utorok, 18 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Kávové drinky s Vlčie sirupy

Kávový drink Babie leto: Casa del Caffé vs. Vlčie sirupy

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
12. septembra 2023
Babie leto - Vlčie sirupy a Casa del Caffé
Share on FacebookShare on Twitter

Nastáva ten čas roka, kedy sa pomaly prebúdzame z letného cold brew opojenia a začíname špekulovať, aký kávový drink by mohol byť hitom tejto jesene. Pomaly na nás začne všade vyskakovať veľkými písmenami napísané PUMPKIN SPICE… Stop! Nie, o ňom tento článok nebude. Dali sme si predsavzatie, aby sme boli dlhodobo kreatívnejší, netradičnejší a aby sme sa pokúsili objavovať nové chute a chuťové kombinácie. Máme pre vás drink Babie leto.

Vonku to stále nevyzerá mrazivo ani sychravo, čo vytvára ideálne podmienky na to, aby sme spotrebovali všetok zvyšný ľad z mrazničky a naliali naň explóziu jesenných chutí. Tú sme si pripravili v spolupráci s pražiarňou Casa del Caffé a výrobcami domácich sirupov Vlčie sirupy. Spolu nasajeme atmosféru slnečnej jesene podčiarknutú sezónnym ovocím.

Babie leto - kávový drink

Čo potrebujete na Babie leto? 

Drink sme postavili na korenistých chutiach doplnených o sladké jablko a orieškové tóny kávy. Príprava nie je náročná a realizovať ju môžete aj doma. Potrebovať budete sirup Škorica & Kurkuma od Vlčích sirupov, čo sa týka kávy, zvolili sme Sumatru Mandheling z pražiarne Casa del Caffé a jablko sme pridali vo forme 100% jablkového džúsu jemne rozriedeného sódou. Babie leto zvykne byť teplé a preto sme stavili na prípravu drinku v ľadovej verzii. Poslednou surovinou, ktorú teda budete potrebovať, je ľad.

Sirup Škorica & Kurkuma od Vlčie Sirupy

Z portfólia Vlčích sirupov sme tentoraz stavili na sirup Škorica & Kurkuma. Škorica a jej vôňa neodmysliteľne patria k jesenným a zimným mesiacom. Korenisté tóny a sladkosť sirupu zároveň výborne dopĺňajú čokoládovo-orieškové chute espressa. Spolu s jablkovým džúsom, ktorý tvorí ovocnú zložku drinku, vytvárajú sezónny feeling. Napriek výraznej chuti kávy sa sirup v nápoji nestratí. Aj menšie množstvo sirupu stačí na to, aby bol drink výrazne škoricový. Preto si radšej dajte pozor, aby ste to so sirupom neprehnali. 

Vlčie sirupy Škorica & Kurkuma

Káva Sumatra Mandheling od Casa del Caffé

Akú kávu zvoliť k nápoju, ktorého základnými chuťovými zložkami sú jablko a škorica? Nechceme, aby sa chute kávy v drinku stratili, preto ich budeme potrebovať v čo najintenzívnejšej a najkoncentrovanejšej forme – vo forme espressa. Zhodli sme sa na tom, že tentoraz nepôjdeme do svetlého praženia a ovocnej kávy, ktorá by k drinku nepasovala. Do konceptu nám najlepšie zapadla sladká, čokoladovo-oriešková káva s jemnou korenistosťou. 

Tento identikit do bodky splnila Sumatra Mandheling z bratislavskej pražiarne Casa del Caffé. Espresso zo Sumatry ponúka tonu sladkosti a hravé korenisté tóny, ktoré skvelo naskočia na jablkovo-škoricové vlny Babieho leta. Vďaka oldschoolovejšiemu praženiu je Sumatra dostatočne plná a chuťovo výrazná na to, aby ju ostatné chute neprehlušili. 

Vo výsledku je už len na vás, aké množstvo kávy v Babom lete použijete. My sme stavili na single shot espressa zmiešaného s 50 ml džúsu, 50 ml sódy a 7,5 ml sirupu. Keď sa vám zažiada viac kávovej chuti, nebojte sa naliať do nápoja celý doubleshot. Keď jej chcete naopak menej, použite viac sódy, džúsu a sirupu. Nám sa najkrajší chuťový balans darilo dosahovať pri objemoch spomenutých v recepte na konci článku.

Casa del Caffé Sumatra Mandheling

Jablkový džús 

Možno si poviete, že jablkový džús a káva predsa nejdú dokopy. Rovnako reagovali aj naši kolegovia, ktorým sme drink predstavili, avšak po ochutnaní názor zmenili. Celý drink sme sa snažili ladiť do letno-jesenných tónov. Práve preto sme sa rozhodli siahnuť po jablkovom džúse. Jablko ako sezónne ovocie výborne podčiarklo už načrtnutý “vibe” celého drinku. Jablkový džús drinku zároveň dodáva potrebnú aciditu, ovocnosť, ľahkosť a sviežosť. 

Jablkový džús sme sa však rozhodli doplniť 50 mililitrami sódy. Urobili sme tak najmä z dôvodu, že štruktúra drinku sa pridaním sódy zmenila a vo výsledku vytvorila dojem nealkoholického cideru či nápoja Apfelschorle. Zaujímavá štruktúra drinku sa zahrá s vašimi chuťovým bunkami a navodí neobvyklý mouhtfeel. Textúra drinku sa tým stáva vábivejšou, ako pri použití nesýtenej vody. Sóda okrem toho vytvára priestor pre dosladenie nápoja sirupom. Bez nej by bol drink po pridaní sirupu príliš sladký.

Vlčie sirupy Škorica & Kurkuma Casa del Caffé Sumatra Mandheling - Babie leto

Recept na prípravu drinku Babie leto

7,5 ml sirupu Škorica & Kurkuma od Vlčie Sirupy

20 ml espressa – v našom prípade single shot zo Sumatry Mandheling z pražiarne Casa del Caffé

50 ml jablkového džúsu

50 ml sódy

ľad

garnish: badián

Postup prípravy:

  1. Do pohára si dajte niekoľko kociek ľadu.
  2. Na ľad nalejte džús a sódu. 
  3. Do pohára nalejte škoricovo-kurkumový sirup.
  4. Vopred pripravené espresso pomaly nalejte na ľad tak, aby sa v drinku vytvorili oddelené vrstvy.

Voliteľné: Drink môžeme ozdobiť napríklad badiánom, ktorý jemne položíme na vrch ľadu.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: kávové nápoje
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
filtračný systém RObustPRO v labe Blogu o káve

Štyri druhy vody na prípravu kávy: Filtrovanie.eu vybavilo lab Blogu o káve

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee instantná káva jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL