 200 ml tonicu.
  4. Ako garnish môžete použiť plátok citrusu; my sme použili pomaranč.
  5. Máte hotovo a užívajte si osviežujúci drink. 🙂 

*My sme použili ružový tonic, avšak nie je to nutné. Môžete použiť akýkoľvek tonic, rovnako ako aj akýkoľvek garnish. Záleží to len na vašich preferenciách. 

obrátený filter tonic - drink z kávových ľadových kociek

ZÁVER

Keď sme s Filipom vyskúšali obrátený filter tonic, pohádali sme sa, kto z nás ho vypije. Natoľko nám chutil. Káva sa v drinku postupne objavuje a hrá sa s vašimi chuťovými bunkami. Nehrozí žiadne rozriedenie vodou, a preto si tento drink môžete vychutnávať dlhšie. Jednoducho win-win. Určite odporúčame drink vyskúšať, odfotiť a označiť naše instagramové účty @gabrielaa.d @chlorofilip @ladislavkiraly alebo @blogokave.

drink z kávových ľadových kociek - obrátený filter tonic
0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: kávové trendy
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
degustačný set Kávoholik

Degustačný set Kávoholik: Desať nebezpečne dobrých vzoriek

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Costa Rica Corazon de Jesus od Coffeeinu

Costa Rica Corazon de Jesus: Bomba od Coffeeinu, ktorá vybuchla na sociálnych sieťach

12. novembra 2025
Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee instantná káva jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL