Každá káva chutí tak, ako miesto odkiaľ pochádza. Pražiareň Coffeein si pre vás pripravila štyri kávové novinky spod štyroch hôr – vyhasnutých sopiek – so špecifickou klímou, pôdou a podmienkami, ktoré sa na nich výrazne podpísali. Každá z iného kúta planéty, každá s vlastným charakterom a príbehom, každá v dvoch verziách: na espresso aj filter.
Poďme sa pozrieť, čo nám prinášajú výšky Bolívie, Ugandy, Rwandy a Salvádoru.
Bolivia Caranavi – Skvelá pre milovníkov moderného espressa
Ak máte radi espresso, ktoré je čisté, sladké a moderné, Bolívia Caranavi je presne pre vás. Pestovaná v nadmorskej výške 1 550 m n. m. na strmých andských svahoch, táto káva prešla mokrým spracovaním s 48-hodinovou fermentáciou.

V jej chuti sa stretáva jemná čerešňová acidita a sladkosť mliečnej čokolády, karamelu a maslových sušienok. Espresso z tejto kávy pôsobí vyvážene, krémovo a elegantne. Hodí sa do pákových kávovarov, no nemusíte sa báť ani prípravy v automate. Pre pákový kávovar som si pre vás pripravil aj recept.
Vstupná dávka: 18 g (v závislosti od kapacity sitka)
Výsledné množstvo: 36–38 g (v závislosti od vstupnej dávky)
Ratio: 1:2 – 1:2,1
Čas extrakcie: 28–32 sekúnd
Teplota: 93 °C
Tlak: 9 barov

Uganda Mount Elgon – Ideálna pre funky mliečne nápoje
Táto káva ma dostala ešte predtým, než som ju ochutnal. Jej vôňa pripomína rumový punč s malinami a čokoládou. Mount Elgon vo východnej Ugande je miestom, kde Norman Mukuru a tím The Coffee Yard vytvárajú výnimočné naturálne kávy, medzi ktoré patrí aj tento zaujímavý lot.
V jej chuti nájdete sladký malinový džem, hrozienka a tóny rumu. To všetko je zaobalené v príjemnom jogurtovom tele a krémovej textúre. Okrem výraznej aromatiky táto káva vyniká aj plnými a bohatými chuťami.
Mňa dostala ako skvelý funky základ do mliečnych nápojov, ako je cappuccino či flat white. V kombinácii s mliekom sa prejaví jej plný charakter a výrazná kakaovosť a zaujímavá ovocnosť. Pýtate si recept? Tu ho máte:
Vstupná dávka: 18 g
Výsledné množstvo: 36 g
Ratio: 1:2
Čas extrakcie: 26–30 sekúnd
Teplota: 94 °C (odporúčam o niečo vyššiu kvôli naturálnemu spracovaniu)
Tlak: 9 barov

Tip na prípravu kapučína:
1 shot espressa (cca 18 g)
120 ml napeneného plnotučného mlieka (60–65 °C)
Ak chcete chute kávy podčiarknuť vyššou sladkosťou, skúste použiť bezlaktózové mlieko alebo mix klasického a bezlaktózového mlieka. S touto Ugandou to urobí neskutočné divy.

Rwanda Karambi – Pre fanúšikov čistých chutí a každodenného filtra
Rwanda je známa svojimi kvetinovo-ovocnými kávami a Rwanda Karambi od Coffeeinu to napĺňa do bodky. Pestovaná vo výške 1 700 m n. m., spracovaná premytou metódou s krátkou fermentáciou a sušená pod africkým slnkom spĺňa presne to, čo čakáte od rwandských káv.
V šálke objavíte príjemnú ovocnosť červených ríbezlí a červených pomarančov. Jej telo je ľahké a elegantné a dochuť pripomína kvalitný čierny čaj.
Filtrovaná verzia tejto kávy je svieža, uhladená a elegantná. Odporúčam ju ako každodenný filter pre všetkých, čo hľadajú čisté ovocie bez rušivých elementov. Pre vlastníkov drippera Hario V60 prikladám recept, pri ktorom mi chutila najviac:

Vstupná dávka: 16 g
28 klikov na Comandante (stredné až stredne hrubé mletie)
240 ml filtrovanej vody ohriatej na 92–93 °C
Nálevy:
0:00–0:30 → 50 ml (krúživý nálev + zamiešanie dripperom)
0:30–1:00 → do 140 ml (krúživý nálev + zamiešanie dripperom)
1:00–1:30 → do 240 ml (nálev do stredu + zamiešanie dripperom)
Celkový čas extrakcie: cca 2:45

El Salvador Los Naranjos SL28 – Africké gény v americkom prostredí skvelé na filter
Ak hľadáte filter, ktorý prepája africkú odrodu kávovníka s americkým prostredím, siahnite po Los Naranjos SL28. Táto salvádorská káva je postavená na africkej odrode SL28, známej hlavne z Kene. V srdci Strednej Ameriky však nadobúda nový rozmer: vyvážený, sladký a neskutočne uhladený.
V chuti filtrovanej kávy nájdete hneď niekoľko tónov, ktoré sú v príjemnej rovnováhe. Ovocnosť jej dodáva grapefruit a marhule, sladkosť trstinový cukor a horkosť karamel a kakao. Telo kávy je stredne ťažké, smotanové a dochuť výrazne sladká.
Tento filter odporúčam každému, kto rád objavuje niečo nové. Ak máte prechutnané klasické kávy z Afriky a Južnej a Strednej Ameriky, Los Naranjos SL28 je akýmsi hybridom medzi oboma kútmi sveta. Odroda SL28 mu dodáva ovocný africký charakter a americké podmienky výraznú sladkosť. Mne najviac sadol pripravený cez klasický dripper Hario V60, pomocou ktorého je Los Naranjos od Coffeeinu krásne vybalansovaný a komplexný. Ak vás zaujíma recept, nájdete ho nižšie:

Vstupná dávka: 16 g
23 klikov Comandante (stredne hrubé mletie)
220 ml vody (92 °C)
Nálevy:
0:00–0:30 → 60 ml (krúživý nálev + zamiešanie dripperom)
0:30–1:00 → do 140 ml (krúživý nálev + premiešanie dripperom)
1:00–1:30 → do 220 ml (nálev do stredu)
Celkový čas extrakcie: cca 2:30

Svetové chute spod štyroch svetových vrcholov
Kávy od Coffeeinu spod štyroch hôr sú zaujímavým chuťovým dobrodružstvom. Každá má svoje špecifické charakteristiky, ktoré ju predurčujú pre iný spôsob prípravy. Mne sadli najviac tak, ako som spomínal v predošlých riadkoch. Je však len a len na vás, ako si ich pripravíte vy. Každú z káv pre vás Coffeein napraží na filter aj na espresso, vďaka čomu si určite prídete na svoje.
Všetky pecky z Bolívie, Ugandy, Rwandy a Salvádoru už dnes nájdete na eshope pražiarne Coffeein za veľmi priaznivé ceny. A ak použijete zľavový kód BLOGOKAVE10, ich cena sa ešte o niečo scvrkne.