Exkluzívne

Kávový srdciar Richard ponúka v Kafiarničke len dokonalú kávu: Keď nespĺňa parametre, vylejem ju

Keď sme do projektu Mapa kaviarní pridávali popradskú prevádzku Kafiarnička, nastal obrovský boom. Článok si v priebehu niekoľkých dní prečítalo približne 8 000 ľudí a majiteľ Richard Korda sa mohol roztrhať. Sám následne s úsmevom konštatoval, že si asi bude musieť dať vyrobiť podpisové karty. Také haló sa podarilo spraviť.

Článok sme na Blogu o káve uverejnili ešte uprostred leta a venovaný bol hlavne Kafiarničke. Teraz sme sa však rozhodli trochu predstaviť aj samotného Riša, ktorý patrí medzi najväčších kávových maniakov na Slovensku. Kávu miluje a každou minútou, ktorú strávite po jeho boku, budete lepšie chápať, čo tým myslíme. Je to kávový srdciar v najúprimnejšom zmysle slova.

Poďte sa s ním lepšie zoznámiť.

Ako si sa dostal ku káve? Spomínaš si ešte na prvé ochutnávky?

Na prvú ochutnávku si spomínam úplne presne, bol to batch pripravený doma. Samozrejme nie zo žiadnej kvetinkovej Etiópie, ale z dopredu pomletej Jacobsky. Bolo to strašné a ani mlieko nedokázalo nič zmeniť na tom, ako to chutilo.  Po tomto nepríjemnom zážitku som kávu veľmi dlho vôbec nemal chuť piť. 

Neskôr, počas brigádnických čias, som sa dostal k príprave kávy, ktorá mi stále chutila nepríjemne, bola horká, zapáchala a pil som ju len kvôli kofeínu. Bez zapíjania coca-colou to nešlo.

Kafiarnička dnes
K zhmotneniu projektu Kafiarnička viedla dlhá cesta.

Ako sa to zmenilo?

Celé to zmenil intenzívny, mesiac trvajúci, baristický kurz. Len pre ozrejmenie, písal sa rok 2014 a na Slovensku bola stále doba absolútneho kávového stredoveku. Mali sme veľmi dobrého školiteľa, volali sme ho „KAFATO“ – pochádzal z Čiech a  mal spoluprácu s českou pražiarňou Doubleshot a práve sa rodiacou pražiarňou Green Plantation. Práve tá v podstate stála pri zrode tretej kávovej vlny na Slovensku. Toto bol môj „bod zlomu“ vo vnímaní kávy.

Z toho, čo hovoríš, vyplýva, že baristom si pôvodne ani nechcel byť.

Určite nie. Chcel som byť všeličo, ale pojem barista sa v časoch môjho detstva ešte asi ani veľmi nepoužíval. To, čo sa s kávou robilo za barom, sa tak nazvať ani nedalo. Raz som si hľadal brigádu a keďže žijem na Štrbskom Plese, nebolo prekvapením, že som ju našiel v cukrárni. Zistil som, že práca s ľuďmi ma baví. Vedel som, že chcem podnikať a pracovať sám na seba. Prvé vlastné podnikanie prišlo v roku 2018, keď som mal počas zimnej sezóny na Štrbskom Plese prenajatý malý Food Truck s názvom  „Tatry car bar“. Káva stále nikde.

Ale postupne si sa k nej približoval.

Áno, tu sa už začínal rodiť sen o vlastnej kaviarni. V tomto období prišla nádej na prvý priestor, ale nakoniec z toho bola pracovná pozícia manažéra, kde som tvoril koncept pre budúcu kaviareň. Moje smerovanie už bolo jasné: prvá skutočná výberová kaviareň  v Tatrách. Majiteľ konceptu to však nakoniec chcel inak, a tak sa naše cesty rozišli.

Následne som našiel priestor, v ktorom je dnes Kafiarnička. Paradoxne v Poprade. Kafiarničku som otváral ako teoretik. Mal som za sebou síce kurz, úvodné školenie, ale učil som sa takpovediac za pochodu. Prví zákazníci by si ešte možno spomenuli, v akom strese som bol.  Moje kávové vzdelanie bol teda kurz, rôzne články na internete, YouTube, úvodné zaškolenie pražiarňou a v neposlednom rade Roast Different, ktorý je mojím spoločníkom dodnes.

Kaviareň som otváral 10. decembra 2021, teda pred tromi rokmi. COVID v plnej kráse. Tým pádom to nebolo jednoduché, ale vnímam to pozitívne: aspoň som získal čas na zdokonalenie sa.

Kafiarnička - espresso
Espresso v Kafiarničke.

Ako si uvažoval po otvorení prevádzky? Čo iné si chcel ľuďom ponúknuť ako ostatní?

V hlave som mal hlavne jeden plán: zákazníkom som chcel ponúknuť dobrú, výberovú kávu. Inú, kvalitnú, s príbehom. Chcel som ponúkať nielen kávu, ale aj zážitok z nej. Okrem toho som vždy dbal aj na to, aby bola celá ponuka kaviarne vyskladaná z kvalitných nápojov, čajov, destilátov, dezertov. Kvalita je moja filozofia. Áno, viem, je to ťažká cesta, pretože za kvalitu sa platí, ale chcem byť úplne stotožnený s tým, čo predávam. U mňa klient nenájde „neespresso“  za 1€.

Vždy som vedel aj to, že chcem mať príjemné a čisté prostredie, v ktorom sa ľudia budú cítiť dobre. Preto som rekonštrukciu realizoval pod gesciou projektantky Alexandry Petrenčik, ktorá má za sebou veľa krásnych projektov. Napr. v Poprade Boutique hotel KALIX ****.

Čo robíš pre to, aby tvoja Kafiarnička nezapadla do radu nudných prevádzok?

Kaviareň musí neustále napredovať. Ponuku pravidelne obmieňam a dopĺňam. A to nielen v káve, kde som napríklad tento rok zaradil tretí mlynec s „decafom“ z bezkompromisnej výberovej kávy. Do predaja som zaradil aj kávu infúzovanú bylinkami. Ponúkam kvalitné čaje a zaradil som aj obľúbenú matchu, ktorej príprava je nemenej náročná.

Pravidelne robím, pod gesciou someliéra, ochutnávky vína, ktoré sa tešia veľkej obľube. Kvalitné vína ponúkam vo svojej celoročnej ponuke. Pri zostavovaní vínnej karty spolupracujem so špičkovými someliérmi spoločnosti Wine lovers Club. Osobne si myslím, že kvalitné víno a výberová káva majú veľa spoločného a skvelo sa dopĺňajú. Paradoxne, niektorí ľudia sú lepšie zorientovaní vo víne ako v káve – a to napriek tomu, že kávu pijú každý deň.

Richard Korda s vínom
Richard Korda sa rozumie aj vínu.

Preferujem dlhodobé spolupráce s dodávateľmi kvalitných produktov. Neoddeliteľnou súčasťou úspechu Kafiarničky je pražiareň Mlsnacava z Banskej Bystrice a jej líder Šimon Staš.

Navštevuješ aj iné špičkové kaviarne?

Áno, veľmi rád. V našej kaviarni trávim veľmi veľa času a kávu sám pripravujem, takže nemám veľmi veľa voľna, no vždy si naplánujem cesty do iných kaviarní s výberovou kávou. Pravidelne navštevujem aj slovenské kávové festivaly. Stretávam sa s kolegami a veľmi rád sa učím.

V čom ste a budete ty a tvoja prevádzka odlišní od ostatných?

Tých vecí je viac. Prvým bodom je určite naša poloha priamo pod panelákmi. Sme teda bližšie k ľuďom a na sídlisku vynikáme práve kvalitou. Stali sme sa súčasťou ich domova. Druhým bodom je moje presvedčenie, že nikdy nechcem úplne odísť spoza baru. Môj názor je ten, že jednoducho musíš mať kontakt s tým čo robíš a s tými, pre ktorých to robíš. Tretí bod je teda osobný prístup k hosťom a snaha pripraviť im ich objednávku aj na mieru – ak o to prejavia záujem a je to možné. Štvrtý bod je priestor a dizajn, ktorý nie je pozliepaný len tak, ale vypracovaný profesionálnou architektkou. Takže vlastne pri každej návšteve dostaneš niečo  z môjho ja.

Iní sme aj tým, že u nás nikdy nedostaneš kávu, o ktorej nie sme presvedčení, že je spracovaná a pripravená na sto percent. Každá jedna páka a šálka je prevážená, starostlivo sledujeme aj čas extrakcie. Ak káva nespĺňa parametre kvality, klient ju nedostane. Jednoducho ju vylejem. Len takto je možné udržať konštantnú kvalitu. Sme miniatúrny tím.  Len ja a kolegyňa Peťa. Tento malý tím dáva záruku kvality. Obidvaja presne vieme čo robíme a prečo to robíme. A robíme to s lásku ku káve.

Kafiarnička - degustačka ginov a gin tonicov
Celkom vľavo Rišo a celkom vpravo Peťa – počas degustácie ginov a gin tonicov.

Prečo by dnes mal človek prísť na kávu práve k tebe? Čo mu ponúkneš a čo nezvyčajné by u teba mohol zažiť?

Ťažká otázka, ale do veľkej miery kvôli tomu, čo som práve spomenul. Kvôli konštantnej kvalite kávy, jej čerstvosti, dohľadateľnosti. Ponúkame príjemné prostredie, kvalitu, ochotu, kúsok seba. A ide aj o to, že to, čo u nás ľudia ochutnajú, si môžu zakúpiť aj na domov.

Nezvyčajné by mohli byť sezónne špeciály. Či už kávové, ako je momentálne napríklad Eggnog Cappuccino pozostávajúce z nami robeného vaječného likéru a mlieka Milbok. Espresso Martini, ktoré je momentálne veľkým hitom. Nesmie chýbať skvelé perníkové latte s domácimi medovníčkami.

Aktuálne je to aj poctivý vianočný punč, ktorý pripravujem – ako inak – z kvalitných surovín. Pripravujem ho rovnako, ako keď ho robím doma. Žiadne krabicové víno, kopa korenín a cukru. 

Máme aj nealko verziu. Tú pripravujem z Nochina Ruby od Vlčich sirupov, čo je prvý slovenský nealkoholický bylinný likér. Tiež to nie je sirupovo – džúsová voda. Horúca novinka tejto zimy je „HOT PORNSTAR MARTINI“, ktoré určite zahreje 😊.

Ponuku ozvláštňujeme štyrikrát ročne – vždy podľa ročného obdobia.

Kafiarnička - Pumpkin Spice Latte
Súčasťou jesennej ponuky je tradične aj Pumpkin Spice Latte.

Chodia do Kafiarničky ľudia z okolitých bytoviek alebo máte aj návštevy z iných miest ako Poprad?

Stabilnými návštevníkmi sú jednoznačne domáci z okolitých bytoviek. A veľmi sa tejto rozrastajúcej komunite teším. Vytvára to príjemnú rodinnú atmosféru a vznikajú medzi nami pekné priateľstvá. Prichádzajú však aj ľudia zo vzdialenejších kútov Popradu a priľahlých obcí, dedín.

Na druhej strane sa však nestrácame ani na mape Slovenska, či sveta. Medzi stabilných zákazníkov patria najmä ľudia z Bratislavy, Košíc, Prešova či Liptova. Chodia naozaj z celého Slovenska. Dokonca mám stálych zákazníkov z Anglicka, ktorí pravidelne navštevujú Poprad. Zo zahraničia sú to najmä Česi, najčastejšie Brno, Praha. Ale vyskytli sa aj Rakúšania, Maďari či Poliaci a špecialitkami boli krajiny ako Izrael, Japonsko, Nový Zéland a Ekvádor. Kvalitná káva spája svet a nepozná hranice.

Pociťuješ sezónnosť? Poprad je pod Tatrami – chodí ti viac ľudí napríklad cez vianočné prázdniny? Alebo ako to je?

Určitá sezónnosť tu je. Nie je to však až také citeľné ako napríklad vo Vysokých Tatrách. Tento rok bolo veľmi silné leto, o niečo slabšia jeseň.   

Daj mi prosím ešte tipy na tri najlepšie veci, ktoré by si návštevníkom najradšej ponúkol.

Fakt iba 3? To bude ťažké. Možno by som to nenazval najlepšie pretože je to veľmi subjektívne.  Záleží od toho, kedy by si prišiel. V zime by to bolo doppio, Hot Pornstar Martini a Eggnog Cappucino. V lete Cold Brew, Espresso Martini a Cascara Ice Tea.

Kafiarničku sledujte na instagramovom konte @kafiarnička alebo na Facebooku @kafiarnicka. Prevádzka sídli na Dostojevského 3622 v OC Výkrik v Poprade.

Kafiarnička - punč
V Kafiarničke dostanete aj takýto punč.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close