streda, 19 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Kávové trendy 2020: Hubové latté či karfiolová káva

Ladislav Király Od Ladislav Király
28. februára 2020
Čo čaká svet kávy v roku 2020?

Kávové trendy pre rok 2020: Uvažovali ste niekedy nad tým, čo také by mohlo byť "in"?

Share on FacebookShare on Twitter

Kávová kultúra sa neprestajne vyvíja a na scénu prichádzajú nové a nové vecičky, ktoré by správni hipstri – a pochopiteľne nielen oni – nemali nechať nepovšimnuté. V živote človeka je to už raz tak: ak by sme pri niečom ostali dlhodobo, pravdepodobne by nás to začalo nudiť a zunovalo by sa nám to. Aj preto je dôležité postupne si veci upravovať, vylepšovať, zdokonaľovať, respektíve ich obmieňať.

Renomovaný magazín GQ si v tejto súvislosti posvietil na kávové trendy pre rok 2020. Porozprával sa s kávovým a nápojovým inovačným špecialistom Sebastianom Shearmanom, ktorý prezradil, čo také by malo byť in.

„Káva sa mení v mnohých smeroch,“ uviedol Shearman. „V roku 2020 budeme svedkami nárastu počtu uvedomelých kávičkárov, pričom milovníci tohto nápoja budú chcieť vedieť viac o tom, odkiaľ pochádzajú zrná, aká je krajina pôvodu a ako sa z nej káva dostala až k nim.“

Potrebu kávového nakopnutia by malo pociťovať čoraz viac a viac ľudí, pričom okrem počtu vypitých káv by sme mali byť svedkami nárastu popularity netradičných ingrediencií. Prinášame vám päť vecí, na ktoré by sme si v roku 2020 mali dať pozor.

ALTERNATÍVNE MLIEKA

Kedysi to bolo len o klasike; ak niekomu obyčajná čistá káva nerezala, „vylepšil“ ju cukrom, prípadne mliekom. „Od roku 2014 sme však boli svedkami rýchleho a pravidelného rastu spotreby alternatívnych mliek,“ povedal odborník. „V roku 2019 bolo medzi týmito alternatívami na prvom mieste s 55-percentným podielom mandľové mlieko,“

Okrem toho by sme vraj mali venovať pozornosť ovsenému mlieku, ktoré sa veľmi dobre hodí ku káve stredného stupňa praženia.

CASCAROVÉ TONIKÁ

Cascara, teda šupka, ktorá obaľuje kávové zrno, je zväčša odpadovým produktom, čo je však škoda. Má svojskú chuť, obsahuje kofeín, viacero vitamínov i antioxidantov.

„Cascara obsahuje zaujímavé arómy fermentovaného ovocia či tabaku,“ skonštatoval Shearman pripomínajúc, že pri spracovávaní kávy vzniká obrovské množstvo cascarového odpadu. „Existuje však aj alternatíva, ako spracovať niečo, čo by inak mierilo na skládky. Keď cascaru zalejeme ako čaj, má veľmi sladkú ovocnú chuť. Je to niečo celkom iné, ako espresso, ale aj tak dodá veľmi príjemné kofeínové nakopnutie.“

HUBOVÉ LATTÉ

Jednou z noviniek majú byť aj všetky možné ingrediencie: „Verte či nie, rastie popularita hubových latté, ktoré generujú vážny záujem hlavne vo wellness svete. Po predstavení maslovej či brokolicovej kávy sa opäť ukazuje, že priemysel pokračuje v koncentrovaní sa na netradičné ingrediencie.“

ZÁUJEM O VÝBER A KVALITU

„Vďaka nárastu povedomia o káve prichádza možnosť výberu aj zo strany maloobchodov,“ vyjadril sa kávový špecialista. „Mať na výber rôzne kávové možnosti nie je nič nové (spomenul niekto Starbucks?), avšak výrazne rastie a vyvíja sa aj záujem zákazníka o kvalitu a o lepšie finálne spracovanie v kávovare.“

KARFIOLOVÁ KÁVA

Táto zelenina sa nikdy netešila mimoriadnej popularite, avšak vraj ju čaká obrodenie, ktoré už do istej miery aj zažíva, čoho príkladom je napríklad karfiolová ryža. Ale aj karfiolová káva. „Pripravuje sa z približne siedmich gramov karfiolového prášku (vysušeného a zomletého karfiolu) a podľa niektorých správ je už jedna šálka ekvivalentom potrebnej dennej dávky zeleniny,“ dodal Sebastian Shearman.

„Brokolicové latté sa postaralo o skvelý príbeh a prilákalo pozornosť na to, čo všetko je možné,“ povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Fresh Select John Said. „Karfiolová káva má podľa mňa krémovejšie vlastnosti. Káve tak trochu uberie horkosť a na druhej strane pocítite, že konzumujete karfiol, teda zeleninu.“

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: kávové trendyzaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Kávové predplatné, vernostný kávový program

Zaplatíte 9 dolárov a kávu máte celý mesiac zadarmo: Panera Bread

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café bezkofeínová káva cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL