Kávový drink Babie leto: Casa del Caffé vs. Vlčie sirupy
Nastáva ten čas roka, kedy sa pomaly prebúdzame z letného cold brew opojenia a začíname špekulovať, aký kávový drink by mohol byť hitom tejto jesene. Pomaly na nás začne všade vyskakovať veľkými písmenami napísané PUMPKIN SPICE… Stop! Nie, o ňom tento článok nebude. Dali sme si predsavzatie, aby sme boli dlhodobo kreatívnejší, netradičnejší a aby sme sa pokúsili objavovať nové chute a chuťové kombinácie. Máme pre vás drink Babie leto.
Vonku to stále nevyzerá mrazivo ani sychravo, čo vytvára ideálne podmienky na to, aby sme spotrebovali všetok zvyšný ľad z mrazničky a naliali naň explóziu jesenných chutí. Tú sme si pripravili v spolupráci s pražiarňou Casa del Caffé a výrobcami domácich sirupov Vlčie sirupy. Spolu nasajeme atmosféru slnečnej jesene podčiarknutú sezónnym ovocím.
Čo potrebujete na Babie leto?
Drink sme postavili na korenistých chutiach doplnených o sladké jablko a orieškové tóny kávy. Príprava nie je náročná a realizovať ju môžete aj doma. Potrebovať budete sirup Škorica & Kurkuma od Vlčích sirupov, čo sa týka kávy, zvolili sme Sumatru Mandheling z pražiarne Casa del Caffé a jablko sme pridali vo forme 100% jablkového džúsu jemne rozriedeného sódou. Babie leto zvykne byť teplé a preto sme stavili na prípravu drinku v ľadovej verzii. Poslednou surovinou, ktorú teda budete potrebovať, je ľad.
Sirup Škorica & Kurkuma od Vlčie Sirupy
Z portfólia Vlčích sirupov sme tentoraz stavili na sirup Škorica & Kurkuma. Škorica a jej vôňa neodmysliteľne patria k jesenným a zimným mesiacom. Korenisté tóny a sladkosť sirupu zároveň výborne dopĺňajú čokoládovo-orieškové chute espressa. Spolu s jablkovým džúsom, ktorý tvorí ovocnú zložku drinku, vytvárajú sezónny feeling. Napriek výraznej chuti kávy sa sirup v nápoji nestratí. Aj menšie množstvo sirupu stačí na to, aby bol drink výrazne škoricový. Preto si radšej dajte pozor, aby ste to so sirupom neprehnali.
Káva Sumatra Mandheling od Casa del Caffé
Akú kávu zvoliť k nápoju, ktorého základnými chuťovými zložkami sú jablko a škorica? Nechceme, aby sa chute kávy v drinku stratili, preto ich budeme potrebovať v čo najintenzívnejšej a najkoncentrovanejšej forme – vo forme espressa. Zhodli sme sa na tom, že tentoraz nepôjdeme do svetlého praženia a ovocnej kávy, ktorá by k drinku nepasovala. Do konceptu nám najlepšie zapadla sladká, čokoladovo-oriešková káva s jemnou korenistosťou.
Tento identikit do bodky splnila Sumatra Mandheling z bratislavskej pražiarne Casa del Caffé. Espresso zo Sumatry ponúka tonu sladkosti a hravé korenisté tóny, ktoré skvelo naskočia na jablkovo-škoricové vlny Babieho leta. Vďaka oldschoolovejšiemu praženiu je Sumatra dostatočne plná a chuťovo výrazná na to, aby ju ostatné chute neprehlušili.
Vo výsledku je už len na vás, aké množstvo kávy v Babom lete použijete. My sme stavili na single shot espressa zmiešaného s 50 ml džúsu, 50 ml sódy a 7,5 ml sirupu. Keď sa vám zažiada viac kávovej chuti, nebojte sa naliať do nápoja celý doubleshot. Keď jej chcete naopak menej, použite viac sódy, džúsu a sirupu. Nám sa najkrajší chuťový balans darilo dosahovať pri objemoch spomenutých v recepte na konci článku.
Jablkový džús
Možno si poviete, že jablkový džús a káva predsa nejdú dokopy. Rovnako reagovali aj naši kolegovia, ktorým sme drink predstavili, avšak po ochutnaní názor zmenili. Celý drink sme sa snažili ladiť do letno-jesenných tónov. Práve preto sme sa rozhodli siahnuť po jablkovom džúse. Jablko ako sezónne ovocie výborne podčiarklo už načrtnutý “vibe” celého drinku. Jablkový džús drinku zároveň dodáva potrebnú aciditu, ovocnosť, ľahkosť a sviežosť.
Jablkový džús sme sa však rozhodli doplniť 50 mililitrami sódy. Urobili sme tak najmä z dôvodu, že štruktúra drinku sa pridaním sódy zmenila a vo výsledku vytvorila dojem nealkoholického cideru či nápoja Apfelschorle. Zaujímavá štruktúra drinku sa zahrá s vašimi chuťovým bunkami a navodí neobvyklý mouhtfeel. Textúra drinku sa tým stáva vábivejšou, ako pri použití nesýtenej vody. Sóda okrem toho vytvára priestor pre dosladenie nápoja sirupom. Bez nej by bol drink po pridaní sirupu príliš sladký.
Recept na prípravu drinku Babie leto
7,5 ml sirupu Škorica & Kurkuma od Vlčie Sirupy
20 ml espressa – v našom prípade single shot zo Sumatry Mandheling z pražiarne Casa del Caffé
50 ml jablkového džúsu
50 ml sódy
ľad
garnish: badián
Postup prípravy:
- Do pohára si dajte niekoľko kociek ľadu.
- Na ľad nalejte džús a sódu.
- Do pohára nalejte škoricovo-kurkumový sirup.
- Vopred pripravené espresso pomaly nalejte na ľad tak, aby sa v drinku vytvorili oddelené vrstvy.
Voliteľné: Drink môžeme ozdobiť napríklad badiánom, ktorý jemne položíme na vrch ľadu.