Stanislav Cibuľa je uznávaný odborník, ktorý toho v kávovom svete zažil veľmi veľa. Súťažil už pred dvoma dekádami a v rokoch 2007, 2010 a 2011 sa stal majstrom Slovenska. Dnes nazbierané skúsenosti odovzdáva ďalším generáciám prostredníctvom Školy Baristu.
Môj tip: Všetky potrebné informácie o kávových školeniach nájdete na webovej stránke tamper.sk, kde sa dajú zakúpiť aj vo forme poukážky a venovať. Informácie si môžete vyžiadať aj na mailovej adrese kurz@skolabaristu.sk.
Dvadsať rokov v úžasnom svete
„Káva ma chytila tak trochu potichu a nenápadne,“ zaspomínal si Stanislav Cibuľa v rozhovore pre Blog o káve. „Stalo sa tak vo chvíli, keď som pracoval v bare, kde bola len ako doplnok. Ale čím viac som sa toho o tomto doplnku dozvedal, tým viac ma fascinovala. Dnes môžem povedať, že v tomto úžasnom svete som ponorený už viac ako dvadsať rokov.“
Po zdokonaľovaní za barom sa Stanislav Cibuľa vybral aj súťažnou cestou. „Bolo mi jasné, že súťaženie bude skvelá skúsenosť, a tak som to skúsil. Súčasne som si uvedomoval, že to bude veľmi dobrá motivácia posunúť sa ďalej. Podarilo sa mi dosiahnuť niekoľko pekných výsledkov a rád spomínam na tituly majstra Slovenska v baristike z rokov 2007 a 2010, ako aj na titul majstra Slovenska v Latte Art z roku 2011. Okrem toho sa mi darilo aj na Barista Open v Prahe, prípadne v Trieste. Každá súťaž ma niečo naučila.“

Odovzdávanie skúseností
Bola by škoda, ak by nazbierané skúsenosti neputovali k ďalším ľuďom. Presne preto vznikla Škola Baristu, v ktorej je Stanislav Cibuľa odborným garantom.
„Tento projekt vznikol z mojej túžby odovzdávať svoje vedomosti a skúsenosti,“ skonštatoval S. Cibuľa. „Súčasne som chcel rozširovať povedomie o kávovej kultúre, aj keď to v tom čase nebolo jednoduché. Na trhu boli len rôzne komerčné „fajnotky“ a široko-ďaleko nebola žiadna pražiareň. Záujem o kvalitnú kávu malo len zopár ľudí a chcel som vytvoriť miesto, kde sa budú môcť naučiť všetko potrebné a kde budeme môcť spolu rásť.“
„Prvá akreditácia školiteľa mi bola udelená v roku 2007, ale prvé školenia z rokov 2007 až 2010 boli ozaj komorné, jeden alebo dvaja záujemcovia. Ale neodrádzalo ma to a mal som v sebe veľký zápal a nadšenie, s ktorým som ich uvádzal do tajov kávy.“
Rôzne typy kurzov
Stanislav ako odborný garant projektu ručí za kvalitu a odbornosť školení. Sám naďalej aj aktívne školí a je v kontakte s ľuďmi, ale súčasne dohliada na prácu svojich kolegov Mareka Sviteka a Adama Tančina.

„Máme tím šikovných a skúsených baristov, ktorých som vybral a zaškolil. Sú to mladí ľudia s vášňou pre kávu, ktorí na sebe chcú pracovať. Každý z nich má špecifické znalosti a zameranie, takže dokážeme pokryť široké spektrum kávových tém. Ponúkame základné kurzy pre úplných začiatočníkov, máme však aj pokročilé techniky prípravy espressa a mliečnych nápojov, až po špecializované kurzy alternatívnych metód prípravy kávy a latte art. Nezabúdame však ani na hygienické minimum či základy kaviarenskej a gastronomickej obsluhy.“
Cibuľa školil aj majstra sveta
Kurzami pod záštitou Stanislava Cibuľu prešlo mnoho dnešných kávových odborníkov i majstrov Slovenska. A dokonca aj majster sveta Rastislav Rasty Kasár. „Som na nich veľmi hrdý. Mali sme tu veľa šikovných baristov, ktorí dnes odvádzajú skvelú prácu v kaviarňach po celom svete,“ dodal Stanislav Cibuľa.
Hlavné školiace centrum Školy Baristu je v Banskej Bystrici. Súčasťou budovy, v ktorej sa školí, je aj pražiareň Cipolla Caffé, do ktorej priestorov môžu absolventi školení nahliadnuť. V prípade záujmu je však možné dohodnúť aj školenia priamo na prevádzkach.
Môj tip: Všetky potrebné informácie o kávových školeniach nájdete na webovej stránke tamper.sk, kde sa dajú zakúpiť aj vo forme poukážky a venovať. Informácie si môžete vyžiadať aj na mailovej adrese kurz@skolabaristu.sk.
