pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Kde sa v káve berie sladkosť?

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
20. júla 2024
kde sa v káve berie sladkosť - Kávoholik Kostarika San Ramon
Share on FacebookShare on Twitter

Každá jedna potravina, ktorú konzumujeme, má svoje senzorické vlastnosti. Inak tomu nie je ani v prípade kávy. Každá káva má svoje senzorické vlastnosti ako napríklad sladkosť, acidita, horkosť, textúra, telo a aróma. Viete však, čo jednotlivé kategórie znamenajú? V našej novej minisérii si postupne odhalíme, čo je to sladkosť, acidita a horkosť a prečo sa v káve vyskytujú. V spolupráci s pražiarňou Kávoholik si zároveň jednotlivé kategórie vysvetlíme na konkrétnych kávach. Ako prvú spoločne rozanalyzujeme sladkosť, jej podstatu a napokon si ukážeme ako sladkosť vyzerá v Kostarike San Ramon. 

Náš tip: kávu Kostarika San Ramon, ale aj ostatné kávy z eshopu kavoholik.sk, nakúpite vďaka zľavovému kódu BLOGOKAVE10 výhodnejšie.

Kávoholik Kostarika San Ramon - obal spredu
Kostarika San Ramon.

Čo je to sladkosť?

Čo si ako prvé predstavíte pod pojmom sladkosť? Pre niekoho sa môže sladkosť asociovať s čokoládou, inému s cukrom, medom či sladkým dozretým ovocím. Na svete existuje mnoho rôznych typov sladkostí. 

Keď hovoríme o sladkosti v káve, nemyslíme tým dosladený kávový nápoj, ale prirodzenú sladkosť nachádzajúcu sa v samotnom kávovníkovom zrne. Sladkosť sa v káve nachádza vďaka prítomnosti cukrov, glykolov, alkoholov a aminokyselín, ktoré spoločne vytvárajú škálu sladkých chutí a aróm v káve. 

Maillardova reakcia

Podstata sladkosti sa nachádza už v samotnej zelenej káve. Znamená to, že do kávových zŕn nie je nijak umelo dodávaná. Jej uvoľnenie má na svedomí praženie. Zrno pražením stráca vlhkosť, hmotnosť a v neposlednom rade dochádza k zmene farby zo zelenej na hnedú v závislosti od karamelizácie cukrov v káve.

Kávoholik Kostarika San Ramon - mletá káva

Vďaka Maillardovej reakcii dochádza nielen k zmene farby (na hnedú), ale aj k tvorbe chutí nachádzajúcich sa v upraženej káve. To všetko vďaka štiepeniu polysacharidov obsiahnutých v zelenom zrne na jednoduchšie mono a disacharidy. 

Polysacharidy obsiahnuté v zelenom kávovníkovom zrne náš jazyk nevníma ako sladké. O zmenu sa postará až ich rozštiepenie na sacharidy s kratším reťazcom (mono- a disacharidy), čo zásadne zmení chuť samotnej kávy. Z trávnatých a drevitých chutí sa vďaka praženiu stanú sladké prvky pripomínajúce čokoládu, oriešky, kvety či ovocie.   

Čo vplýva na sladkosť v káve?

Niektoré kávy sú prirodzene sladšie ako iné. Na sladkosť, jej prítomnosť alebo neprítomnosť, vplýva mnoho faktorov. Medzi najzásadnejšie faktory patrí varieta kávy, jej spracovanie, spôsob praženia a v neposlednom rade spôsob prípravy. 

Kávoholik Kostarika San Ramon - zalievanie kávy

1. Varieta kávy a sladkosť – Typica, Bourbon a Pacamara

Arabika obsahuje v porovnaní s robustou takmer dvojnásobok sacharózy. Pod arabiku však spadá mnoho rôznych odrôd. Jednotlivé odrody sa od seba líšia v mnohých senzorických a iných vlastnostiach. Kým niektoré variety sú sladšie, iné sa naopak vyznačujú vyššou aciditou. Odlišné odrody majú aj odlišnú mieru sladkosti. 

Medzi najsladšie odrody arabiky patria napríklad variety odrody bourbon, ktoré sú známe práve svojou komplexnosťou chutí, sladkými tónmi a ovocnou aciditou. Medzi sladšie odrody sa taktiež radí aj typica, zvyčajne sladká, ovocná a jemne florálna. Je teda veľmi dôležité všímať si aj odrodu vašej kávy. 

2. Spracovanie a sladkosť – naturálne, honey a experimentálne spracovanie

Existuje viacero metód spracovania kávy. Medzi najznámejšie patrí mokré, suché, honey a experimentálne spracovanie, do ktorého radíme všetky druhy riadených fermentácií a kofermentácií. 

Premytá metóda (mokré spracovanie) vám poskytne najčistejšiu, no zároveň aj najmenej sladkú šálku kávy. Premytím sa kompletne odstráni dužina a kávovníkové zrná sa nechajú vysušiť. Pri naturálnej alebo suchej metóde sa nechá celá čerešňa vysušiť, spoločne aj s jej dužinou. Akýsi mix premytej a suchej metódy je honey spracovanie, pri ktorom sa síce odstráni šupka čerešne, no na zrne sa ponechá časť dužiny, ktorá spoločne so zrnom vyschne. 

Kávoholik Kostarika San Ramon - cupping

Riadené fermentácie sú kapitola sama o sebe. Kávovníkové čerešne sa nechávajú fermentovať či už aeróbne alebo anaeróbne, prípadne sa môžu nechať fermentovať aj s ovocím, ktorého chuť následne získajú. Dnes poznáme mnoho rôznych spôsobov fermentácií, pri ktorých sa môžu ku káve pridávať koreniny, kvetiny, rôzne baktérie či kvasinky.

Naturálne spracovanie, honey a fermentácie produkujú tie najsladšie kávy. Prítomnosť fermentácie výrazne zvyšuje sladkosť. Keď teda hľadáte sladké chute, nezabudnite si naštudovať spôsob spracovania kávy.

3. Praženie a sladkosť – svetlé alebo tmavé?

Praženie zohráva pri zdôrazňovaní sladkosti v káve dôležitú úlohu. Kávovníkové zrno obsahuje cukry a iné chemické komponenty, ktoré sa pražením rozkladajú a vytvárajú sladké tóny. Praženie však nemôže byť príliš svetlé; viedlo by to k nedostatočne rozvinutým chutiam v káve. 

Takisto nemôžete kávu prepražiť, keďže by sa zvýraznili tóny praženia, horkosť a nepríjemná spálenosť. Každé zrno má takzvaný “sweet spot”, ktorý sa vyznačuje rovnováhou chutí a najpríjemnejšou sladkosťou. Práve tento bod sa snaží každý pražiar nájsť a sprostredkovať vám čo najsladší zážitok.

Pri svetlejšie pražených kávach môžete očakávať ovocnú sladkosť, kým pri tmavšie pražených sladkosť pripomínajúcu orechy, čokoládu či karamel. 

Kávoholik Kostarika San Ramon - espresso

4. Príprava kávy a sladkosť – správna príprava = vynikajúca káva

Posledným, no o to dôležitejším faktorom je samotná príprava kávy. Jedine správnou prípravou môžete z kávy dostať jej absolútny potenciál. Dôležité je vedieť, ako si kávu pripraviť tak, aby bol každý dúšok zážitkom. 

Podextrahovaná káva bude ponúkať vyššiu aciditu a menej sladkosti, ako správne pripravená šálka vašej obľúbenej kávy. Naopak, preextrahovaná káva zas bude vykazovať príliš vysokú horkosť, ktorá zakryje všetky ostatné chuťové vnemy. Preto je veľmi dôležité dbať na správnu prípravu, na správne nastavenie receptu a jeho replikovateľnosť. 

Kostarika San Ramon z pražiarne Kávoholik

Rozoznávanie sladkosti v káve môže byť skutočne tvrdý oriešok. Kategóriu sladkosti si spoločne ukážeme na Kostarike San Ramon z pražiarne Kávoholik. 

Kostarika San Ramon je 100% arabika s cuppingovým skóre až 89 bodov. Jedná sa o veľmi kvalitnú výberovú kávu. Ide o mix odrôd caturra a catuai. Caturra býva sladká, vybalansovaná s príjemnou citrusovou aciditou. Odroda catuai sa zas vyznačuje sladkou a mierne korenistou dochuťou. Už na základe odrôd tejto Kostariky môžete očakávať relatívne vysokú sladkosť. Aj experimentálne spracovanie kávy (yeast washed) podporuje predpoklad, že pôjde o sladkú kávu. 

Kávoholik Kostarika San Ramon - obal zozadu

Kostariku San Ramon sme najskôr pripravili ako tzv. cupping, pri ktorom je eliminovaný akýkoľvek ľudský faktor ovplyvňujúci výslednú chuť. Práve na cuppingu sa káva ukáže presne taká, aká “je”. Za horúca v nej dominuje sladkosť čokolády. Za tepla je čokoláda vystriedaná karamelom a za studena sa zvýrazňuje citrusová acidita a chuť citrónovej trávy. Sladkosť je za studena zastúpená dozretým pomelom. 

Z Kostariky od pražiarne Kávoholik sme pripravili aj espresso. Espresso je na všetkých teplotných stupňoch florálne a príjemne acidné. Sladkosť korešponduje s našimi zisteniami z cuppingu. 

Môžeme teda zhodnotiť, že Kostarika San Ramon je vskutku sladká káva. Ide o modernú, svetlejšie praženú a experimentálne spracovanú kávu, ktorej sladkosť pripomína najmä sladké ovocie. Za horúca v káve nájdete aj poriadnu dávku čokoládovej sladkosti. Kostarika San Ramon je celkovo veľmi zaujímavá káva, ktorá vám poskytne mnoho chuťových vnemov. 

Náš tip: pri nákupe na eshope kavoholik.sk použite zľavový kód BLOGOKAVE10.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Kávoholik
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Ďalší článok
postrekovanie kávových zŕn a statický náboj

Statický náboj ako nezbedník pri mletí kávy alebo prečo profíci zrná postrekujú?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL