nedeľa, 16 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Recenzie káv

Kávy od Piráta sú ako dve hrozná: Dostali sme K.O. v prvom kole

Ladislav Király Od Ladislav Király
31. októbra 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta
Share on FacebookShare on Twitter

Svoju kávu má už aj slovenský zápasník Samuel „Pirát“ Krištofič. Dokonca dve. Klasik by povedal, že sú ako dve hrozná: jedna hrozná i druhá hrozná. Po ich ochutnaní a zrecenzovaní máme silný pocit, že v tých legendárnych pezinských horách, ktoré Pirát označil ako miesto pestovania jeho kávy, musí byť tajné nálezisko čierneho uhlia.

Tento príbeh bol epický od samého začiatku. Keď Pirát predstavil svoje dve kávy – El Pirata a La Dominica – prišli mi od vás správy. Neboli ich stovky ako u priemerného slovenského influencera, ale len dve. No aj tak som konal.

Rýchlo som sa rozhodol a ešte 29. septembra som vykonal objednávku oboch káv. Druhá strana však v rozhodnosti, či mi ich poslať alebo neposlať, až taká rýchla nebola. Kávy k nám do vášnivej redakcie Blogu o káve napokon dorazili až 16. októbra, teda po dlhočizných sedemnástich dňoch. Ale veď má zlomenú ruku a nemohol pražiť, písali ste mi. Ta dobre.

La Dominica a El Pirata od Piráta

Pirátovo video          

Vo chvíli, keď píšem tieto slová, má Pirát na Instagrame 159 000 fanúšikov. Teda fakt dosť. Bolo teda zrejmé, že na odpromovanie kávy využije tento zdroj a publikované videjko ma zaujalo. Pri nahrávaní bol po vzore Malťana Versaceho takmer nahý a mal len spoďáre. Asi nejaký nový trend.

„Jajajajajaj, táto robusta vo vysokohorských pezinských horách zbieraná. To je nádhera,“ uviedol Pirát v priloženej nahrávke a vzápätí pokračoval: „Jajaj, počuješ tie zrná jak cvakajú v tom keramickom mlynčeku? Na vlnách chutí sa nechaj unášať, 25:75, tri druhy robusty zamiešané.“

Ale veď si to pozrite sami:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Ja som si následne kúpil značkové rekvizity a najzaujímavejšie pasáže videa sa pokúsil zreplikovať. Či sa mi to podarilo, posúďte sami:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Otvorenie balíčkov

Ale žarty bokom, teraz vážne. Pred prvým otvorením balíčkov som bol napätý. V skutočnosti nikdy neviem, do akej kvality druhá strana išla a čo ma čaká. Na obale som navyše videl, že káva je pražená na Slovensku, konkrétne v Pezinku. Cítil som teda potenciál a dúfal som, že išli po kvalite.

Odtrhol som zipper na balení El Pirata a bim bam bom naraz som dostal facku, direkt, hák a aj dobre mierený high kick. K.O. v prvom kole. A to len z arómy. Následne som prešiel k La Dominice, pri ktorej to bolo o niečo lepšie. Avšak aj táto káva bola už na prvé pričuchnutie prepražená. Škoda.

El Pirata od Piráta - zrno

Obe kávy som následne posunul na odborný test baristovi a pražiarovi Filipovi Lörincovi (@chlorofilip), ktorý si detailne posvietil na praženie, porátal defekty a spísal svoje cupping notes. Tu to je:

Praženie

Obe kávy sú pražené viac-menej podobne. Teda podobne konzervatívne. Veľké zrná arabiky La Dominica sú o niečo svetlejšie než zrná zmesi El Pirata. V oboch však nájdete zrnká s olejovými škvrnkami na povrchu. A aj keď povrch zŕn nie je sfarbený do čierna, aróma napovedá, že sú napražené až veľmi konzervatívne a tmavo.

La Dominica od Piráta - zrnká

Analýza defektov zŕn káv La Dominica a El Pirata od Pirat Crew

Tentokrát sme analyzovali 220-gramové vzorky kávy (celý obsah balení), v ktorých sme identifikovali jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.

Výsledky analýzy defektov – El Pirata

Vzorka: 220 g = 100 %

  • Quakre (nedozreté zrná): 7,0 g = 3,18 %
  • Mechanicky poškodené zrná: 2,2 g = 1,00 %
  • Mušle (genetická vada): 0,8 g = 0,36 %
  • Zrná napadnuté hmyzom: 0,3 g = 0,14 %

Celkový obsah defektov: 10,3 g = 4,68 %
Zrná bez defektov: 209,7 g = 95,32 %

El Pirata od Piráta - detail zŕn

Výsledky analýzy defektov – La Dominica

Vzorka: 220 g = 100 %

  • Quakre (nedozreté zrná): 4,2 g = 1,91 %
  • Mechanicky poškodené zrná: 1,2 g = 0,55 %
  • Mušle (genetická vada): 2,8 g = 1,27 %
  • Zrná napadnuté hmyzom: 0,0 g = 0,00 %

Celkový obsah defektov: 8,2 g = 3,73 %
Zrná bez defektov: 211,8 g = 96,27 %

La Dominica od Piráta - zrno

Čo hovoria tieto čísla?

Obe kávy sa vtesnali pod hranicu piatich percent, čo je pre Piráta dobrá správa. Základom jeho káv je pomerne kvalitne pretriednené zrno. Zmes La Pirata vykazuje o niečo vyššiu chybovosť ako čistá arabika La Dominica. Zrno tejto pirátskej zmesi je takisto menej uniformné, mierne strakaté a obsahuje viac quakerov.

V balíku kávy La Dominica nájdete veľmi pekné, uniformné, veľké zrná s nízkym obsahom defektov. Základom oboch káv teda pravdepodobne nie je nekvalitné a lacné zrno.

Množstvo defektov, ktoré sme našli v ostatných kávach, nájdete v časti DEFEKTY nachádzajúcej sa v hornom menu tohto webu.

El Pirata od Piráta - mletá káva

Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma

Aróma

Obe kávy sú veľmi dobrou ukážkou toho, že aj kvalitnejšie zrno sa dá pokaziť. A to príliš tmavým pražením. To je citeľné už pri prvom pričuchnutí. Vôňa oboch káv je ostrá, výrazná, s citeľnými tónmi charakteristickými pre príliš tmavé kávy. El Pirata vonia doslova odpudzujúco, zadymene a spálene. La Dominica je o niečo jemnejšia a menej ostrá. 

La Dominica od Piráta - mletie kávy

Chuť

Hodnotenie chuti sme rozdelili do troch podkategórií.

1. Acidita, Sladkosť a Horkosť

Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Zmes El Pirata a ani arabika La Dominica okolo komplexného chuťového zážitku ani len nešli. V chuti oboch káv dominuje horkosť praženia a dymové tóny. V káve La Dominica nájdete aj štipku orieškovej sladkosti, no až keď si odmyslíte nános horkosti, ktorý vás “hitne” ako prvý. Aciditu v žiadnej z káv nehľadajte. Nenájdete ju.

La Dominica od Piráta - mletie kávy

2. Telo

Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Obe kávy majú stredne ťažké až ťažké telo a až olejovitú textúru. To je pre kávy napražené podobným štýlom charakteristické.

3. Dochuť

Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Dochuť zmesi La Pirata je nekonečným utrpením. Na jazyku zanecháva extrémne silnú horkosť, ktorú len tak nezmyjete. Dochuť kávy La Dominica je menej nepríjemná, no stále nie kvalitná. Prejavuje sa vo forme cereálií a horkosti praženia.

El Pirata od Piráta - príprava espressa

Moja ochutnávka

Díki Filip. Mrzí ma, že som ti musel prenechať túto špinavú robotu a že si sa s takýmito kávami trápil niekoľko hodín, rátal si defekty, cuppoval a že si nimi zašpinil La Marzocco.

Ja som obe hrozná otestoval v automatickom kávovare. V takomto prípade je taktika jasná: najskôr tá horšia káva, potom lepšia. Keď som s El Piratou prichádzal k Rivelii, Janka na mňa krivo pozrela: „Niéééééé, zasa zasmradíš celý kávovar.“ Áno, sorry, aj kuchyňu, jahahahaha.

Napokon som ostal pomerne prekvapený. Vzhľadom na nepríjemný puch praženia som mal nulové očakávania, ale realita ochutnávky bola v konečnom dôsledku o niečo lepšia. Síce je to výrazne horká a nudná káva bez akejkoľvek pridanej hodnoty, no v recenziách sme už mali aj oveľa horšie. Nepríjemná dochuť tejto kávy ma dosť bolí, no celkovo jej dávam 2,5/10. A viem si predstaviť, že ľudia, ktorí chcú kávu bez acidity a ktorí majú radi výraznejšiu horkosť, budú možno spokojní.

La Dominica od Piráta - espresso

La Dominica je o niečo lepšia, ale situáciu v skutočnosti lepšie vystihujú slová „je menej zlá“. Takto nejako by som ju kvalitatívne vymedzil. Zaujímavé chuťové tóny žiadne, horkosť výrazná, prínos pre komunitu nulový. Dávam jej 3 body z 10.

Premrhaná príležitosť

Vždy, keď celebrity predstavia vlastnú kávu, vnímam to ako príležitosť ukázať širokému spektru fanúšikov, ako môže chutiť dobrá káva. V tomto prípade sa to bohužiaľ nepodarilo a obe kávy sú chuťovo na podobnej úrovni ako to, čo bežne dostanete v supermarketoch. Také tie talianske kávy.

El Pirata od Piráta - espresso

Kilovka jednej stojí 32,90 € a druhej 33,90 €, pričom my na Blogu o káve vám kvalitnejšie kilovky často ponúkame aj za menej ako 25 €. Dlhodobým príkladom takejto kávy je Káva za babku od Be:Café, ktorú po uplatnení kódu BLOGOKAVE10 dostanete len za 21,15 €. A tieto Pirátove atrapy kávy by schovala vrecka.

Zaslúžite si piť kvalitnú kávu. Kliknite TU a zobrazia sa vám zľavové kódy do overených pražiarní kávy.

45x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: recenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Christmas Espresso Blend od Goriffee - espresso

Kávové Vianoce už v novembri: Goriffee prináša limitky Christmas Espresso Blend a Christmas Brewing Blend

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Costa Rica Corazon de Jesus od Coffeeinu

Costa Rica Corazon de Jesus: Bomba od Coffeeinu, ktorá vybuchla na sociálnych sieťach

12. novembra 2025
Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL