Svoju kávu má už aj slovenský zápasník Samuel „Pirát“ Krištofič. Dokonca dve. Klasik by povedal, že sú ako dve hrozná: jedna hrozná i druhá hrozná. Po ich ochutnaní a zrecenzovaní máme silný pocit, že v tých legendárnych pezinských horách, ktoré Pirát označil ako miesto pestovania jeho kávy, musí byť tajné nálezisko čierneho uhlia.
Tento príbeh bol epický od samého začiatku. Keď Pirát predstavil svoje dve kávy – El Pirata a La Dominica – prišli mi od vás správy. Neboli ich stovky ako u priemerného slovenského influencera, ale len dve. No aj tak som konal.
Rýchlo som sa rozhodol a ešte 29. septembra som vykonal objednávku oboch káv. Druhá strana však v rozhodnosti, či mi ich poslať alebo neposlať, až taká rýchla nebola. Kávy k nám do vášnivej redakcie Blogu o káve napokon dorazili až 16. októbra, teda po dlhočizných sedemnástich dňoch. Ale veď má zlomenú ruku a nemohol pražiť, písali ste mi. Ta dobre.

Pirátovo video
Vo chvíli, keď píšem tieto slová, má Pirát na Instagrame 159 000 fanúšikov. Teda fakt dosť. Bolo teda zrejmé, že na odpromovanie kávy využije tento zdroj a publikované videjko ma zaujalo. Pri nahrávaní bol po vzore Malťana Versaceho takmer nahý a mal len spoďáre. Asi nejaký nový trend.
„Jajajajajaj, táto robusta vo vysokohorských pezinských horách zbieraná. To je nádhera,“ uviedol Pirát v priloženej nahrávke a vzápätí pokračoval: „Jajaj, počuješ tie zrná jak cvakajú v tom keramickom mlynčeku? Na vlnách chutí sa nechaj unášať, 25:75, tri druhy robusty zamiešané.“
Ale veď si to pozrite sami:
Ja som si následne kúpil značkové rekvizity a najzaujímavejšie pasáže videa sa pokúsil zreplikovať. Či sa mi to podarilo, posúďte sami:
Otvorenie balíčkov
Ale žarty bokom, teraz vážne. Pred prvým otvorením balíčkov som bol napätý. V skutočnosti nikdy neviem, do akej kvality druhá strana išla a čo ma čaká. Na obale som navyše videl, že káva je pražená na Slovensku, konkrétne v Pezinku. Cítil som teda potenciál a dúfal som, že išli po kvalite.
Odtrhol som zipper na balení El Pirata a bim bam bom naraz som dostal facku, direkt, hák a aj dobre mierený high kick. K.O. v prvom kole. A to len z arómy. Následne som prešiel k La Dominice, pri ktorej to bolo o niečo lepšie. Avšak aj táto káva bola už na prvé pričuchnutie prepražená. Škoda.

Obe kávy som následne posunul na odborný test baristovi a pražiarovi Filipovi Lörincovi (@chlorofilip), ktorý si detailne posvietil na praženie, porátal defekty a spísal svoje cupping notes. Tu to je:
Praženie
Obe kávy sú pražené viac-menej podobne. Teda podobne konzervatívne. Veľké zrná arabiky La Dominica sú o niečo svetlejšie než zrná zmesi El Pirata. V oboch však nájdete zrnká s olejovými škvrnkami na povrchu. A aj keď povrch zŕn nie je sfarbený do čierna, aróma napovedá, že sú napražené až veľmi konzervatívne a tmavo.

Analýza defektov zŕn káv La Dominica a El Pirata od Pirat Crew
Tentokrát sme analyzovali 220-gramové vzorky kávy (celý obsah balení), v ktorých sme identifikovali jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.
Výsledky analýzy defektov – El Pirata
Vzorka: 220 g = 100 %
- Quakre (nedozreté zrná): 7,0 g = 3,18 %
- Mechanicky poškodené zrná: 2,2 g = 1,00 %
- Mušle (genetická vada): 0,8 g = 0,36 %
- Zrná napadnuté hmyzom: 0,3 g = 0,14 %
Celkový obsah defektov: 10,3 g = 4,68 %
Zrná bez defektov: 209,7 g = 95,32 %

Výsledky analýzy defektov – La Dominica
Vzorka: 220 g = 100 %
- Quakre (nedozreté zrná): 4,2 g = 1,91 %
- Mechanicky poškodené zrná: 1,2 g = 0,55 %
- Mušle (genetická vada): 2,8 g = 1,27 %
- Zrná napadnuté hmyzom: 0,0 g = 0,00 %
Celkový obsah defektov: 8,2 g = 3,73 %
Zrná bez defektov: 211,8 g = 96,27 %

Čo hovoria tieto čísla?
Obe kávy sa vtesnali pod hranicu piatich percent, čo je pre Piráta dobrá správa. Základom jeho káv je pomerne kvalitne pretriednené zrno. Zmes La Pirata vykazuje o niečo vyššiu chybovosť ako čistá arabika La Dominica. Zrno tejto pirátskej zmesi je takisto menej uniformné, mierne strakaté a obsahuje viac quakerov.
V balíku kávy La Dominica nájdete veľmi pekné, uniformné, veľké zrná s nízkym obsahom defektov. Základom oboch káv teda pravdepodobne nie je nekvalitné a lacné zrno.
Množstvo defektov, ktoré sme našli v ostatných kávach, nájdete v časti DEFEKTY nachádzajúcej sa v hornom menu tohto webu.

Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma
Aróma
Obe kávy sú veľmi dobrou ukážkou toho, že aj kvalitnejšie zrno sa dá pokaziť. A to príliš tmavým pražením. To je citeľné už pri prvom pričuchnutí. Vôňa oboch káv je ostrá, výrazná, s citeľnými tónmi charakteristickými pre príliš tmavé kávy. El Pirata vonia doslova odpudzujúco, zadymene a spálene. La Dominica je o niečo jemnejšia a menej ostrá.

Chuť
Hodnotenie chuti sme rozdelili do troch podkategórií.
1. Acidita, Sladkosť a Horkosť
Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Zmes El Pirata a ani arabika La Dominica okolo komplexného chuťového zážitku ani len nešli. V chuti oboch káv dominuje horkosť praženia a dymové tóny. V káve La Dominica nájdete aj štipku orieškovej sladkosti, no až keď si odmyslíte nános horkosti, ktorý vás “hitne” ako prvý. Aciditu v žiadnej z káv nehľadajte. Nenájdete ju.

2. Telo
Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Obe kávy majú stredne ťažké až ťažké telo a až olejovitú textúru. To je pre kávy napražené podobným štýlom charakteristické.
3. Dochuť
Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Dochuť zmesi La Pirata je nekonečným utrpením. Na jazyku zanecháva extrémne silnú horkosť, ktorú len tak nezmyjete. Dochuť kávy La Dominica je menej nepríjemná, no stále nie kvalitná. Prejavuje sa vo forme cereálií a horkosti praženia.

Moja ochutnávka
Díki Filip. Mrzí ma, že som ti musel prenechať túto špinavú robotu a že si sa s takýmito kávami trápil niekoľko hodín, rátal si defekty, cuppoval a že si nimi zašpinil La Marzocco.
Ja som obe hrozná otestoval v automatickom kávovare. V takomto prípade je taktika jasná: najskôr tá horšia káva, potom lepšia. Keď som s El Piratou prichádzal k Rivelii, Janka na mňa krivo pozrela: „Niéééééé, zasa zasmradíš celý kávovar.“ Áno, sorry, aj kuchyňu, jahahahaha.
Napokon som ostal pomerne prekvapený. Vzhľadom na nepríjemný puch praženia som mal nulové očakávania, ale realita ochutnávky bola v konečnom dôsledku o niečo lepšia. Síce je to výrazne horká a nudná káva bez akejkoľvek pridanej hodnoty, no v recenziách sme už mali aj oveľa horšie. Nepríjemná dochuť tejto kávy ma dosť bolí, no celkovo jej dávam 2,5/10. A viem si predstaviť, že ľudia, ktorí chcú kávu bez acidity a ktorí majú radi výraznejšiu horkosť, budú možno spokojní.

La Dominica je o niečo lepšia, ale situáciu v skutočnosti lepšie vystihujú slová „je menej zlá“. Takto nejako by som ju kvalitatívne vymedzil. Zaujímavé chuťové tóny žiadne, horkosť výrazná, prínos pre komunitu nulový. Dávam jej 3 body z 10.
Premrhaná príležitosť
Vždy, keď celebrity predstavia vlastnú kávu, vnímam to ako príležitosť ukázať širokému spektru fanúšikov, ako môže chutiť dobrá káva. V tomto prípade sa to bohužiaľ nepodarilo a obe kávy sú chuťovo na podobnej úrovni ako to, čo bežne dostanete v supermarketoch. Také tie talianske kávy.

Kilovka jednej stojí 32,90 € a druhej 33,90 €, pričom my na Blogu o káve vám kvalitnejšie kilovky často ponúkame aj za menej ako 25 €. Dlhodobým príkladom takejto kávy je Káva za babku od Be:Café, ktorú po uplatnení kódu BLOGOKAVE10 dostanete len za 21,15 €. A tieto Pirátove atrapy kávy by schovala vrecka.







