Ekológia

Kávový odpad z Australian Open nemieri na skládky, lež do kompostu

Eshop s kávou

Je úchvatné, ako intenzívne sa v niektorých moderných krajinách pristupuje k ekologickým otázkam. Nie je to len o tom, akú kvalitnú výberovú kávu do šálky dostaneme, ale aj o tom, ako naložíme s odpadom, ktorý po nej ostane. Biodegradovateľný obal by už mohol byť samozrejmosťou a veľmi zaujímavé je pozorovať aj to, čo sa robí so samotným kávovým odpadom.

Takmer každý deň sa k nám dostane zaujímavá správa týkajúca sa tejto oblasti. Z kávového gruntu a dajú vyrábať brikety, ktoré poslúžia ako biopalivo, niektoré firmy už z neho vyrobili aj topánky, okuliare, mikiny a dokonca sa používa aj na výrobu automobilových súčiastok.

Počas prebiehajúceho tenisového turnaja Australian Open sa o spracovanie tohto typu odpadu stará spoločnosť Reground, ktorá zabezpečuje jeho ďalšie využitie v komposte a následne pri pestovaní rastlín. Spolupracuje s viacerými firmami, ktorým sa grunt hodí, zbiera ho a rozváža. A nie je ho veru málo.

„Všetci pijeme kávu, teda väčšina z nás,“ uviedla šéfka spomínanej firmy Ninna Larsenová, ktorá predtým pracovala ako baristka, pre The Sydney Morning Herald. „Všetci sme súčasťou problému a všetci môžeme byť aj súčasťou jeho vyriešenia.“

V priebehu dvojtýždňového tenisového turnaja, ktorý je typický obrovským záujmom divákov, sa vypije neuveriteľných 200 000 káv, ktoré sa postarajú o približne tonu kávového odpadu. Ten zvyčajne smeroval do bežného smetia a tým pádom na skládky, avšak tentoraz nastala zmena.

Vďaka spoločnosti Reground sa kávový grunt dostáva do záhradníctiev, ale aj k domácim záhradníkom, ktorí sú prihlásení v systéme. „Rozhodne nechceme, aby organický odpad končil na skládkach,“ zdôraznila Larsenová. „Sama dobre vidím, čo všetko sa deje po stránke klimatických zmien a keďže pochádzam z Dánska, kde s odpadom narábame veľmi sofistikovane, bolo prirodzené, že sa pustím do riešenia tohto problému.“

Spoločnosť Reground dostáva peniaze od samotných producentov odpadu, ktorí za jeho odvezenie zaplatia približne toľko, koľko by platili bežnému komunálnemu servisu. Aj pre nich je to teda výhodné a navyše majú dobrý pocit, že konajú zodpovedne. V Melbourne a v celej Austrálii je takýto prístup pri súčasných problémoch s požiarmi v zásade nevyhnutný. Ekológia a udržateľnosť sa v rebríčku hodnôt vyšplhali veľmi vysoko.

„Je neskutočné, koľko tohto odpadu sa vyprodukuje len počas Australian Open,“ pokračovala Larsenová. „Zaujímalo by ma, čo na to iné podujatia v okolí Melbourne. Koľko odpadu vyprodukujú? Pri aktuálnych klimatických zmenách a austrálskych požiaroch sa ľuďom pokúšame ukazovať, že ide aj o malé každodenné rozhodnutia. Aj tie sa rátajú. Ak chceme veci skutočne zmeniť, musíme začať sami od seba.“

Casa del Caffé
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close

Máte Adblock :(

Spravodajské stránky nemajú šancu prežiť bez reklamy. Preto by sme vás radi poprosili o to, aby ste si u nás vypli Adblock. Ďakujeme za pochopenie.